Zelfgemaakte pizzabodems invriezen

Pizza bodems maken zelf en invriezenDe G3 Ferrari Pizzaoven is een van de huishoudelijke apparaten die we al bijna twintig jaar met veel plezier gebruiken. Het is en blijft dé oplossing om een dunne, krokante pizzabodem te krijgen!

Voor ons dus geen Thuisbezorgd pizza’s, geen Domino’s, geen New York Pizza. Met deze zelf half afgebakken pizza bodems én de pizza oven hebben we binnen 20 minuten een gezonde maaltijd op tafel staan. Met dát erop wat wíj willen of lekker vinden. Over smaak valt niet te twisten…

Waarom een half afgebakken pizza bodem uit de vriezer?

Pizza’s uit een houtoven zijn dankzij de warmte in 2-3 minuten gaar. De G3 Ferrari pizzaoven wordt tegen de 400 graden Celcius. De pizza afbakken doe je in circa 4 minuten.

Omdat de G3 Ferrari pizzaoven zo heet wordt, zijn kant-en-klare pizzabodems uit de supermarkt voor ons geen goede keuze. Het deeg is vaak te nat met als gevolg dat de onderkant aan de pizzasteen blijft kleven. Met onze zelf gebakken pizzabodems hebben we daar geen last van. Ook niet als ze uit de vriezer komen.

De reden om een voorraadje aan te leggen is ons geheim voor een snelle, doordeweekse hap als we geen zin hebben om te koken. We beleggen de pizza vervolgens met dat wat wíj lekker vinden. Of met wat we nog in de koelkast hebben liggen. Omdat de bodem alleen een tomaten-topping heeft, kun je deze met van alles beleggen. Daarover verderop meer.

Het start dus met het maken van verse pizza. En als we dan tóch vers deeg maken, dan kunnen we, na de eerste paar gewoon kraakvers te hebben gegeten, vervolgens aansluitend een extra voorraadje aanleggen voor in de vriezer.

5 stappen voor een eigen voorraad pizzabodems

Naar aanleiding van een eerder artikel over de pizza-oven met onze tip om een eigen diepvries voorraad aan te leggen, kregen we de volgende vraag: “Als je pizza-bodems half afbakt, hoe lang moeten ze dan in de pizzaoven?“

  1. Het meel

Het dubbel nul meel gaat elke keer weer mee uit Italië naar Nederland. Als het op is, en ik kan het in Nederland niet tegen een reële prijs kopen, dan kies ik soms wel eens voor meel dat ik bij de Turkse supermarkt haal. Met 405 meel lukte het mij ook om prima bodems te bakken.

Toen dat op een gegeven moment ook niet meer voorhanden was, heb ik de merken in het Turkse supermarktschap gegoogled en gekeken naar wat je ermee kon maken. Natuurlijk kun je meel ook online bestellen, maar als je ’s ochtends besluit ’s avonds pizza te willen eten, werkt dat niet.

  1. Het recept

    Mijn favoriete recept is afkomstig van de Italie.nl pizza-special. Ik maak het deeg ’s ochtends zodat het de hele dag op een warm plekje kan rijzen. Ik gebruik altijd het hele pak meel: met 1 kilo meel, maak ik zo’n 9 pizza’s. Je kunt er meer uit halen; het is maar net hoe flinterdun je de bodem wilt.

  2. De pizza-topping

    De tomaten-topping maak ik uit de losse hand: ik fruit een uitje aan, voeg passata toe, oregano en knoflook – oftewel ingrediënten die ik standaard in mijn dispensa, voorraadkast, heb.
    Ik gebruik relatief weinig topping: 1 1/2 eetlepel uitgesmeerd met de bolle kant. De reden hiervoor is dat het mijn pizzabodem bij het afbakken niet zompig maakt. Én dat de bodem niet vochtig is als ik deze in de vriezer doe.

    Ik heb nog niet geprobeerd om een pizza bianca, dus zonder tomatentopping maar met cremè fraiche bijvoorbeeld, in te vriezen. Lekker zijn ze echter wel.

  3. Voorraad pizza-bodems afbakken en invriezen

    Het deeg dat overblijft na een avondje verse pizza’s eten, verwerk ik ook. Ik rol het deeg uit voor de bodem, bedek deze met een tomaten-topping. Ik bak die pizza-bodems vervolgens half af.

    De bedoeling is dat de pizzabodem hard is. Dat maakt het stapelen makkelijk. De randen van de pizza zijn na deze halve baksessie nog vrij licht gekleurd. Ik heb het nooit getimed, maar kijk tussendoor altijd even.

    Het afbakken duurt een minuut of twee, (ongetimed ook weer). Om te weten of de pizza klaar is, kijk ik ook weer naar de rand, soms tik ik erop -> het geluid vertelt me dan of ie nog zacht is of al hard. Ik vind het namelijk prettig om ook de rand te kunnen opeten.

  1. Bewaren van pizza-bodems

    Vervolgens ligt mijn keuken bezaaid met half afgebakken bodems. Die laat ik afkoelen en daarna gaan ze in een taart-doos de vriezer in. Tussen elke pizza doe ik bakpapier zodat de topping niet blijft plakken aan de onderzijde van de bovenliggende pizza. Ik leg de pizzabodem op een kant en klaar vel bakpapier en vouw de uitstekende randen in vier flappen over de pizza naar binnen. De topping wordt daarmee grotendeels bedekt.
    Ik stapel de pizza’s in de taarbodem-doos op elkaar en het gaat zo in de vriezer

Het afbakken van een diepgevroren pizza-bodem

Als we spontaan zin hebben in pizza, of geen zin of tijd hebben om te koken, zetten we het pizza-oventje aan. We kijken wat we in de koelkast en voorraadkast hebben. Daarmee kunnen we over het algemeen prima een pizza beleggen. Denk aan mozzarella, prei, paprika, kappertjes, ansjovis, spekjes, lente-uitjes, cherry-tomaatjes. Maar ook ui, aardappel of tonijn uit blik.
In de tien minuten dat de pizza-oven opwarmt, beleggen we de diepgevroren pizza-bodem naar wens. Vervolgens gaat de pizza met diepgevroren bodem zo de pizzaoven in.

Hoe weet je of de pizza-bodem gaar is?

Tijdens het bakken check ik ook altijd even of de bodem niet vastkoekt aan de pizzasteen. Dit doe ik door een paletmes onder de pizza door te halen.

Als de pizza-bodem onverhoopt tóch aanbakt en ik donkere kringen op de pizzasteen heb, brand ik de pizzasteen na afloop van de baksessie schoon.

Hoe voorkom je dat de bodem aankoekt?

De mozzarella doe ik pas een (halve) minuut voor het serveren op de pizza. Daarmee voorkom ik dat de bodem zompig wordt. Dat geldt ook voor de cherry-tomaatjes. Beste is als je daar ook het sap uitlepelt. De tomaatjes worden wel warm, maar verpesten mijn bodem dus niet. Ben je liefhebber van champignons? Bak die dan eerst even uit zodat het vocht eruit is. De laatste minuut op de pizza en het komt helemaal goed.

Waarom een G3 Ferrari pizza oven en geen buitenoven?

De reden dat ik groot fan blijf van de G3 Ferrari pizzaoven is dat deze in tien minuten op temperatuur is. En dat de warmte tegen de 400 graden Celsius is. Je hebt, in tegenstelling tot een buiten pizza-oven, met je diepgevroren pizzabodems binnen 15-20 minuten een gezonde maaltijd op tafel staan. Je bepaalt zelf je ingrediënten, je weet dat wat je erop legt gezond is. Er zitten geen E-nummers of wat dan ook in je eten.

G3 Ferrari Pizza-oven kopen

Nog niet in het bezit van een pizza-oven: koop deze dan via onze partner-link jouw G3 Ferrari Pizza-oven

Permalink naar %s