Tanti saluti dall’Eroica di Montalcino

Meedoen aan de wielerklassieker L’Eroica di Montalcino in Toscane, is een feestje voor wielerliefhebbers. Het gaat vooral om de sfeer en de beleving. Roger weet een felbegeerd startbewijs op de kop te tikken en rijdt de wielertocht op 29 mei 2022. Hij rijdt op een oldtimerfietsje over onverharde paden in de Toscaanse heuvels, gehuld in een wollen tenuetje, petje op het hoofd… alsof de tijd stil heeft gestaan.

De Eroica-tocht zit er inmiddels op; Roger plakt er met zijn vrouw Marlon een weekje Toscane aan vast. We spraken hen vooraf; op ItalieTips doen ze na afloop samen verslag.

Hoe het is gekomen, een korte terugblik…

Het is alweer een aantal jaar geleden dat een aantal voetballende vrienden uit Heerlen besluit te gaan fietsen. Reden: de steeds vaker voorkomende blessures. De wekelijkse tochten in de Limburgse heuvels worden langer en langer. Toertochten in Nederland, Belgisch Limburg en daarna het buitenland volgen. Inmiddels trapt de 55-jarige Roger, een van die vrienden,10.000-12.000 km per jaar weg.

Wielerklassieker L’Eroica di Montalcino – Toscane

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus is het nu ook regelmatig gravel-biken over Limburgse grindpaden. De bijbehorende uitdaging, L’Eroica Limburg, vinkt Roger af in 2021. Op 29 mei 2022 dus ook L’Eroica in Montalcino.

Terug naar de basis

Roger: “Als fietsfanaat ga je tijdens L’Eroica di Montalcino terug naar de basis, gewoon zoals fietsen bedoeld is; niet voor de snelheid of het ‘hoog gemiddelde’ (qua km per uur), maar voor de fun en de geweldige sfeer.” “Het gaat écht om de sfeer; het is echt een belevenis: Je fietst met een Kroaat, dan weer help je een Italiaan die zijn fiets kapot heeft, dan weer rijd je met een Japanner die je niet verstaat. En zo gaat dat de hele dag door.”

Italiaanse pauze

Roger: “Daar waar je in Nederland tijdens de pauze een banaan krijgt, krijg je bij L’Eroica heerlijke Italiaanse specialiteiten (Ribollita). Niet met een sportdrank maar met een heerlijk glaasje wijn erbij. Dat maakt het tot een feest.”

Roger fietste de Eroica mediumroute, 96 km. Daarnaast is er ook een familie-funroute van 27 km; een lichte route van 40 km; een short wielerroute van 70 km. De zware 153 km route is voor de echte campioni. Die worden bij de finish beloond met dikke fles Brunello di Montalcino.

Roger: “De meeste routes zijn op elkaar aangesloten. Als je wil, kun je dus onderweg ook de splitsing pakken. Dat is wel handig voor wie ervaart dat het toch wel tegen valt om er te fietsen. Het is namelijk zwaarder dan gedacht, zeker ook omdat je op zo’n oud karretje rijdt dat én zwaarder is ‘n minder versnellingen heeft.

De heuvels daar moet je je niet in vergissen. Die 96 km die ik reed, kwam neer op 2.000 hoogtemeters, waarbij we zo’n 70% over strade bianche, onverharde wegen, reden. Pittig, maar het maakt het ook weer speciaal.“

Roger: “Een startbewijs is niet goedkoop. Maar je krijgt er wel een mooi linnen rugnummer voor. Onderweg zijn veel pauzeplekken; het is allemaal goed verzorgd. Je krijgt een racepack met poster, bidon, koektrommel, wijn, pasta… Ja, echt leuk als aandenken.“

L’Eroica is ook leuk voor wie niet fietst

Marlon: “Wat zo tof is aan het evenement, is dat het hele dorp 4-5 dagen in het teken staat van L’Eroica. Het is helemaal in vintage sfeer. Er wordt van alles georganiseerd: wie heeft beste etalage van het dorp, maar nog veel leuker is de Concorso Barba e Baffi. In het dorp zit zo’n ouderwetse barbier. Die neemt alle snorren en baarden onderhanden. Vervolgens wordt ’s avonds bekend gemaakt wie de mooiste baard of snor heeft, haha. Alles met een humoristische korrel zout.”

Marlon: “L’Eroica van Montalcino is echter niet massaal. Er doen misschien 1500-2000 mensen mee. In Nederland heb je van die fietstochten, daar doet vaak het tienvoudige aan mee. Je moet hier ook echt een dag tevoren zijn; minimaal! De tocht was op zondag, maar die zaterdag vindt er van alles plaats; dat moet je gewoon meemaken. Er wordt van die oude dansmuziek gedraaid, er is een marktje waar je oude wielrenshirts kunt scoren. Dat soort dingen. Echt leuk en gezellig.”

Even later: “Roger heeft een oude vintage fiets gehuurd omdat we uiteindelijk met het vliegtuig zijn gekomen. Dat kan dus ook allemaal. De sfeer is superleuk en superrelaxed. Niets is gehaast, niets moet. Hartstikke leuk.”

Iedereen wil elkaar helpen…

Marlin: “Na afloop ging ik Roger ophalen in Montalcino. Daarvoor moest ik die laatste berg oprijden, achter al die fietsers aan. Toen waren er wel een paar die helemaal stuk waren gegaan. Ik wilde als moeder Teresa iedereen opvangen in de auto, maar ja, we hebben maar een klein Fiatje 500, haha. Dat ging dus niet; ik kan geen fietsen meenemen… Maar dat kenmerkt wel de sfeer die er is: iedereen wil elkaar helpen. Het gaat gewoon om de gezelligheid.”

Tip van Roger en Marlon
Wat Wielerklassieker L’Eroica di Montalcino
Waar Montalcino
Regione Het prachtige, glooiende Toscane
Waarom Het is terug naar de basis, gewoon zoals fietsen bedoeld is; niet voor de
snelheid of het ‘hoog gemiddelde’ (qua km per uur), maar voor de fun en de geweldige sfeer.
Doe-tip
  • Mei is een prachtige tijd om Toscane te bezoeken; alles is nog prachtig groen, en nog niet heel geel of dor.
  • Bezoek aan een van de vele wijnhuizen die Brunello di Montalcino maken.
  • Castelnuovo dell’Abate – daar ligt ook l’Abbazia di Sant’Antimo. Een kleine abdij; je hebt het in een half uur gezien, maar echt de moeite waard; het ligt heel idyllisch
Niet overslaan
  • Crete Sinesi – dat is de plek waar je al je die oprijlanen met pijnbomen ziet. Het ligt boven Montalcino; het is er supermooi. Pak de fiets of auto en ga rondtouren. Neem vooral niet de gebaande paden, maar ga gewoon van de weg af en kijk waar je uitkomt.

Overnachten in de buurt van L’Eroica

Wil je in de buurt van L’Eroica overnachten, dan is Marlons tip Corte Francigena in Castelnuovo dell’Abate. Nieuw en hip, maar in een oud dorp op 10 km van Montalcino. Volgend jaar komt er een zwembad bij…

Aftellen… Pronti? Via!

En dan de start… Ondanks dat het zo vroeg is, is het toch een feestje waar je blij van wordt. Kijk maar:

 

Permalink naar %s