Zonsopgang op de ski’s bij de Brenta Dolomieten

Als je je dochters voor dag en dauw uit bed wil krijgen, moet je daar iets tegenover stellen. En dus rijd ik eind januari met hen naar AcquaIn, het grote zwembad met wellness center naast een overdekte ijsbaan vlakbij het centrum van de wintersportplaats Andalo. Dit is alvast mijn ‘goedmakertje’ voor de volgende ochtend. Na een paar uur badderen en stomen, gaan we heerlijk eten om daarna vroeg het bed in te duiken in een hotel in het vlakbij gelegen Molveno.

Als eerste bij de lift

De volgende ochtend rond 6(!) uur is het één en al beweging op de parkeerplaats bij de kabelbaan Andalo-Doss Pelà. Terwijl we onze skischoenen aantrekken, horen we de lift starten die extra vroeg open gaat, speciaal voor de deelnemers aan het evenement ‘Alba in Paganella’. Je kunt dit in alle skigebieden in Trentino meemaken, vaak meerdere organiseren zoiets meerdere keren. Je beleeft dan vanaf de bergtop de zonsopkomst en geniet daarna van een overheerlijk ontbijt.

Ski Paganella is veelzijdig en ideaal voor wie zowel uitdagende pistes zoekt, zoals de Olimpionica. Maar het skigebied biedt ook brede blauwe en rode pistes om meer ervaring op te doen. Het gebied maakt deel uit van Skirama Dolomiti: een groep van 8 wintersportgebieden in Trentino waar je met één enkele skipas terecht kunt. Sommigen zijn direct met elkaar verbonden, andere bezoek je tijdens een skisafari. Dat is echt een leuke manier om veel verschillende gebieden te zien in een en dezelfde vakantie.

Vlammen op de top

Na controle van onze namen en benodigde documenten, stappen we in de kabelbaan en verdwijnen in het donker. Sterren flonkeren overal aan de hemel en we kunnen heel vaag de toppen van de Dolomieten onderscheiden.

We stappen over op de stoeltjeslift en komen zo op de top van de Paganella (2.125.m). De berghut ‘La Roda’ doemt op en ziet er, met de verlichte ramen, uitnodigend uit. Rondom de hut branden vuurkorven en op het terras lopen koks af en aan terwijl de bakplaten worden verhit.

In het oosten kleurt de hemel langzaam geel en oranje; de Dolomieten in het westen zijn nog steeds in het donker gehuld. In het zuiden ligt het Gardameer. Bijzonder om te beseffen dat ze daar langzaam ontwaken tussen palmen en olijfbomen terwijl wij hier in de sneeuw staan met een fris windje in het gezicht.

Iedereen staat te filmen, fotograferen en te genieten. De zon is nog steeds niet zichtbaar maar laat de lucht erboven wel steeds feller oranje kleuren en ineens worden ook de Dolomieten goed zichtbaar.

Fel oranje zijn ook de vlammen van het vuur bij de bakplaten waarop inmiddels eieren, spek , varkensreuzel en ribbetjes worden gebakken. Mijn dochters hebben nu geen geduld meer en manen mij naar binnen om te ontbijten. Daar staat een buffet met brood, toast, ‘krapfen’, pannenkoekjes, warme chocolademerk, koffie, verse boter en jam…

Tussendoor loop ik nog eens naar buiten en ineens zie ik hoe de hemel boven de Dolomieten als het ware roze stralen krijgt: een reflectie op de zonsopkomst achter mij. Beeldschoon!

Wakker gekust door de zon

En dan iets over half acht kruipt de gouden zon achter de bergkam vandaan en lijkt het of ik door de zon wordt wakker gekust. De grijze, grillige Dolomieten kleuren nu ook en het Gardameer wordt duidelijk zichtbaar… Dit schitterende uitzicht vanaf de Paganella is en blijft een van mijn favorieten.

Nog een kop koffie met wat pannenkoekjes en dan hebben we genoeg energie om te profiteren van een aantal liften die een uur eerder zijn open gegaan, speciaal voor ons. We duiken omlaag over de strak geprepareerde pistes. Zo skiën we door totdat er meer en meer mensen naar boven komen.

Tegen het einde van de ochtend dalen af naar Andalo waar er een zondagse drukte heerst en wij moe maar voldaan huiswaarts keren.  Skiën bij zonsopkomst is echt een prachtige ervaring! Mijn tip: kijk op de evenementen kalender van je skigebied in Trentino en pak de kans als je hier ter plaatse bent.

Wil je ook een sunrise of sunset op de ski’s meemaken?

Omdat de zon in maart en april steeds vroeger opkomt en het dus wel erg vroeg wordt om naar de top te gaan, kun je er ook voor kiezen om een sunset evenement bij te wonen. Dit zijn de komende data bij de skigebieden van Skirama Dolomiti

  • Ski sunset, bij Paganella Ski, op 4 maart 2022
  • Ski Sunrise in Alpe Cimbra op 5 maart 2022
  • Ski sunset bij Madona di Campiglio* op donderdag 10 maart 2022 bij Rifugio Stoppani
  • Ski sunset bij Madona di Campiglio op donderdag 17 maart 2022: bij Rifugio Graffer

Meer informatie over Skirama Dolomiti


Tekst, foto’s en video van de in Italië woonachtige Sytske Maaijen

Permalink naar %s