Oost, west, Italië best!

Strandvakantie italieVan noord tot midden tot zuid Italië: met een kustlijn van ruim 7000 km is er keuze te over voor een heerlijke strandvakantie. We lichten er twee plaatsjes uit; eentje waarbij je de zon in de zee ziet zakken; en de ander waar je de zon uit de zee ziet opkomen. Doe je voordeel met de 2×7 leuke doe-tips en 2 overnachtingstips voor een vakantie aan de Italiaanse kust.

© Foto: Alessio Furlan op Unsplash

San Vincenzo: de zon in de zee zien zakken

Verblijf je aan de westkust van Italië, dus aan de kant van Toscana en de Tyrreense Zee, dan kun je op het strand genieten van de tramonto, zonsondergang.

San Vincenzo ligt op 1400km van Utrecht. Je rijdt over Zwitserland en zo’n 14-15 uur later ben je er. Het langgerekte kustplaatsje ligt aan de zogenaamde Costa degli Etruschi in Toscane. Het ligt heel centraal: ten zuiden van Livorno en ten noorden van Piombino waar de boot naar Elba vertrekt. Vlieg je op Pisa, dan is het nog maar een uurtje met de huurauto.

Je hebt keuze uit vrije stranden maar ook betaalstranden waar je een ligbedje en parasol kunt huren. Een uitkomst als je een hekel aan sjouwen hebt. Zowel ten noorden als ten zuiden van San Vincenzo krijgen de stranden een ander karakter; er zit dus altijd wel een strand bij dat aansluit bij jouw perfecte plaatje.

Dagtrips vanuit San Vincenzo

Eigenlijk hoef je San Vincenzo en zijn fijne, goudkleurige zandstranden niet uit, maar wil je toch wat ondernemen, zet dan de volgende dagtrips op je verder lege vakantie-agenda:

 • Bezoek Pisa (uurtje met de auto) en Lucca (5 kwartier met de auto)
 • Toer een dagje door de Chianti en slenter door borghi medievali, middeleeuwse stadjes
 • Ga een dagje naar Elba; de boot vertrekt bij Piombino
 • Ga een dagje naar een cantina, wijnkelder, bijvoorbeeld die van Bolgheri.
 • Bezoek de Termen van Venturina
 • Bezoek een van de parchi avventura, pretparken, zoals Cavallino Matto, il Giardino Sospeeso of een Acqua Villageg in Cecina of Follonica.
 • Een pareltje: Il Parco naturalistico di Rimigliano, een beschermd natuurgebied ten zuiden van San Vincenzo. Een mooie mix van duinen, macchia mediterranea-begroeiing, bossen vol met dennen- en eikenbomen

Caorle: de zon uit de zee zien komen én in de zee zien zakken

Caorle ligt op zo’n 1300km van Utrecht. Je rijdt over Oostenrijk en zo’n 13-14 uur later ben je er. Het badplaatsje ligt in noordoost Italië in de regione Veneto. Ten westen van het aan de Adriatische kust gelegen Caorle ligt het betoverend mooie Venezia, ten oosten ligt het verrassende Trieste. Door de ligging kun je in Caorle zowel genieten van een prachtige alba e tramonto, zonsopkomst en zonsondergang.

Het sfeervolle vissersdorpje heeft een knus centrum met kleurige huisjes, veel verschillende en bovenal kleinschalige horeca. Blikvangers zijn het santurio-kerkje Chiesa della Madonnina op de pier en de Duomo met scheve toren in het centrum. Je kunt ze virtueel bezoeken, maar in het echt is het nóg indrukwekkender.

Caorle is een aantal jaar op rij onderscheiden met de Blauwe Vlag. Het lange en brede strand van Caorle bestaat uit sabbia fine, fijn zand. Je kunt er ter plekke ligbedjes en een parasol huren, maar er is ook een spiaggia libera, vrij strand. Het is ook heerlijk zitten op de scogli, grote rotsblokken, van de lungomare, zeepromenade. Bijzonder is dat kunstenaars uit de hele wereld deze enorme rotsblokken onder handen hebben genomen. Je blijft kijken en ontdekken.

Dagtrips vanuit Caorle

Je kunt je heerlijk vermaken in Caorle zelf, maar ben je het strand even beu, dan zijn dit leuke daguitstapjes:

 • Bezoek aan de stervormige stad Palmanova; vlakbij ligt een immens outletcenter waar je ongetwijfeld gaat slagen
 • Portogruaro ligt ten noorden van Caorle. Het is een half uur met de auto. Een leuk centrum met een aantal Venetiaanse grachtjes
 • Venezia ligt op een uurtje rijden van Caorle. Op de heen- of terugweg stop je bij de outletcenter in San Dona di Piave
 • Conegliano ligt in het hart van het Prosecco-gebied. Huur een E-MTB en ga ermee toeren in de Proseccoheuvels.
 • Treviso ligt ook op een uurtje rijden. Een verrassend leuke stad!
 • Bezoek een open dag bij de basis van de Frecce Tricolori in Rivolto (uurtje rijden)
 • Bezoek een van de vele cantine, wijnkelders, in het entroterra
 • De Romeinse opgravingen in Aquileia

Op 14 augustus kun je op het strand van Caorle genieten van een spettacolo pirotecnico, enorme vuurwerkshow, die zich boven het water afspeelt. En heb je mazzel en de Festa del Pesce, het Visfeest, vind plaats tijdens je vakantie, ga dan zeker kijken én smullen.

Enne… heb je geluk, dan ben je ook ooggetuige van het Italiaanse stuntteam Frecce Tricolori dat in formatie boven het strand vliegt.

© Foto: Claudia Zanin

Permalink naar %s