Valsugana in tv programma Rail Away

Valsugana RailawayHet veelbekeken Rail Away tv-programma was afgelopen jaar in Valsugana, de streek waar ook de meren van Caldonazzo en Levico liggen. Dat is genieten voor wie deze groene, uitgestrekte vallei in Trentino al kent. En voor wie het niet kent, is het gelijk een mooie gelegenheid om inspiratie op te doen voor als we weer naar Italië mogen.

Rail Away

Rail Away is fijne slow-tv; het gaat niet alleen over bijzondere spoorlijnen zelf, maar er wordt ook uitgestapt en rondgekeken. De trein slingert zich door het, in dit geval, bergachtig landschap van Trentino. Van het Gardameer gaat het via Rovereto naar de hoofdstad Trento. Onderweg natuurlijk heel wat kastelen, bergtoppen en mooie, blauwe meren. Past goed bij een druilerige avond zoals deze dinsdag.

Uitzending gemist? Ga dan naar NPO Start. Daar kun je een week lang de uitzending over Valsugana, Trentino terugkijken.

Trailer tv-uitzending Rail Away Valsugana

De meren van Caldonazzo en Levico

De meren van Caldonazzo en Levico zijn een geliefde vakantiebestemming voor menig Nederlander. Zelf waren we er ook een aantal keer. Fietsen, wandelen, zeilen, suppen, wijn proeven… stuk voor stuk mooie herinneringen. “Oh,” zegt zoonlief “daar hebben we toch ook ooit een koe geadopteerd?” “Oh, en weet je nog dat kaasmaken bij die malga, dat was ook tof!” Dat was inderdaad zo! Bij het zien van het fotoverslag zijn we weer even een paar jaar terug in de tijd. Leuk wat er in je hoofd gebeurt als je, in dit geval, de naam Valsugana hoort. De herinneringen buitelen over elkaar heen. “Weet je nog toen…” gaat het vervolgens.

Mijn favoriete activiteiten in Valsugana

Mijn favorieten zijn denk ik wel het mountainbiken in Val Campelle, dat was echt tof. Maar ook de bergwandeling naar de Piz di Levico blijft me bij: best pittig maar leuk én een tof uitzicht daarboven. Manlief heeft wat met geschiedenis, dus die komt met de herinnering aan de wandeling naar Forte Busa Grande. En natuurlijk het zeilen op het Lago di Caldonazzo. Al mijmerend schiet mij ook nog het imposante Artesella te binnen met natuurlijke kunstinstallaties boven op een bergkam en in een bos.

De persoonlijke reisverslagen vind je terug in dit blog. Toeristische achtergrondinformatie en leuke doe-tips vind je in de Valsugana-special op Italie.nl; daar staan ook een paar fotoverslagen. En natuurlijk is de website van Valsugana zelf ook een bron voor inspiratie en informatie.

Veel kijkplezier vanavond! Ik denk dat wij een mooi flesje wijn uit Valsugana open trekken, gekocht bij een leuke wijnproeverij. We proosten dan ongetwijfeld op de mooie herinneringen aan Valsugana en maken gelijk ook maar weer plannen voor als we weer naar Italië mogen…

Permalink naar %s