Italianen sluiten een heerlijke maaltijd af met een digestiefje. Niet voor niets, het draagt namelijk bij aan je spijsvertering. Digestivi als een glaasje grappa, limoncello zijn inmiddels wel bekend buiten Italië. Amaro hoort in hetzelfde rijtje thuis, maar is nog minder bekend. Opvallend want in Italië kennen ze de bitterzoete Vecchio Amaro del Capo al meer dan een eeuw. En nu is dit bitterzoete drankje ook hier bezig met een opmars.
IJskoud het lekkerst
Bijzonder aan de amberkleurige Amaro del Capo is dat deze, in tegenstelling tot de reguliere amari niet op kamertemperatuur maar juist ghiacciato, ijskoud, wordt gedronken. Je kunt de amaro echter ook mixen. De bijzondere en complexe bitter-zoete smaakstructuren zorgen voor spannende en bovenal overheerlijke cocktails. De amaro is dus niet alleen als digestief lekker maar in de mix ook heerlijk verfrissend tijdens een aperitivo of op een zwoele zomeravond.
Kies een van de smakelijke recepten verderop en maak kans om een van de drie heerlijke, uitgebreide Amaro natafelpakketten te winnen.
Wat betekent Vecchio Amaro del Capo?
Toch ook maar even een misverstand uit de wereld helpen. Het digestief verwijst níet naar il capo, de baas, maar wél naar het prachtige Capo Vaticano in Calabria. Deze vlakbij idyllisch Tropea gelegen hoge klif staat afgebeeld op de fles.
Hoe smaakt Vecchio Amaro del Capo?
In tegenstelling tot andere amari beschikt Vecchio Amaro del Capo over de unieke combinatie van kruidigheid en bitterzoetigheid. Dat maakt deze amaro toegankelijker voor een groter publiek.
29 ingrediënten
Amaro del Capo wordt bereid uit maar liefst 29 natuurlijke en heilzame erbe, fiori, frutti e radici, oftewel kruiden, bloemen, vruchten en wortels die groeien in Calabria. Zo bevat dit digestief onder andere munt dat zorgt voor een verfrissende tinteling, maar ook sinaasappel die op zijn beurt zorgt voor de dolceamaro, zoete en bittere, ondertoon. Zoethout zorgt voor een vleugje kruidigheid. Maar ook oranjebloesem, venkel, kamille en saffraan maken deel uit van de ingrediënten.
Slokje voor slokje proef je telkens iets nieuws
Door het digestiefje ijskoud te drinken, proef je als eerste menta, anice e liquirizia, munt, anijs en drop. Door er sorseggiando, nippend, slokje voor slokje, van te genieten, komt er bij het stijgen van de temperatuur telkens weer een andere smaak naar voren.
En dan neem je zelf ook de proef op de som…
Na een diner bestel ik in Italië nagenoeg altijd een digestivo. Ik eet er immers steevast teveel want het is er allemaal zo lekker… En zo’n drankje helpt me echt bij het sneller op gang brengen van de spijsvertering. Mijn keuze valt dan eigenlijk vaak op een grappa of limoncello. Een keer eerder heb ik Vecchio Amaro del Capo geproefd. Het bleef me bij. Er ging een fles mee terug naar Nederland. Het is alweer een tijd geleden. Dus tijd voor de herhaling.
De fles ligt in de vriezer, de leuke, stevige glaasjes erbij. Wat je slecht ziet op de foto, maar wat we in het echt zien gebeuren in het avondzonnetje, is dat de damp van het ijskoude glaasje slaat. Zo ijskoud uit de vriezer is ie aangenaam lekker. De smaak is niet te vergelijken met iets wat we al kennen. De smaak ontwikkelt zich inderdaad en zorgt voor een plezante retrogusto, nasmaak.
We zijn echter ook benieuwd naar de Capo Tonic. We vullen het hoge glas met ijsklontjes, voegen volgens recept Vecchio Amaro del Capo toe, een scheut tonic, een beetje limoen. Mengen maar. We kijken elkaar veel betekenend aan. Deze zomer stappen wij bij de aperitivo zeker over op dit overheerlijke drankje. We nodigen je van harte uit om het ook eens te bestellen op het terras. Het zou ons niet verbazen als ook jij omgaat… figuurlijk dan wel…
70 smaakprofielen
Onderzoek heeft uitgewezen dat andere amari rond de twintig smaakprofielen hebben; Vecchio Amaro del Capo kent er maar liefst zeventig! Het zorgt keer op keer voor een verrassende smaakervaring. Zowel bij puur en ijskoud bij het natafelen, als in de mix.
Wie bedacht Amaro del Capo?
Vecchio Amaro del Capo wordt gemaakt volgens una ricetta segreta, een oud, geheim recept. De kundige Mastri Distillatori Caffo brachten de regionale kruidenbitter naar een hoger plan. Giuseppe Caffo (1865) startte een distilleerderij op Sicilia, om precies te zijn in Santa Venerina. Zijn kinderen Sebastiano, Santo e Giuseppe besloten het bedrijf te verkassen naar het vasteland, om precies te zijn naar Limbadi in Calabria. Inmiddels staat de vierde generatie Caffo aan het roer.
Het doel van de famiglia Caffo was van meet af kruidenlikeuren en bitters te maken aan de hand van antiche ricette del territorio, oude streekrecepten. Amaro is overigens geen destillaat, maar een infusie.
Waar te koop?
Vanaf 1915 maakte de rest van Italië kennis met Vecchio Amaro del Capo. Weer later zijn ook Italiës landsgrenzen overschreden. Natuurlijk eerst in de achterbak of koffer van menig vakantieganger, daarna in de handel. Vecchio Amaro del Capo is nu ook voor iets meer dan twee tientjes te koop bij drankspeciaalzaken en ketens als Gall&Gall en Mitra. Maar ook in tal van horeca-gelegenheden.
Wist je dat…
Overigens zijn amari niet iets nieuws: de oude Grieken gebruiken al de infusioni in alcol, kruidige alcoholdrankjes, maar dan vooral medicinaal.
Win het Vecchio Amaro del Capo (na)tafelpakket
Met dit prachtige pakket vol heerlijkheden veelal uit Calabria, geniet je van een zinderende zomer. Of het nu een aangeklede aperitivo is met een Capo Tonic met lekkere Calabrese stuzzicchini, hapjes, of na de maaltijd in de vorm van een ijskoud geserveerde digestivo. Het natafelpakket bevat daarvoor vier Amaro del Capo-digestief-glaasjes en twee grote Capo Tonic cocktailglazen. Maar ook Bergamot Tonic, zoethoutdrops, olijven, friabili al peperoncino-knabbels, olijfolie al peperoncino enne… attenzione met de Nduja, de smeerbare, pittige varkensworst! Ook in het pakket drie miniflesjes Vecchio Amaro del Capo waarvan één een special edition met ook weer peperoncino en eentje gemaakt van pura liquirizia, de dropplant die volop groeit in Calabria. En een mooi blikken Amaro del Capo collectors-bord voor aan de muur.
De inzendingstermijn is gesloten. Prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht.
Drie Amaro del Capo mix-recepten
- Capo Tonic: Amaro del Capo met je favoriete tonic en een schijfje limoen
- Capo Negroni: Amaro del Capo, gin en rode vermout, gegarneerd met een sinaasappelschil
- Capo Affogato: Vanille-ijs overgoten met een shot espresso en een scheut Amaro del Capo
![]() |
![]() |
![]() |
Amaro del Capo tonic |
Capo Negroni |
Amaro del Capo affogato |
Zin in nog meer inspiratie? Volg dan de instagram-pagina van Vecchio Amaro del Capo of bezoek de website voor meer mix-inspiratie.
Amaro del Capo bevat 35% alcohol. Dus onder 18, geen amaro! Boven de 18: geniet maar drink met mate! Een typisch Nederlands zinnetje, trouwens. Ooit een dronken Italiaan gezien in Italië? Zo ja, dan zul je ongetwijfeld ook kunnen bevestigen dat het meer uitzondering dan regel is… Cin cin!