Snowmagazine in Val di Fiemme

RTL Snowmagazine was afgelopen voorjaar op bezoek in Val di Fiemme in Trentino. De uitzending van zondag 20 december is terug te kijken; maar lees eerst wat je niet gaat zien, maar wat er wel is.

We vragen het aan de in Trentino woonachtige Sytske. Ze houdt ervan om het hele jaar actief bezig te zijn in de gezonde berglucht. En als voormalig skileraar kent zij heel wat gebieden op haar duimpje. Vandaar dat ze mee op pad mocht met de crew van het populaire tv-programma. Ze geeft een kijkje achter de schermen van dit populaire wintersportprogramma.

Snowmagazine Sytske Maaijen en Koert Jan de Bruijn

Hoe was dat, om zo’n opname bij te wonen?

“Natuurlijk hartstikke leuk om met de crew door het gebied te skiën. Wat me opviel, was dat de presentatoren de tijd namen om een praatje te maken met Nederlanders die het programma kenden.”

Wat gaan we zien?

Sytske neemt de reporters mee naar de mooiste plekjes van Val di Fiemme. Ze kent het gebied goed, komt er een paar keer per seizoen. Op de vraag wat we gaan zien, antwoordt zij: “Samen met de presentatoren Sophie van Hoytema en Koert-Jan de Bruijn gaan we 2 van de 5 skigebieden van Val di Fiemme bezoeken. Sophie skiet in Alpe Cermis en ik mag Koert-Jan begeleiden door Skicenter Latemar. Ik ga met hem langlaufen op hoogvlakte Lavazé.” Toffe job hebben die twee!

En waarin onderscheidt het skigebied Val di Fiemme zich volgens jou?

“De variëteit en ook de lieflijke uitstraling. Je hebt de Dolomieten als panorama maar je skiet niet direct langs rotswanden wat het een meer open gevoel geeft. Het maakt het skigebied iets toegankelijker. Je ziet dat ook mooi terug in de tv-uitzending.”

Snowmagazine tv opnames rtlBijzondere mix

“Wat ik hier bijzonder vind is de Italiaanse mix met invloeden uit de Alpen. Zo heb je in Val di Fiemme van die prachtige Italiaanse design berghutten, daar filmden ze ook. Je eet er van die voor Trentino typische canederli, strangolapreti, polenta met goulash. Prijs-kwaliteit verhouding altijd top.”

Romantisch en sfeervol Cavalese

“En als je niet op de piste staat, kan ik je het dorpje Cavalese aanraden. Dat is zó romantisch en sfeervol! Ze hebben er gefilmd, dus als het goed is zie je het in de uitzending. Blijf niet alleen in het dorp hangen, maar loop ook wat omhoog. Je ziet er dan van die typische doorkijkjes, echt mooi!”

Snowmagazine tv opnames rtlWat vind jij het leukste van dit skigebied?

Sytske kent heel wat skigebieden, maar we zijn benieuwd wat zij het leukste vindt van dit gebied? Ze gaat los op de vraag.

Skisafari in 5 totaal verschillende gebieden

“Je kunt in Val di Fiemme een echte skisafari maken omdat er 5 diverse gebieden zijn die echt totaal verschillend zijn. Alpe Lusia heeft bijvoorbeeld zonnige brede pistes met zicht op de Pale di San Martino. Dat is zeker ideaal met kinderen of beginnende skiers.”

Pittiger pistes in Alpe Cermis

“De noordelijk gelegen pistes zijn dan weer wat pittiger, dat vind ik dan wel weer leuk om te doen als ik zonder mijn nog jonge meiden op pad ben. Alpe Cermis heeft boven een waanzinnig uitzicht over de Dolomieten en Alpen. Ik stop dan altijd even bij de fraaie hut Lo Chalet; het liefst eet ik er buiten op een prachtig terras. Maar hoog geëerd bezoek, zoals nu met de tv-ploeg, neem ik graag mee naar binnen; daar zijn de tafels mooi gedekt, dat voelt echt heel verzorgd.”

Snowmagazine tv opnames rtlBetaalbaar eten

“Wat voor mij de normaalste zaak van de wereld is, maar voor de tv-crew blijkbaar niet, is dat je er dan toch een overheerlijke spaghetti kan eten voor rond de € 10. Mooi om die verbazing op hun gezichten te zien, hahaha.”

Skiën in het voorjaar

“Ik kom trouwens vaak ook nog in het voorjaar op deze uitdagende pistes; ze blijven lang goed. Oh, enne, die 7,5 km lange afdaling is ook een aanrader. Net zoals avondskiën; dat doe ik af en toe met mijn meisjes, en die vinden het ook echt een belevenis apart.”

Het grootste gebied: Latemar

Sytske is niet te stoppen en lijkt een wandelende encyclopedie. “Ik ging dus met die presentator Koert-Jan naar skicenter Latemar. Dat is het grootste gebied met de dorpen Predazzo, Pampeago en Obereggen dus je skiet hier steeds door Trentino en Zuid-Tirol. Er zijn veel hutten, dus een lekkere pauze is nooit ver weg. De presentator en en ik hebben gelanglauft op de hoogvlakte van Lavazé. Die winterse rodelbaan Alpine Coaster Gardonè, daar hadden ze geen tijd meer voor, maar die moet je echt eens doen als je in Val di Fiemme bent.”

Olympische Winterspelen 2026

“Ow, en trouwens als je naar Predazzo gaat, dan zul je het gebied herkennen bij de Olympische winterspelen van 2026. Er vindt dan de Noorse combinatie plaats met langlaufen en schansspringen.”

Passo Rolle: middenin een natuurpark

“Oclini is klein maar fijn gebiedje vlakbij hoogvlakte Lavazé. Je kunt er trouwens prachtig wandelen met sneeuwschoenen of heerlijk langlaufen met zicht op de Catinaccio. Zeker nu de skiliften door Corona dicht zijn, doe ik dat nog wel eens met mijn meiden. Passo Rolle heeft trouwens een waanzinnig uitzicht op de Pale di San Martino.”

Winterpret kan ook zonder skiliften

Nu de skiliften dicht zijn maar er wel een dik pak verse sneeuw is gevallen, profiteert Sytske van de sneeuw door erop uit te trekken met de kinderen en slee. Ze maken samen ook veel sneeuwschoenwandelingen. En als ze dan een dagje me-time heeft, dan bindt ze het liefst de toerski’s onder. Ze loopt daarmee bergop naar een rifugio die je ’s winters normaliter met de skilift bereikt. Vanuit daar zoeft ze naar beneden door de maagdelijk witte, verse sneeuw om vervolgens nog een keer omhoog te lopen en hetzelfde te doen.

“Niets zo gezond als de frisse berglucht!” zegt zij verrukt. Om vervolgens te onderstrepen dat de bergregio’s hun Coronamaatregelen die de veiligheid van de skiërs moeten waarborgen, top op orde hebben. “Het is zo ontzettend jammer dat de nationale situatie nog niet veilig genoeg is om de skiliften te openen. Gelukkig woon en werk ik hier in Trentino; ik doe dus maar een van de vele andere mogelijke buitenactiviteiten in de heerlijke sneeuw.” Wat een mazzelaar is die Sytske toch!

Meer informatie over Val di Fiemme.

Trailer Snowmagazine in Val di Fiemme

Kijk de volledige aflevering terug van Snowmagazine in Val di Fiemme

Permalink naar %s