13 toffe doetips bij het Reschenmeer | Lago di Resia Zuid-Tirol

Op doorreis naar onze eindbestemming stopten we dit keer aan het Reschenmeer, Lago di Resia. Het ligt vlak over de grens van Oostenrijk en Zwitserland en maakt deel uit van Zuid Tirol. We voelden ons er goed thuis, want ondanks dat het in Zuid-Tirol ligt wordt er veel Italiaanse gesproken, mede omdat er zoveel Italianen op vakantie gaan. Tot dat moment kenden we het Reschenmeer / Lago di Resia alleen van de wereldberoemde campanile, klokkentoren, in het meer. Maar er is meer dan het meer. 😛

We delen naar aanleiding van ons verblijf dertien doe-tips voor een vakantie in Reschen / Resia. Waarom dertien? Omdat dertien voor Italianen een geluksgetal is. En wij waren absoluut gelukkig op deze plek die we aandeden op doorreis, maar die eigenlijk vraagt om een langer verblijf, of in ons geval: een herhaling.

Onze 7 to-do-tips voor een verblijf in Reschen / Resia

Onderstaande tips hebben wij ter plekke gedaan. Doe er je voordeel mee.

 1. De wandeling naar Panzersperre

  Dit verdedigingswerk uit de Tweede Wereldoorlog ligt voor je gevoel in de middle of nowhere, maar blijkt de grens te vormen tussen Oostenrijk en Italie. Een indrukwekkend geheel, ook al is er niet heel intensief gevochten.

 2. Op pad met een bike-guide

  Op basis van jouw conditie en behendigheid schat een bike-guide ter plekke in wat je aankunt. Onze gids is Reini, tevens de hoteleigenaar. Hij meet ons de E-MTB aan en plaagt ons door het een Prosecco-tour te noemen, ook al is het pas ’s ochtends vroeg. Het is er nog wat vroeg voor, zo tijdens de eerste pauze na een tocht omhoog de ‘Hausberg’ op.
  Vervolgens neemt hij ons mee naar een flowtrail: in het begin even spannend, maar vervolgens zoeven we 5 km zigzaggend een pad af door de bossen om 630 meter lager aan te komen bij het Lago di Resia.

  Het gebied blijkt een paradijs te zijn voor downhillers en flowtrailers: er liggen 29 trails. Ook voor flowtrail beginnelingen als wij zijn er toffe routes, maar vooral heel veel pittiger flowtrailroutes. Die zijn overigens net als bij skipistes ingedeeld in groen, blauw, rood en zwart.

 3. Een wandeling of fietstocht rond het Lago di Resia

  Je moet natuurlijk wel de Campanile in het meer bewonderen. Het blijft bijzonder om te zien. Helaas herinnert het de inwoners aan het ondergelopen dal van Curon. Aanleiding was de wens om een waterkrachtcentrale aan te leggen.

 4. De lokale supermarkt

  Een bezoek aan de lokale supermarkt: het Vinschgauer Paarl-Brot halen, affettato e formaggio, vleeswaren en kaas. Een fijnere lunch bovenop de berg is er niet. Ze hebben er ook heerlijke wijn en digestivi. En allerlei lekker streekproducten waar je geen genoeg van krijgt.

 5. De eerste Italiaanse whiskydistileerderij Puni

  Bezoek de in 2010 opgerichte, eerste Italiaanse whiskystokerij Puni. Je vindt het opmerkelijke gebouw aan de rand van Glurns / Glorenza. Niet alleen de aanblik van het gebouw is indrukwekkend, ook de hier gestookte whisky. Met als belangrijk ingrediënt het water uit het Parco Nazionale dello Stelvio. En natuurlijk mout en gist. De Schotse vaten profiteren van het bijzondere microklimaat met hete winters en koude zomers; het heeft een gunstige invloed op de lageringsduur. Alleen ’s winters wordt er geproduceerd; ’s zomers is het te warm.

  Wij zijn onder de indruk. We weten welke van de zes soorten we willen proeven: die gelagerd is op Marsala-vaten. Goede keuze. We kopen er dus een overheerlijke fles whisky (niet goedkoop…) waarmee we thuis, nippend, het Resia-gevoel kunnen terughalen. En wat marmellata, chutney, op basis van whisky, lekker voor bij de kaas.

 6. Het eeuwenoude, ommuurde stadje Glurns / Glorenza

  Bezoek dan ook het eeuwenoude, ommuurde stadje Glurns. Na alle rust en ruimte in de bergen, is het voor ons maar lastig wennen aan het toeristische maar wel fotogenieke plaatsje. Blijkbaar doet de drukte ook wat met de vriendelijkheid van de horeca- en winkeleigenaren… Of zijn we gewoon verwend geweest door Petra en Reini?

 7. Lokale outdoorwinkels

  Houd er rekening mee dat het er flink frisser is dan elders in Italië. Op het moment dat wij er verbleven, zuchtte een groot deel van Italië onder een hittegolf. Wij moesten het doen met 12 graden in de ochtend en 18-20 graden in de middag. Een heerlijke temperatuur voor outdoor activiteiten. Heb je de kou toch onderschat, kun je ter plekke je outdoor-garderobe aanvullen. Er is keuze te over. Als wij nu onze outdoor- resp. fleecevesten aan hebben, denken we weer terug aan ons verblijf

Activiteiten op verlanglijstje de volgende keer in Reschen / Resia

Dan zijn er nog vijf activiteiten die ons heel leuk lijken. En die daarom op ons verlanglijstje komen. De lijst wordt ongetwijfeld nog langer want we zijn nog lang niet uitgewandeld en -gefietst.

 1. Een klimtocht met een guida alpina, gecertificeerde berggids, naar een van de honderd ghiacciai, gletschers, van de Gruppo Ortles.
 2. Paardrijden op een Haflinger
 3. Wintersport in Reschen / Resia: het lijkt me een mooie plaats om niet alleen te skiën maar ook om te wandelen op sneeuwschoenen
 4. Een wandeling langs de triangolo retico, waarbij je wandelt door Italie, Zwitserland en Oostenrijk. De camminata, wandeling, gaat naar de Cippo dei Tre Confini, grenspaal van het drielandenpunt.
 5. Sterrenkijk-tour
 6. Een bezoek aan het museum van bergbeklimmer Reinhold Messner

Meer tips voor een vakantie aan het Reschenmeer

© Foto’s: Claudia Zanin

Permalink naar %s