Aardbeving Friuli – 1976

aardbeving in friuli 1976Ik was 9 jaar, maar ik herinner me het nog goed. Niet dat we in Friuli waren, gelukkig niet, maar wel veel bekenden en familie. De provincie Pordenone en Udine waren het zwaarst getroffen, met name rondom de Fiume Tagliamento, precies de province waar mijn moeder en vader vandaan komen.

De aardbeving in Friuli die vandaag 37 jaar geleden plaatsvond, was extreem. 6,4 op de schaal van Richter. In het kleine gebied vielen 1000 doden. Hele dorpen werden verwoest… Op sommige plekken, zoals in Gemona, zie je de gevolgen nog steeds. Dat maakt diepe indruk. Ook kan ik me de noodwoningen die ook bij ons dorp Tauriano werden geplaatst goed herinneren. Hoe lang die wel niet in gebruik zijn geweest!

Om geld in te zamelen voor de slachtoffers en opbouw werden singeltjes verkocht waarop een opname stond van een bandrecorder die toevallig aanstond toen de aardbeving begon. Het gerommel, het gegrom van de aarde, gegil, paniek; verschrikkelijk! Ik kan het me nog zo voor de geest halen. Net als mijn moeder die, helemaal in tranen, luisterde naar het plaatje dat naar mijn idee grijs gedraaid werd.

Al die gedachten floepten door mijn hoofd na het zien van deze foto op een facebookpagina van een Italiaanse vriendin. Geen idee hoe toen het nieuws doorsijpelde naar Nederland – deden de telefoons het nog? Of ging dat met telegrammen? Helaas, geen idee, ik was te jong. Wat ik wel weet is dat de terremoto 37 jaar na dato nog heel wat wat emoties oproept…

Bekijk de indrukwekkende foto’s van de gevolgen van de terremoto
En een verzameling foto’s op Google

Permalink naar %s