De andere kant van Ischia…

Landkaart Ischia en NapelsIk ben in verwarring… op het nieuws zagen we de ellende in Ischia waar maandagavond 21 augustus een terremoto, aardbeving, was met een kracht van 4 op de schaal van Richter. Twee vrouwen kwamen om, diverse gewonden en tal van huizen ingestort. Dat is wat we allemaal kunnen zien op het nieuws. Verschrikkelijke beelden. Het grijpt me aan, heb met de mensen te doen.

Direct moet ik denken aan onze Italiaanse buren die op dit moment op vakantie in Ischia zouden moeten zijn. Mamma mia, hoe zou het met ze zijn! Ze reageren gelukkig direct op whatsapp. Ja, ze hebben de schok zeker gevoeld, maar in het hotel in Forio, 5-6 km ten westen van het zwaar getroffen Casamicciola Terme in het noordwesten, was niets kapot of niets van zijn plaats geschoven of gevallen. “We zagen de beelden op de tv, maar ze hebben overdreven! De crolli, instortingen, zijn maar in één dorpje (Casamicciola) geweest!”… “Een hoop heisa, typisch Napolitaans. Een storm in een glas water,” vervolgt ze. Vervolgens stuurde ze me foto’s van het prachtige Ischia.

Uitzicht op IschiaIk moest ook terugdenken aan de aardbeving in Umbria in 2016. Ook toen maakte ik me zorgen over vrienden die ik daar heb en over vrienden die in Roma waren. De ene had er niets van gevoeld en had er compleet doorheen geslapen, de ander zei dat het meeviel. Maar we kennen ook allemaal de beelden van Amatrice…. Ik wil en ga het niet bagatelliseren, want de gevolgen van beide bevingen zijn heel groot, maar het zet me wel aan het denken over wat we allemaal in de pers lezen. Na vorig jaar ging Umbria in de ban bij menig toerist, want het zou niet veilig zijn.

Als je op het nieuws ziet dat toeristen het eiland Ischia verlaten (wat ik helemaal begrijp als je in het plaatsje zit dat het meeste en het hardste is getroffen), en leest dat de aliscafo, draagvleugelboot van Napoli naar Ischia leeg is, zie je dat het eiland nog een tweede domper te verwerken krijgt, namelijk: terugval van het broodnodige toerisme.

En dat is jammer! Zo jammer! De pech dat we op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn, kan ons allemaal gebeuren. Of je nou op vakantie bent of thuis. Een oplossing heb ik niet, immers de kranten en het nieuws gaan nou eenmaal over nieuws – en dat er 10km verderop niets aan de hand lijkt te zijn, is geen nieuws. Mogelijk dat het hotel waar mijn buren zitten niet is gebouwd van materiali scadenti, aftandse producten, of an producten die niet voldoen aan de regelgeving. Een huis zou een aardbeving in die orde van grootte makkelijk moeten kunnen doorstaan en niemand zou er aan dood hoeven te gaan, aldus de geleerden.

Een huis hoeft niet te crollare, in te storten, of te danneggiare, beschadigen, door een aardbeving van 4 op de schaal van Richter, aldus het hoofd van de protezione civilie Angelo Borrelli. Een geoloog vat het als volgt samen: Ischia is een vulkanisch eiland en bevindt zich op een risicovollere plek dan andere plaatsen. Maar als je huizen maakt van cartapesta, papier maché, hoef je niet veel te verwachten. Dat is wat je in de Italiaanse pers leest…

Ischia staat nog altijd op mijn wensenlijstje en deze aardbeving weerhoudt me er niet van te gaan. Ik hoop dat anderen ook nadenken voordat ze hun vakantie annuleren of omboeken. Want de foto’s die mijn buurvrouw Lucia me via whatsapp stuurde en die gemaakt zijn na de beving, zeggen voldoende, toch?

Uitzicht op Ischia

Uitzicht op Ischia

© foto’s Lucia Daneluzzi

Meer over Ischia

Permalink naar %s