Met de camper op pad in Italië

Met de camper door Italie © Goboony

Steeds meer mensen ontdekken het genot van een camper. Je zet je compacte huis op wielen neer waar je wil en geniet van de rust en ruimte om je heen. Je leeft in je eigen, veilige coconnetje. En hoeft niet doorlopend je koffer uit- en in te pakken op de zoveelste hotelkamer. Je hoeft geen rekening te houden met check-in of check-uit tijden. Wat een libertà, vrijheid!

© Foto: Goboony

Je kunt eten wanneer en wat je maar wil. Dus ben je verknocht aan je nergens verkrijgbare pot pindakaas of hagelslag: niente problemi. Al blijft een verse brioche en een dampende espresso aan dat ene, kleine lokale barretje natuurlijk het allerlekkerste Italiaanse ontbijt dat er is.

Je kunt overnachten op plekken waar er amper lichtvervuiling is. Zo kun je genieten van de prachtigste sterrenhemels en ultieme stilte. Je hoeft namelijk niet eens op een camping te staan als je dat niet wil. Er zijn zogenaamde aree di sosta, een soort van camperparkeerplaatsen, waar je gratis kunt staan met je camper.

Er is meer dan genoeg te ontdekken in Italië. Bekijk vijf tips voor een tour met een camper. Dankzij de deeleconomie kun je deze nu ook voordelig huren van particulieren, zo kun je verderop lezen.

5 rondtourtips met de camper

Met de camper door Sicilië

Dit zuid-Italiaanse eiland is qua grootte vergelijkbaar met 2/3e van Nederland. Vlieg naar Catania in het oosten of Trapani in het westen van Sicilië en maak met je huurcamper een rondrit langs de vulkaan Etna, het gezellige Taormina, breng een bezoek aan de schilderachtige Cefalù, verwonder je over de moorse invloeden van Palermo, vergaap je aan de zoutvlakten van Trapani, bezoek de tempels van Agrigento in het zuiden, en duik het binnenland in om de beroemde mozaïeken te bezichtigen.

© Foto: Angela Marin op Unsplash

Met de camper door Sardinië

Sardinië is een fractie kleiner dan Sicilië, maar heeft maar 1/3e van het inwoneraantal van Sicilië, namelijk slechts zo’n 1,6 miljoen. Vlieg op Cagliari in het zuiden, Olbia in het noordoosten of Alghero in het noordwesten. Tuf met je camper langs prachtige witte zandstranden met kristalblauw water, spot de flamingo’s, doorkruis het ongerepte binnenland, en kijk hoe de rich&famous vakantie vieren in het luxe Porto Cervo in het uiterste noorden.

© Foto: Branislav Knappek op Unsplash

Met de camper langs de Costiera Amalfitana

Eigenlijk is het maar een weg die je hoeft te volgen: de Statale 163. De mooiste dorpjes zoals Positano, Furore, Amalfi wachten op je, samen met de prachtigste uitzichten. Attenzione: je moet geen last hebben van hoogtevrees; de kustweg loopt langs de hoog oprijzende kliffen.

Een bezoek aan het hoog op de berg gelegen Ravello is ook zeker een aanrader. Net zoals het ‘om de hoek gelegen’ bruisende Sorrento. Laat daar je huurcamper op de parkeerplaats staan en neem er de boot naar het prachtige eiland Capri. Het handigste is in dit geval om op Napels te vliegen.

© Foto: Claudia Zanin

Met de camper door het Chianti-gebied en Val d’Orcia

Ten zuiden van Florence ligt het idyllische Chianti-gebied; het wordt wel een van de mooiste landschappen ter wereld genoemd. Borghi medievali, historische plaatsjes, prijken in de glooiende heuvels. Wijngaarden, olijfgaarden, cipressen, verdwaalde boerderijen wisselen elkaar af. Bezoek Greve in Chianti, Gaiole in Chianti, Siena, San Gimignano.

Rijd je verder door naar het zuiden kom je in Val d’Orcia. Bezoek de door toeristen minder bezochte renaissance stad Pienza, of de boven het dorpje uitprijkende ruïne Castiglione d’Orcia. Maak een uitstapje naar de van de wijn bekende Montalcino of naar Montepulciano. Of maak een uitstapje naar het in Umbria gelegen Trasimenomeer. Het is maar goed dat je tegenwoordig geen fotorolletjes meer hoeft mee te nemen; je zou er anders zeker tekort komen in het fotogenieke Val d’Orcia.
Ga je met het vliegtuig, kies dan voor Pisa of Florence.

© Foto: Sara Groblechner op Unsplash

Met de camper door zuid Italië

Je vliegt bijvoorbeeld op Napels in het zuid-westen of Bari in het zuid-oosten. Reis je vanuit Napels, breng dan niet alleen een bezoek aan de stad, maar ook aan Sorrento, Ercolano, Pompei. Bezoek de Vesuvius, Salerno. Geniet van de natuurpracht in de Parco Nazionale del Cilento.
Reis je vanuit Bari bezoek je de hak van de laars met prachtige plaatsjes als Monopoli, Lecce, Gallipoli, Taranto. Rijd nog even door naar Matera en Altamura. Houd je van prachtige natuur, rijd dan ook nog even door naar de Parco Nazionale del Gargano.

© Foto: Daniele Levis Pelusi op Unsplash

Tip: de reisgids ’25 autoroutes Noord- en Midden-Italië’ is een aanrader voor als je met de camper of auto gaat touren in Italië.

Met de camper door Italie © Goboony

© Goboony

 

Permalink naar %s