Val di Fiemme: vol verrassingen

Val di Fiemme - Respirart © Claudia Zanin Elke zomervakantie proberen we een nieuw gebied te ontdekken. Dit jaar was het Val di Fiemme, in de Italiaanstalige provincia Trentino. Het gebied staat bekend om zijn weidsheid, lieflijke met bomen begroeide berghellingen. Maar er is meer…

Kunstwerk: Vedo non vedo – Luca Prosser, Italia

Komende weken laat ik je kennismaken met de verrassingen die op mijn pad kwamen. Wil je geen enkel deel missen, volg mij, ons dan op Facebook, Twitter en/of de Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief die eens per maand op je digitale deurmat ploft.

Verrassing 1: RespirArt

Bovenop de berg bij Pampeago, een van de skigebieden van Valle di Fiemme, staan zo’n 33 kunstinstallaties van internationale artiesten afkomstig uit Duitsland, Canada, VS, Zweden, Zwitserland en Japan. Nee, zo vertelt de gids ons, er zit nog geen Nederlands of Belgisch kunstenaar tussen.

Val di Fiemme - Respirart © Claudia Zanin

Acutis – Cosimo Alera – Italia

Gratis toegankelijk kunstpark in de openlucht

RespirArt is een van de hoogste kunstparken ter wereld. Het in 2011 geopende park wordt omgeven door de bergtoppen van het Latemar gebergte en Dolomiti van Trentino. Elk jaar komen er nieuwe kunstwerken bij. De kunstwerken zijn gratis te bezichtigen, zowel ’s zomers als ’s winters op de ski’s.  RespirArt – een samentrekking uit Respirare, Ademen en Arte, kunst. Het samenspel van kunst in een natuurlijke omgeving is echt verademend.

Val di Fiemme - Respirart © Claudia Zanin

Dit is geen mos, maar gemaakt ad uncinetto, met de haaknaald. Symbiosis van Hanna Streefkerks uit Zweden

Door het (korte) verhaal achter ieder RespirArt kunstwerk te lezen in de catalogus, krijgt een beeld een andere, diepere betekenis. Je kijkt met andere ogen. Je ziet wat je misschien niet direct opviel. En begrijpt wat de kunstenaar wil uitdrukken. En als je, net als ik van fotograferen houdt, blijf je aan de gang…

Het indrukwekkende landschap en de doorlopend veranderende lichtval maken de beleving intenser dan welk museum ook kan bieden. Al wandelend zien we ook tal van slim bedachte, creatieve en bovenal interactieve doe-dingen voor kinderen. Daarover een volgende keer meer.

Val di Fiemme - Respirart © Claudia Zanin

Mind’s Eye van Olga Ziemska uit de VS

Wandeling voor iedereen

Je hoeft echt geen geoefend wandelaar te zijn om de bergwandeling langs de kunstwerken in alta quota, boven op de berg, te maken. De kunstroute is maar drie kilometer. Dat betekent niet dat je zo klaar bent met je wandeling… Om de kunst op je in te laten werken, houd je de pas in, blijf je staan, klets je er even over. Wil je toch iets meer wandelen, dan laat je de seggiovia, stoeltjeslift, in Pampeago voor wat ie is en ga je lopend naar boven.

Val di Fiemme - Respirart © Claudia Zanin

Focus on Latemar – Marco Nones – Italia

Neerploffen

Een aangename aanrader is het op 2000 meter hoogte gelegen Rifugio Chalet Casarina. Je ploft neer op de van bontjes voorziene luie stoelen of poltrone a sacco, zitzakken, van het terras, nipt van de verfijnde bollicine Trento DOC en smikkelt van een plankje met lokale vleeswaren en kaas. Genietend van de warme zonnestralen kijk je uit op de wolken in de staalblauwe lucht boven de Monte Agnello en het Latemar-gebergte. Natuurlijke kunst. 😊

Lekkerbekkenlunch

De italianità van Val di Fiemme vind je ook terug in de gerechten van de kaart. Zin in een pranzo goloso, lekkerbekkenlunch? Een bijzonder gerecht én aanrader zijn wat mij betreft de Ravioli con polenta, Montasio (kaas) e speck. Heb je nog een bucchetto, gaatje, bestel dan het zelfgemaakte ijs.

Val di Fiemme - Respirart © Claudia Zanin

Wil je gewoon lekker in het gras liggen, of heb je kleine kinderen bij je die je de ruimte wilt geven, dan kun je ook een picknickmand bij ze bestellen.

Als wij er zijn, zijn er helaas geen openlucht-concerten. Mocht je in de gelegenheid zijn zo’n concert bij te wonen: doen! De muziek, het décor, de ruimte… onnavolgbaar, zo weet ik van een soortgelijk concert dat ik eerder bijwoonde.

Na een heerlijke lunch kun je natuurlijk de seggiovia, stoeltjeslift, terug naar beneden nemen. Maar ga je lopend, dan geniet je onderweg ook van het panorama en de biodiversità van de talrijke, kleurrijke bloemen.

Val di Fiemme - Respirart © Claudia Zanin

Nog een paar foto’s van RespirArt:

Val di Fiemme - Respirart © Claudia Zanin

Conversazioni virtuali – Piergiorgio Doliana – Italia

Val di Fiemme - Respirart © Claudia Zanin

Mirror – Martina Pomari – Italia

Dit is een van de 18 betulle, berken, die je aankijken

Val di Fiemme - Respirart © Claudia Zanin

Natura viva – Mauro Lampo Olivotto – Italia

Meer info:

© Foto’s: Claudia Zanin

 

Permalink naar %s