Nieuw kookboek ‘Med’ van Claudia Roden: eenvoudig verrassend

Win Kookboek Med van Claudia RodenEindelijk is er dan, na 25 jaar, weer een nieuw kookboek van Claudia Roden. Ze ging op zoek naar recepturen, testte de gerechten en verwerkte de bijbehorende verhalen uit de mediterrane landen. Het levert een heerlijk kookboek op waarmee je op de bank ploft om te lezen en je te laten meevoeren in haar ervaringen, belevenissen, praktische tips, suggesties en zienswijzen. Én recepten uiteraard. Houd je van de Italiaanse keuken, laat je dan inspireren door de bijzondere twist die ze geeft aan bekende en minder bekende gerechten.

De recepten

De foto’s van mediterrane taferelen en plaatsen worden afgewisseld door smakelijke receptfoto’s. Het water loopt je in de mond. Als je de veelal compacte kookaanwijzingen ziet, de gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten die wellicht tot je basisvoorraad horen, krijg je zin om gelijk de keuken in te schieten. En om de twist te volgen Roden aan de veelal eenvoudige ingrediënten geeft waardoor een verrassend eindresultaat ontstaat. Zeker weten dat je een aantal recepten blijft koken, niet alleen als je gasten hebt, maar ook als snelle doordeweekse maaltijd. Buon appetito!

Gerechten uit het kookboek Med van Claudia Roden

Roden kookt bij voorkeur snel en eenvoudig

Claudia RodenBlader je door het 320 pagina’s dikke kookboek, valt op dat bij heel wat recepten het persoonlijke verhaal van Roden meer ruimte inneemt dan het simpele recept. Soms bevat de intro juist algemene of culturele wetenswaardigheden. Je steekt er iets van op én het wordt daardoor nooit saai omdat je benieuwd bent wat ze nu weer te melden heeft. Ook al draait Roden heel wat jaar mee (ze is nu 84!) toch heeft ze een voorkeur voor snel en eenvoudig koken. Omdat ze dan, naar eigen zeggen, langer met haar gasten aan tafel kan zitten.

Kookboek Med van Claudia Roden
Het eten moet een groot succes zijn

Sommige gerechten uit haar Med kookboek komen uit haar eerdere kookboeken. Maar dan wel aangepast naar deze tijd. Dus: eenvoudiger en sneller te maken, minder vaak vlees, en sommige recepten zijn veganistisch. “Zoals iedereen tegenwoordig wil ik geen uren in de keuken staan; ik wil ook kunnen genieten van het gezelschap aan tafel. Wel wil ik dat het eten aan tafel een groot succes is,” zegt ze daar zelf over.

Overeenkomsten en verschillen

Roden maakte al op jonge leeftijd kennis met de keukens en kooktradities van de landen rondom de Middellandse zee. Dat gebeurde in Alexandrië. Inmiddels onderzoekt ze al meer dan veertig jaar eetgewoontes en legt ze mondeling doorgegeven recepten vast. Ze ontdekte ze door op reis te gaan. Zo zag niet alleen de verschillen, maar ook de overeenkomsten. Soms brachten geuren haar terug naar haar kindertijd in Egypte.

In haar nieuwste boek Med maakt ze duidelijk dat al die gerechten in de basis niet eens zo gek veel van elkaar verschillen. De baccalà uit Venezia bleek vergelijkbaar met brandade uit de Provence en bacalao uit Catalonië. Niet alleen zag ze overeenkomsten in recepten, maar ook in ingrediënten, bereidingswijzen en eetgewoonten. Bij de combinatie tomaten, olijfolie, kaas kiest een Italiaan voor Mozzarella di Bufala; een Griek voor feta en een Fransman voor een geitenkaasje. Het opent je ogen om vrijer te denken als je een keer wilt koken met wat je in huis hebt.

Inspiratiebron voor menig beroemd chefkok

Claudia Roden is een inspiratiebron geweest voor tal van grote chefs zoals Yotam Ottolenghi, Jamie Oliver, Nigella Lawson. Volgens Ottolenghi lijkt het zelfs of je bij haar aan tafel zit, als je het kookboek leest.

Med van Claudia Roden is verschenen in september 2021
Prijs: € 32,-
Aantal pagina’s: 320
Uitvoering: hardcover
ISBN 978 94 6404 081 4

Win het kookboek ‘Med’ van Claudia Roden

Op Italie.nl mogen we de recepten delen van onderstaande drie gerechten. Klik op de foto’s om het desbetreffende recept te raadplegen en laat weten welk gerecht jouw favoriet is.

De insluitingstermijn is gesloten en de prijswinnaars hebben persoonlijk bericht gekregen.
Congratulazioni voor I. Biemans, Inge Schindler, Thijs Kroeze, M. NIjhuis en Lisette Schoneveld!

“Zoals iedereen tegenwoordig wil ik geen uren in de keuken staan; ik wil ook kunnen genieten van het gezelschap aan tafel. Wel wil ik dat het eten aan tafel een groot succes is.”
Claudia Roden

Permalink naar %s