Vlucht gemist? Bagage te laat? En nu?

Vlucht gemist? Bagage te laat? En nu?Als je vliegtickets hebt geboekt naar Italië en je vliegt vanaf Schiphol, kan het zo maar zijn dat je je deze zomer zorgen maakt of het goed gaat. Wat moet je doen als je je vlucht mist door chaos op Schiphol? En wat als je zonder bagage aankomt in Italië? Waar heb je dan recht op?

Personeelstekort en drukte op Schiphol zorgen momenteel voor lange wachtrijen bij de douane maar ook bij de bagage-afhandeling. De verwachting is dat dit nog wel even zo blijft. Online consumentenadviseur Pricewise licht toe waar reizigers recht op hebben:

Vlucht gemist door lange wachtrij? Geen vergoeding

Soms heb je bij vertraging of uitval van een vlucht recht op een vergoeding. Als je het vliegtuig hebt gemist door de lange wachtrijen op Schiphol, is het echter een ander verhaal. De vlucht zelf is dan namelijk niet vertraagd of uitgevallen. Vanuit de reisverzekering krijgen je dan geen vergoeding. Het is je eigen verantwoordelijkheid om op tijd bij het vliegtuig te komen, zo is het uitgangspunt.

Schiphol roept op dit moment op om niet eerder dan vier uur voor vertrek naar het vliegveld te komen. Doel is om te voorkomen dat de drukte uit de hand loopt. Naar verluid zouden vliegmaatschappijen met oplossingen komen in de vorm van vervangende vluchten om zo reizigers tegemoet te komen. Wat de status daarvan is, is op dit moment nog onduidelijk.

Vergoeding achtergebleven of te laat gearriveerde bagage

Als je bagage niet op bestemming arriveert, heb je in de meeste gevallen recht op een vergoeding. Dit is bijvoorbeeld voor spullen die je op bestemming hebt moeten kopen omdat de ruimbagage vertraagd is. Dit gaat dan via je reisverzekering. Je kunt ook de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk stellen; zij zijn bij vertraagde bagage aansprakelijk tot een maximum van € 1.300. Kijk wel even goed naar de voorwaarden, er kan een tijdslimiet aan hangen. Een reisverzekering is dus essentieel.

Aansluitende vlucht gemist?

Stel je mist door drukte of personeelstekort een aansluitende vlucht, dan is het een ander verhaal. Er zijn verschillende bedrijven in dat gat gesprongen; ze geven je gratis advies over een eventueel recht op compensatie. Je kunt je vordering vervolgens uit handen geven. Op de website van de Rijksoverheid lees je ook meer over jouw rechten bij vertraging, annulering of overboeking van je vlucht.

Vlucht naar Italië boeken

Wil je nog vliegtickets naar Italië boeken, zijn er gelukkig naast Schiphol ook tal van andere vliegvelden waar vandaan je kunt vliegen. Vaak ook tegen een gunstiger tarief.

Buon viaggio!

 

Permalink naar %s