Giulio Andreotti overleden

Vandaag, maandag 6 mei 2013, is op 94-jarige leeftijd Giulio Andreotti overleden. Hij is meermalen primo ministro, premier, geweest, maar werd ook in Palermo aangeklaagd voor maffia-praktijken. In hoger beroep werd hij echter vrijgesproken.

Ook heeft il Divo de dubieuze eer het kortstzittende kabinet te hebben gehad. Dat was in 1972 – het maakte slechts 9 dagen vol. Andreotti volgde zichzelf meerdere malen op als premier, in totaal was hij het zeven maal. Toen hij in 1991 opnieuw premier werd, kreeg hij voor de grap de bijnaam Giulio VI, alsof hij de paus was!

De voormalig leider van de Italiaanse christen-democraten (DC) was al een tijd gravemente malato, ernstig ziek, en is vandaag 6 mei om 12.25 uur thuis overleden. De begrafenis zal morgen plaatsvinden in Roma. Het zal geen funerale di stato, staatsbegrafenis, worden. En hij krijgt ook geen camera ardente, rouwkamer. De Italianen kunnen dus geen afscheid van hem nemen. Hij wordt in besloten kring begraven.

Opmerkelijke uitspraken Giulio Andreotti

Andreotti heeft een aantal opmerkelijke uitspraken op zijn naam staan; ook wel i venti comandamenti di Giulio, de twintig geboden van Giulio, genoemd. We hebben er drie uitgekozen. Welke van de twintig vind jij het meest opmerkelijk?

I Verdi sono come i cocomeri: verdi fuori ma rossi dentro
De Groenen zijn als watermeloenen: groen van buiten maar rood (lees: communistisch) van binnen

Non basta avere ragione, bisogna avere anche qualcuno che te la dia
Het is niet genoeg om gelijk te hebben, je moet ook iemand hebben die je gelijk geeft.

Non bisogna mai lasciare tracce
Laat nooit sporen achter

Bekijk ook het fotoracconto, fotoverslag
Bekijk ook de informatie over Italiaanse staatsmannen op Italie.nl

Permalink naar %s