Persvrijheid in Italië

Libertà di stampa, persvrijheid, is voor Nederland een vanzelfsprekendheid. Gelukkig maar. Nederland doet het dan ook uitstekend op de lijst van Persvrijheid. De resultaten van 2013 zijn bekend geworden, en daarbij is Nederland gestegen naar de tweede plek. Finland staat op een. Als inwoner van Nederland ben ik dan ook trots.

Dat kan ik niet zeggen van Italië. Welke landen laat il belpaese aan zich vooraf gaan op de lijst van persvrijheid? Zou het voor of na Tsjechië staan? Voor of na Namibië? Een heel eind daarna, kan ik je verzekeren…. Italië laat Litouwen, El Salvador en Botswana zelfs voor zich gaan. Sterker nog: ook Taiwan staat hoger op de ranglijst…. Italië neemt de 57e plek in van de 179 landen die gemonitord zijn. Schrale troost is dat Italië vier plekken is gestegen t.o.v. 2012…

Ik spreek met enige regelmaat landgenoten, Italianen dus, en wat me opvalt is dat ze zich steevast beklagen over het leven in Italië. Als ik daarentegen Nederlanders spreek, dromen die steevast over een leven in il belpaese. Ik probeer dan te vertellen dat het vieren van vakantie in een land, niet hetzelfde is als er te wonen. Het is aan dovemansoren gericht. Maar stilletjes moet ook ik bekennen dat het, ooit als ik groot ben, ook mijn droom is om er veel meer te verblijven dan nu het geval is. Maar dan wel als ik me nergens meer zorgen over hoef te maken. Kortom, als ik niet meer hoef te werken. Én als ik me ook een pied-a-terre in Nederland kan veroorloven…

Bekijk voor meer informatie de volledige onderzoeksresultaten (it).

Permalink naar %s