Burning Dolomites

Burning Dolomites by Frank Heuer © Foto: Frank Heuer

Het zien van de Burning Dolomites is een van de dingen van mijn bucketlist. Dit indrukwekkende natuurverschijnsel is jaarlijks vanaf half september te zien in Val Gardena. Als je mazzel hebt natuurlijk, want het weer moet ook meezitten.

Bucketlist

In mijn geval zat het weer wél mee, maar niet op de bewuste avond. Burning Dolomites blijft dus op mijn bucketlist staan, want als je bovenstaande foto ziet, dan wil je dat toch live aanschouwen? We waren waarschijnlijk net te vroeg; de naalden van de larice, lariksboom, zouden normaliter van groen naar geel moeten kleuren en daarna naar oranje, rood en bruin. Helasemento! (nee, dat is geen Italiaans) Troppo presto, te vroeg!

De Dolomieten maken sinds 2009 deel uit van het Patrimonio Mondiale Unesco, werelderfgoed. Het zijn uno delle più belle montagne del mondo, een van ’s werelds mooiste bergen. Overdag is het massief al bijzonder imposant, zowel ’s zomers als ’s winters. ’s Zomers kun je met de funivia, berglift, omhoog om hiken over de glooiende malghe, alpenweides, met cime, bergtoppen, die hoog boven je uitrijzen. Maar je kunt er zoveel meer als je van een actieve vakantie houdt. Daarover later meer in een reportage op Italie.nl

Die Burning Dolomites danken hun rode gloed aan de stand van de zon. Maar ja, dan moet het niet te bewolkt zijn. Mi scoccia, ik baal ervan, maar anderzijds heb ik wel heerlijk kunnen biken en hiken in het prachtige Val Gardena.

Tips voor je trip naar Val Gardena

Wil je niet wachten op mijn reportage op Italie.nl, bijgaand wat tips:

Val Gardena ligt over de grens van Oostenrijk op circa 10 1/2 uur rijden van Nederland (Utrecht-Ortisei). Je kunt ook vliegen; het makkelijkste is in dat geval Innsbruck. Huur een auto en je bent een klein anderhalf uur later op bestemming. Ook kun je vliegen op Verona, dan rijd je er iets meer dan twee uur op. Bekijk en vergelijk gewoon welke tijden en vliegticketstarieven jou het beste uitkomen.

De drie bekendste dorpjes in Val Gardena zijn Ortisei (Urtijëi in Ladino, Sankt Ulrich in Duits), Santa Cristina (Gherdëina in Ladino, Sankt Christina in Duits) en Selva Gardena (Sëlva in Ladino, Wolkenstein in Duits). Alle drie een ottimo punto partenza, uitstekende uitvalsbasis vormen om de Dolomieten in te gaan om te wandelen of te fietsen. Daarover later dus meer.
Als je Val Gardena inrijdt, kom je eerst langs Ortisei, daarna volgt Santa Cristina en aan het eind van het dal ligt Selva. Alle drie de dorpjes hebben leuke hotels, appartementen, bed&breakfasts etc. Of vergelijk het aanbod van alle grote websites

PS: Beheers je het Italiaans nog niet zo goed, dan kun je ook uitstekend terecht met Duits. Het ladino, de derde oeroude taal die door 80% van de abitanti, inwoners, wordt onderling gesproken én onderwezen, zul je niet verstaan.

Permalink naar %s