Carolina’s favoriete gerecht: Spaghetti Carbonara uit de Mugello

Carolina Millin-Dagevos kiest Abruzzo en Toscane als favoriete regione en Spaghetti Carbonara uit Toscane als favoriet gerecht. Ze deelt haar familierecept ervan als inzending van de prijsvraag rondom het etleesboek ‘Italia con gusto e Amore’ van Annet Daems.

“Het is moeilijk om te kiezen omdat ik in de Abruzzen heb gewoond. Vlakbij de Gran Sasso waar ik in de winter langlaufde en in de herfst bij Rigopiano truffels zocht met onze buren en hun speciaal daarvoor getrainde honden. En waar we uren doorbrachten bij de kapster van ons dorp. Niet voor het knippen van onze haren, maar voor de lunch of het diner waar we altijd voor werden uitgenodigd.

Dan plukte mijn vrouw fave voor de pasta fagioli die twee keer moesten worden gedopt. Dat deed ze met de nonna en zio (beiden in de 80) en ondanks dat nonna en zio enkel Italiaans spraken en mijn vrouw niet, hadden ze samen het grootste plezier. En intussen werd mijn haar geverfd en mooi geföhnd.

Ons favoriete familierecept

Maar, het gerecht dat ik deel is ons favoriete familierecept. Het is van mijn inmiddels 80-jarige Nederlandse moeder die alweer 25 jaar in de Mugello in Toscane woont. Samen met de Abruzzen is Toscane mijn favoriete streek. Het ene heeft een postzegellandschap, het andere de bekende steden als San Gimignano, Florence, Siena en nog zoveel meer moois.

Dit recept is van de Spaghetti Carbonara uit de Mugello, Toscane. De Mugello is de noordoostelijke regio van Florence. Daar doen ze er een geraspte wortel bij en gebruiken ze geen pecorino. En, wij houden van pikant en gebruiken daarom peperoncino.

Misschien leuk voor de lezer, maar Carbone betekent houtskool in het Italiaans en het gaat om het gebruik van de versgemalen zwarte peper. Maar, er is ook een legende die vertelt dat het komt van de Carbonari, leden van de geheime revolutionaire groepering die de eenwording van Italië voorstond. Zij streefden naar de oprichting van een constitutionele monarchie of republiek, waarmee een einde gemaakt zou worden aan de macht van de paus.

[recept staat onder de foto]

Spaghetti carbonara di Mugello

Spaghetti Carbonara uit de Mugello

Benodigdheden:

schort, snijplank, ruime pan, koekenpan, keukenmes, knoflookpers, rasp, houten lepel, kom, vork, groot vergiet, 2 opgewarmde borden

Ingrediënten voor 2 personen:

200 g spaghetti, 2 liter water 20 gram zout, 1 eetlepel olijfolie, 100 g in blokjes gesneden pancetta, 2 teentjes uitgeperste knoflook, 1 middelgrote geraspte wortel, paar verpulverde peperoncino (als je tenminste van pittig houdt en vergeet niet je handen daarna te wassen),  2 grote eierdooiers (ik gebruik het eiwit om een “omelet” te bakken voor onze grote Rhodesian Ridgeback), zout (naar smaak), 125 ml slagroom, 40 g geraspte Parmigiano Reggiano en nog eens 20 g bij het serveren en veel versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  • Kook de spaghetti al dente. Ik gebruik de verhouding 1000:100:10 = water staat tot pasta staat tot zout. 1000 ml water : 100 g pasta : 10 g zout. Voor 2 personen verdubbel je de hoeveelheid et cetera.
  • Verwarm intussen de olijfolie in de koekenpan op middelhoog vuur en bak de pancetta 3 minuten. Voeg de knoflook, wortel (als je van pittig houdt, peperoncino) toe en bak dit 2 minuten. Zet het vuur uit.
  • Klop intussen de eierdooiers los met een vork in een kom. Voeg zout naar smaak, de room en daarna 40 g Parmezaanse kaas toe. Roer het goed. Breng op smaak met veel versgemalen zwarte peper.
  • Voeg de pancetta, inclusief het bakvet en wortel toe aan de pasta en roer het eiermengsel erdoorheen.
  • Serveer op een voorverwarmd bord en bestrooi met de rest van de kaas.

Lekker met een tomatensalade met wat rucola en een glas Prosecco.

Ik draai er soms een muziekje bij: Angelina van Louis Prima. Dit swingende nummer krijgt je voetjes wel van de vloer: “I eat antipasto twice just because she is so nice, Angelina. Angelina, waitress at the pizzeria.”

Permalink naar %s