Het geheim van mijn zelfgemaakte pizza

Pizzabakker in restaurantDenk ik aan pizza, dan denk ik aan mijn G3 Ferrari pizzaoventje dat al vele jaren trouw dienst doet. De rode pizzaoven is een van de meest gebruikte apparaten uit onze keuken. Binnen 10 minuten nadat ik de pizzaoven heb aangezet, kan de eerste pizza erin. De pizzaoven wordt zo’n 400 graden wat ervoor zorgt dat mijn dunne bodem lekker knapperig wordt.

We hebben al lang geleden afscheid genomen van de zompige pizza’s die worden thuisbezorgd. Van de pizzabodems die meer op brood lijken dan op de knapperige dunne pizza uit Napels, worden wij niet blij. De bodem zuigt al het vocht op van de hopen ingrediënten die er bovenop liggen. Tegen de tijd dat de pizza is bezorgd, is de chipszak leeg, want we bestelden natuurlijk pas als we honger hadden… Keer op keer resulteerde het bestellen van pizza’s in een teleurstelling. Als je bovendien regelmatig in Italie komt en daar voor rond de € 7 – € 8 of minder een uitstekende pizza eet, dan baal je als je in Nederland het dubbele kwijt bent.

Toen wij eind 2005 bij het ItaliëPunt als eerste winkel in Nederland de pizzaoventjes gingen verkopen, waren we ietwat wantrouwig. Zou het wel wat zijn… zou de pizzaoven zijn belofte waar maken? De pizzaoven werd een grote hit. Leuk om aan de wieg van het succes te hebben gestaan.

pizzaoven G3 Ferrari Delizia

Dit is um dan, de enige echte, helemaal in Italie gemaakte, G3 Ferrari, model Delizia

Pizza maken veel werk?

dubbel nul meel voor pizza Pizza maken is niet veel werk. Wat ik eigenlijk altijd doe, is een kilopak dubbel nul meel pakken, het basisrecept maken, laten rijzen en dan samen met de tomatentopping die ondertussen heeft staan pruttelen, afbakken in de pizzaoven. Bij de Ikea heb ik een hele handige taartopbergbox gekocht die in de vriezer kan. Daarin gaan een aantal half afgebakken bodems; de pizzabodems komen er uit als we geen zin hebben om te koken.

Als we geen zin hebben om te koken, zetten we de G3 Ferrari pizzaoven aan, halen we de bodems uit de vriezer, beleggen we het met wat we in de koelkast hebben; we hebben altijd wel spekjes, ham, mozzarella, prei, paprika, ui, kappertjes etc in huis. Soms pakken we alsnog de fiets om pancetta te halen bij de supermarkt zodat we een pizza kunnen maken met bijvoorbeeld aardappelschijfjes, pancetta en prei. Of we halen snel nog even crème fraiche, gerookte zalm en rucola. Ook een heerlijke combinatie. De pizza is in circa 4 minuten klaar!

mmm, wij geven tóch de voorkeur aan het G3 pizzaoventje…

Geplaatst door Claudia Zanin op Woensdag 15 augustus 2012

Met het pizzaoventje is dit dus niet (meer) nodig… 😉

Voordelen van de pizzaoven

De ingrediënten op de pizza zijn goedkoop; uit een pak meel haal ik 8-10 pizzabodems. De overige ingrediënten liggen standaard in de koelkast en kosten ook niet zoveel. We hadden indertijd al snel de rekensom gemaakt dat je als je meer dan 15 pizza’s maakte je de kosten van het pizzaoventje er al uit had. De lokale pizzeria, waar we tot dat moment ook nog wel eens kwamen om zelf een pizza af te halen, was niet blij met ons: weg was zijn omzet!

Een ander voordeel is dat je zelf kunt bepalen wat je op de pizza wilt! Zonder een ober gillend gek te maken van “Ik wil die pizza calzone, maar dan zonder dat ingrediënt, maar met dat ingrediënt”. Als je dat met meer mensen aan een en dezelfde tafel doet, worden ze niet blij… Ook kun je dus ook voor een pizza bianca kiezen, dus zonder tomatentopping. En dan beleggen met bijvoorbeeld prosciutto en rucola. Je hoef je dus niet aan de recepten voor pizza te houden, maar kunt het wel als inspiratiebron gebruiken.

Pizza bianca met prosciutto en rucola

Pizza bianca met prosciutto en rucola

Een ding weten we zeker: een pizza uit onze pizzaoven is zonder allerlei kunstmatige toevoegingen, zonder suiker etc. Gezond dus! Soms is het zelfs zo dat we ’s avonds laat nog trek hebben; pizzabodem afbakken zonder ingrediënten, dus alleen met de tomatentopping, Italiaanse kruiden en olijfolie extra vergine erop, klaar!

Neppers

Overigens is de G3 Ferrari pizzaoven heel vaak gekopieerd. De neppers, zoals ik ze altijd noem, behalen nooit de temperatuur – dat is een heel belangrijk item voor een goede pizza. De natuurstenen pizzasteen zorgt er vervolgens ook voor dat de pizza knapperig wordt; een resultaat dat je in een gewone hete luncht oven nooit zult bereiken.

Pizzaovens in de tuin doen het wel heel goed en zijn ook heel gezellig, maar de keerzijde vind ik dat je ook daar weer gepland pizza moet gaan maken. Je stookt de pizzaoven op met hout en bakt er vervolgens in ons geval maar 2-3 pizza’s mee. Zonde… In Italie zie je vaak dat ze slim omgaan met de restwarmte om via slowcooking gerechten te laten garen – er staan dan van die aluminium bakjes in de oven.

Permalink naar %s