Wijnspijswandelingen najaar 2022 Val di Cembra en Val di Fiemme

Val di Cembra Wine trekking gourmet Ben jij dol op bergen, wandelen en wijn? Heb jij zin om er deze herfst nog even tussenuit te piepen, en iets bijzonders mee te maken? Dan mag je deze twee Italiëtips van Sytske niet overslaan. Op 24 september en 16 oktober 2022 zijn namelijk twee bijzondere evenementen in respectievelijk Val di Fiemme en het aangrenzende Val di Cembra. Beide valleien liggen op respectievelijk 5 en 2 kwartier ten noordoosten van de stad Trento.

De in Trentino woonachtige Sytske heeft met beide voorgaande edities van het evenement meegedaan en kijkt uit naar komende keer. Laat je verlekkeren door haar bevindingen, foto’s en videoverslag.

Wine Trekking Gourmet van Val di Cembra en Fiemme Trekking Gourmet zijn twee wijn-spijs-wandelingen ontstaan door de samenwerking van sterrenchef Alessandro Gilmozzi en de VVV’s. Het achterliggende idee is om op wijnen afgestemde gerechten te laten proeven in de prachtige omgeving van beide valleien.

Fiemme Trekking Gourmet

Bij de wijnspijs-wandeling in Val di Fiemme loop je in de bergen langs de openlucht kunstwerken-collectie van RespirArt naar verschillende rifugi waar je geniet van de gerechten. Je panorama omvat de Dolomieten, het Lagoraigebergte en de Catinaccio.
Tip: check onze foto’s en reisverslag van Respirart!

Val di Fiemme Respirart Wine trekking gourmet

Wine Trekking Gourmet Val di Cembra

Val di Cembra is heuvelachtiger en bevat diepgroene bossen en hellingen vol wijngaarden.

Je loopt door pittoreske dorpjes en wijngaarden in en rond Cembra Lisignano. De gerechten proef je te midden van de in herfsttinten gehulde wijngaarden.

Schrijf je snel in voor deze bijzondere evenementen!

Wijnbouwgebied Val di Cembra

Val di Cembra is één grote wijngaard maar dan wel in bezit van heel veel eigenaren. Die hebben vaak maar zo’n 1000 m² grond. Om het toch rendabel te maken, leveren zo’n 400 wijnboeren hun oogst in bij de ‘Cooperativa Cembra, Cantina di Montagna’. Die voorziet de boeren ook van adviezen en ondersteuning‘. Vinologen kijken o.a. naar de bodem en ligging om te bepalen welk druivenras waar het beste groeit.

De wijngaarden worden van elkaar gescheiden door muretti a secco: op elkaar gestapelde stenen die een muurtje vormen. Deze zorgen ervoor dat de steile hellingen van Val di Cembra al zo’n 2500 jaar alsnog wijn verbouwd kan worden. De maar liefst 708 kilometer terrasvormige muurtjes staan op de Unesco’s werelderfgoedlijst.

Val di Cembra Wine trekking gourmet

Sytskes over Wine Trekking Gourmet, Val di Cembra

De eerste gang: Antipasto

Sytske: “In het pittoreske dorpje waarin het eerste restaurant ‘Ca’ dei Volti’ ligt, krijg ik een antipasto geserveerd. In het kleine restaurant met gewelven vullen ze mijn glas met de spumante ‘Trento Doc Extra Brut’ uit 2016. Ik ben er gek op en geniet met kleine slokjes van deze frisse mousserende wijn. Vervolgens snoep ik van gerookte zalm met wijnsoep en knapperig schuttelbrot. Tongstrelend lekker.”

Val di Cembra Wine trekking gourmet

De volgende gang: il primo

Val di Cembra Wine trekking gourmetZe vervolgt: “Het dorpje heeft diverse fotogenieke hoekjes en met het routekaartje kom ik op de volgende locatie. Via een smalle steeg ontdek ik het pleintje met tafels, banken en de voor de gelegenheid gecreëerde keuken. ‘La Baita delle Fate’ serveert als ‘primo’: risotto met geitenkaas en aardbei-druiven. In mijn glas komt ’708 km Bianco Cembrani Doc 2018’. Op het etiket van de fles de prachtige tekening van de gestapelde stenen muurtjes en terrassen…ze zijn er met recht trots op.”

“De wandeltocht voert me vervolgens naar een fraai kerkje, waar met passie meer wordt verteld over de plek, het gebouw en de aanwezige schilderijen. Daarna, lopen we met zicht op de Brenta Dolomieten, omlaag richting de terrassen met wijnranken. De lichtgele en rode herfsttinten (ook wel ‘foliage’ genoemd) van de druivenbladeren steken schitterend af tegen de diepblauwe hemel.”

Tijd voor het hoofdgerecht

“Centraal gelegen tussen de wijnranken ontdek ik de sfeervolle hut voor de ‘seconda portata’: malse kalfswang met druivenmost, ernaast zachte polenta uit Storo en een vleugje laurierpoeder. Afkomstig van chef-kok van ‘Vecchia Segheria’ uit Baselga di Pinè. In mijn glas komt de rode wijn ‘708 km Rosso Cembrani Doc’. Vol van smaak met de Lagrein en Schiave druif.

Val di Cembra Wine trekking gourmet

“Liggend op het gras geniet ik van deze zalige middag en luister naar het gekeuvel van de andere deelnemers en spelende kinderen. De tijd staat even stil….tot ik aan het dessert van de chef Alessandro Gilmozzi van restaurant ‘El Molin’ denk. Mijn nieuwsgierigheid wordt beloond. De chef vertelt over de combinatie van niet te gare pasta die in Riesling is gekookt, crème van gezoete kastanjes, zoete melkmousse, knapperige crumble, een gel van riesling en een paar geheime details. Niets aan toe te voegen… hij is de meesterkok.”

Bekijk Sytskes videoverslag

Meer over Val di Fiemme en Val di Cembra

Val di Fiemme Respirart Wine trekking gourmet

© Foto’s: Sytske Maaijen

Permalink naar %s