Leuke tips voor als je over Zwitserland naar Italie rijdt

Bern, ZwitserlandAls je vanuit Nederland met de auto naar je vakantiestek in Italie reist, kun je verschillende routes volgen. Links Rheinisch, Rechts Rheinisch, over Oostenrijk, Zwitserland of wellicht zelfs Frankrijk. Afhankelijk van wanneer je reist en waar je naartoe gaat, is een overnachting onderweg een uitkomst. Je doet weliswaar 2 dagen langer over de reis, maar komt uitgerust aan waardoor je gelijk kunt genieten in plaats van een dag lang distrutto, op apegapen, liggen bij te komen. Bijkomend voordeel is dat je de files vooruit bent. Ligt jouw accommodatie bijvoorbeeld van zaterdag tot zaterdag vast en rijd je donderdag- of vrijdagochtend weg, dan ben je zaterdagochtend de grote meute toeristen voor.

In de loop der jaren hebben we, onderweg naar Italië, verschillende overnachtingssteden en -dorpjes uitgeprobeerd. We zetten er een paar voor je op een rij, in dit geval in Zwitserland. Wie weet brengen we je op een idee!

Bern, Zwitserland

Rijd je via Basel naar Italië, stop dan eens in Zwitserland. Bijvoorbeeld in de stad Bern. Een bijzonder mooie, stijlvolle stad, met arcades waar je tal van leuke restaurantjes en mooie, unieke winkeltjes  vindt. Bern is ook de stad waar Einstein heeft gewoond en waa over aangelegde balustrades. En ir hij zijn relativiteitstheorie heeft afgemaakt. Als je aan komt rijden zie je de vakwerkhuisjes die je wellicht vroeger in elkaar knutselde als bouwpakketje, grenzend aan een helblauwe rivier liggen. Je loopt de stad in over een hoge brug die hoog boven die helblauwe en heldere rivier uittorent. Sta niet raar te kijken als je ’s zomers mensen ziet in deze snelstromende rivier. Ze laten zich een eind meedrijven om er verderop weer uit te gaan. Een bijzonder gezicht!

Voordat je de brug overloopt om naar de oude stad te gaan, kun je ook nog even de beren bekijken. Vroeger zaten deze in een soort van berenkuil, tegenwoordig hebben ze dankzij heel veel donateurs een grote ruimte langs de rivier tot hun beschikking. Kijk maar eens naar het plaveisel, dan zie je de namen van de honderden donateurs die de verhuizing mogelijk maakten.

Bekijk het aanbod aan hotels in Bern

AareschluchtAareschlucht

Blijf je twee in plaats van slechts een nacht in Zwitserland, dan kunnen we je twee ‘attracties’ aanbevelen. De eerste is  de Aareschlucht, een canyon waar je komt door met een treintje door de berg te rijden. Je hoeft niet persé met het treintje te gaan en kunt de heen en terugtocht ook te voet maken, maar het lijkt erop dat de meesten toch kiezen voor het treintje.

Je loopt door een kloof met rotsen die hoog boven je uit torenenen, terwijl onder je de groenig kleurende rivier meandert. Afhankelijk van het seizoen is de stroom bijzonder sterk. Je loopt over aangelegde balustrades boven de meer of minder woest kolkende rivier. Het is geen ingewikkelde wandeling, je kunt zelfs een buggy meenemen!

Houd er overigens rekening mee dat je Zwitsers geld op zak moet hebben. Vreemd genoeg worden betaalkaarten of creditcards niet geaccepteerd.

Trümmelbachfälle, ZwitserlandTrümmelbachfälle

Als je dan toch een nachtje extra blijft, zijn de Trümmelbachfälle ook een aanrader. Het zijn 10 watervallen met het smeltwater van drie bergtoppen: de Eiger, Jungfrau en Mönch, h. Het water komt met donderend geraas naar beneden, tot wel 20.000 liter per seconde. Je kunt de top bereiken via de trappen, maar minstens zo leuk is het om het eerste stuk met de in de rots uitgehouwen liftschacht te doen. Het is de enige gletsjerwaterval in Europa binnen in een berg die toegankelijk is voor publiek.
Je doet er slim aan een regenjack aan te doen want het kan door opspattend water kan het een vochtige bedoening worden.

Ook hier geldt dat je er goed aan doet Zwitsers geld op zak te hebben.

Als je dan in Zwitserland bent, kunnen we je de Zwitserse specialiteiten aanbevelen. Wat wordt het? Rösti, Kaasfondue of Raclette? Je kunt natuurlijk kiezen uit tal van eetgelegenheden, van het toeristische Interlaaken tot het kleinere, sfeervollere Lauterbrunnen.

 

Passo Gran San BernardoVanuit Zwitserland naar Italie over de Passo Gran San Bernardo

Je kunt in Zwitserland verschillende routes volgen om in Italië te komen. Je kunt een van de tunnels nemen of een van de bergpassen – e.e.a. is afhankelijk van het seizoen en de tijd die je hebt. Met de auto over de Gran San Bernardo is in elk geval bijzonder indrukwekkend. De weg slingert zich naar boven, je ziet midden in de zomer links en rechts nog stukken sneeuw liggen en eenmaal boven op 2473 meter zie je aan de andere kant Italie liggen. Je bevindt je boven de boomgrens.
Even uitstappen om een espressootje te doen of om simpelweg de benen te strekken, is een aanrader. Heb je alle tijd van de wereld, kun je ook besluiten langer te blijven en te overnachten in een van de 30 kamers hotelkamers van het voormalige klooster.

Het hospice biedt al sinds 1045 een veilige schuilplaats aan reizigers die de bergkam over moeten. Je kunt er zelfs een aantal dagen op religieuze retraite. Maar ook als je minder geld tot je beschikking hebt, kun je overnachten in een van de meerpersoonskamers. Al het geld komt het gratis te bezoeken hospice overigens ten goede. Neem ook een kijkje bij de barokke kerk met zijn mooie fresco’s en houtsnijwerken. Het is Europa’s hoogst gelegen kerk!

’s Zomers startten de wereldberoemde St Bernardshonden die in vroeger tijden mensen redden, hier hun opleiding. Je kunt een kijkje nemen en zelfs met ze gaan wandelen! En in het vlakbij gelegen Martigny is er zelfs een soort van museum: Barryland.
Of je nu met of zonder hond gaat wandelen: de wandelingen zijn er zowel voor de geoefende als minder geoefende wandelaar. Je wordt er in elk geval zen van. En met een beetje geluk heb je op de weg naar beneden een tweede zenmomentje als de koeien oversteken. Dat is nog eens een fijne file!

Op weg naar Italië? Bekijk en boek hotels in Zwitserland!

Permalink naar %s