Ga niet op vakantie zonder reisverzekering!

Ga niet op reis zonder reisverzekering!Als je iets niet moet doen, is het op reis gaan zonder reisverzekering. Zeker niet in deze tijd. Een reisverzekering is er namelijk niet alleen voor kwijtgeraakte of gestolen spullen of kosten waar je niet op had gerekend zoals vervangend vervoer, maar ook voor medische kosten.

Er zijn tal van mogelijkheden om je te assicurare, verzekeren: van kortlopend tot doorlopend. Met of zonder annuleringsverzekering. Maar hoe zit het nu precies met Corona? In hoeverre dekt je reisverzekering of annuleringsverzekering dat?

Reisverzekering en medische kosten

Ook al wordt je zorgverzekering in geval van medische kosten vaak als eerste aangesproken, toch is de aanvulling van een reisverzekering handig. Wat de een niet dekt, dekt de ander namelijk. En je voorkomt onvoorziene kosten. Een reisverzekering biedt bijvoorbeeld ook dekking voor vervangend vervoer en dekking bij een noodgedwongen terugkeer naar Nederland.

Wat te doen bij code oranje

In de wachtkamer bij de dokter - code oranje CoronaAls de Rijksoverheid code oranje afgeeft voor een vakantieland in verband met oplopende corona-besmettingen, is het advies om alleen te reizen als het noodzakelijk is. Stel het oranje reisadvies van de Rijksoverheid gaat in vlak voor vertrek, neem dan contact op met je reisorganisatie en kom samen tot een oplossing. Een reis annuleren is namelijk veelal voor eigen rekening en wordt niet gedekt door een reis- of annuleringsverzekering.

Ben je verzekerd in een land met code oranje?

Stel je besluit tóch naar een oranje gebied af te reizen, dan is de kans groot dat je onverzekerd bent. Dit is ongeacht of je al dan niet gevaccineerd bent of een negatieve test kunt laten zien. Zo’n 1 op de 4 reisverzekeringen biedt helemáál geen dekking. 3 op de 4 reisverzekeringen biedt dus een beperkte dekking, maar niet voor medische kosten door corona, extra overnachtingen of het omboeken van je vlucht.

Stel je belandt door Corona in het ziekenhuis, dan worden de medische kosten overigens wel gedekt door je zorgverzekering. Kijk hoe dan ook even goed in de polisvoorwaarden van je verzekering.

Check voor vertrek welke code de Rijksoverheid geeft aan jouw vakantieland. En maak gebruik van de handige informatie, tips en woordenlijsten van het Corona-virus dossier op Italie.nl.

Annuleren vakantie vanwege corona

De reden dat een annuleringsverzekering geen dekking biedt bij corona is omdat het coronavirus wordt gezien als pandemie, en dus als gegeven en niet als onvoorziene gebeurtenis. Kijk vooraf goed wat de voorwaarden zijn om niet voor verrassingen te komen staan.

Wat een annuleringsverzekering wel dekt is het overlijden van eerste- of tweedegraads familie of huisgenoten. Maar ook als deze of jezelf ernstig ziek worden. Of je moet een noodzakelijke medische ingreep ondergaan. Heb je het geluk dat je zwanger bent en kom je daar pas achter ná het boeken van je vakantie, is dat ook een reden om je annuleringsverzekering aan te spreken. Net als de pech van een echtscheiding of einde samenlevingscontract.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering

Als je verzekeraars gaat vergelijken, vraag jezelf dan allereerst af hoe vaak je op pad gaat. Ga je meer dan een keer op vakantie en ga je wel eens een weekendje weg? Dan is een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger dan het telkens opnieuw afsluiten van een kortlopende reisverzekering. Je hoeft je dan niet meer druk te maken om het afsluiten van een polis. Dat biedt dus gemak. Én ruimte voor spontane weekendjes weg.

Kies je voor een kortlopende reisverzekering, dan gaat deze in op de dag van vertrek en stopt als je weer thuis komt. Attenzione: welke verzekeraar je ook kiest: je moet de reisverzekering voor vertrek afsluiten.

Doorlopende reis- met annuleringsverzekering

Sluit je een doorlopende reis- met annuleringsverzekering af, dan krijg je veelal ook de kosten vergoed van de annulering. De voorwaarden schelen per verzekering maar komen vaak neer op het feit dat je de vakantiedagen die zijn komen te vervallen, vergoed krijgt.

Vergelijken loont de moeite

De prijs van je reisverzekering hangt af van welke dekking je kiest. Blijf je binnen Europa of kies je voor werelddekking? Ga je op wintersport of duiken? Vaak moet je dit laatste aanvullend verzekeren. Wat in elk geval loont, is het vergelijken van je reisverzekering. Het bespaarde bedrag kan je dan weer mooi steken in je vakantie in il Belpaese.

Buone vacanze!

Ga niet op reis zonder reisverzekering!

Permalink naar %s