
Het is niet voor het eerst dat er een Italiaans recept in een krant staat waarbij vervolgens een van de ingrediënten lastig te verkrijgen is. Vandaag is het weer zo’n dag. Gevolg: gefrustreerde mensen die een ingrediënt maar niet kunnen vinden en die per mail of telefoon contact opnemen. Alsof wij hier op kantoor alwetend zijn… hahaha. Eigenlijk is dat dus een compliment, haha… 😉
Het gaat om een recept in de Volkskrant. Die publiceerde een verslag van de WK Tiramisu in Italië. Met het recept dat de Nederlandse kampioen Francesca Russolillo maakte op het WK. Dat bevat dus die Rossana-crème.
“Hoe zegt u? Rossana crème? Nog nooit van gehoord! Nee, ik zou niet weten waar u dat kunt kopen bij u in de buurt. Mi dispiace, het spijt me.” “Ja, dat zeiden verschillende Italiaanse specialiteitenwinkels die ik eerder belde ook al,” zegt de dame gefrustreerd. Nieuwsgierig geworden google ik toch maar even en kom het gewraakte ingrediënt tegen.
Rossana creme
Rossana – Crema blijkt een spalmabile, smeerbare, pasta-substantie te zijn op basis van melk en nocciole, hazelnoten. Hé, dat klinkt als Nutella, maar dan wit! De crème komt uit Piemonte, net als Nutella oorspronkelijk. Overige ingrediënten zijn suiker, zonnebloemolie, cacaoboter, latte scremato (=magere melk), latte intero (volle melk), hazelnoten, bindmiddelen en aroma’s. Althans van de Rossana crème die ik gevonden heb.
Hoe je met deze Rossana creme de alcohol uit je Tiramisu haalt zoals die mevrouw opperde, is me nog een raadsel, maar als de gepubliceerde tiramisù van de Nederlandse kampioene is, zal ie vast en zeker lekker zijn, vermoed ik.
En nu?
“En nu?” vraagt de mevrouw mij desperaat aan de telefoon. Ook al ben ik iemand die zich graag aan een recept houdt, toch ben ik ook wel praktisch. Als je de ingrediënten van de Rossana crème bekijkt, doet dat dus denken aan witte Nutella…
Witte Nutella bestaat echter niet. Dan zijn er twee praktische opties: óf je koopt een potje Duo Penotti en gebruikt alleen de witte crème, maar dat lijkt me vrij omslachtig. Óf je maakt die witte Nutella, of Rossana crème, gewoon zelf.
Het recept voor deze huis-tuin-en-keuken-crème is simpel en de ingrediënten haal je gewoon bij de supermarkt!
Recept Rossana (witte Nutella) crème
Ingrediënten:
- 150 gram witte chocola
- 100 gram geroosterde hazelnoten
- 25 gram poedersuiker
- 150 ml verse room
- 30 gram boter
- 1 zakje vanille-suiker
Benodigdheden:
- mixer
- garde
- pannetje
- af te sluiten bakje
Bereiding:
- Meng de hazelnoten, poedersuiker en vanillesuiker in een blender en laat de ingrediënten zo’n 3-4 minuten fijn malen.
- Laat de room en boter langzaam smelten in een pannetje, gebruik daarbij een kleine vlam
- Voeg het hazelnotenmengsel toe en laat 5 minuutjes op een laag vuur staan. Roer regelmatig door met een garde om klontering te voorkomen. De crème blijft redelijk vloeibaar.
- Doe het mengsel in een bakje en laat geheel afkoelen voordat je het afgesloten in de koelkast zet. Na ongeveer 30 minuten heeft de crème de juiste dikte en kun je deze smeren.