Wel of niet op vakantie naar Italie

Voor Italie.nl ben ik de afgelopen maanden veelvuldig in de Corona-virus cijfers gedoken. Ik maak daarbij gebruik van officiële, betrouwbare bronnen. Toen ik mijn favoriete bron vandaag, 5 juni, weer raadpleegde voor een nieuw te schrijven artikel, ontdekte ik iets over het Corona-virus dat ik verderop graag wil delen. Helemaal nu de grenzen van Italië sinds drie juni open zijn en nu duidelijk is dat je op vakantie kan naar Italië.

Kader

Hoe vaak ik wel niet hoor, lees of zie dat je beter niet op vakantie naar Italië kunt gaan… Het steekt me eigenlijk al vanaf het allerprilste begin dat Italië over een kam wordt geschoren. Terwijl Italië zeven keer groter is dan Nederland. En qua gemiddeld aantal inwoners per km2 is Italië ook dunbevolkter dan Nederland. 193 inwoners per km2 versus 492 inwoners per km2. Ik kan het niet vaak genoeg blijven benadrukken.

Bevolkingsdichtheid Italie en Nederland vergeleken

De dichtstbevolkte regione van Italie is, het zal je niet verrassen: Lombardia. Er wonen 422 inwoners per km2. Dat is vergelijkbaar met de bevolkingsdichtheid in Gelderland: die heeft 417 inwoners per km2. Wellicht aardig om te vermelden is dat de dichtstbevolkte provincie van Nederland Zuid-Holland is met 1.361 inwoners per km2.

Wel of niet op vakantie naar Italie

Bij onderzoek voor t.b.v. een nieuw artikel stuitte ik dus bij de betrouwbare bron met actuele cijfers per regione op een grafiek die de gevolgen van het Corona-virus in kaart brengt. Nuttige info die me eigenlijk aangenaam verraste. In aanvulling op de cijfers per regione heltp het degene die in dubbio is of een vakantie in Italie wel of niet verantwoord is. De grafiek is tot stand gekomen via de gegevens van overheidsinstelling Istituto Superiore di Sanità.

Tip:

Wil je meer weten over Italië en het Corona-virus, raadpleeg dan het Italie.nl Corona-virus dossier.
In het artikel van 3 juni lees je ook meer over de status per regione.

De mate van ziekte de Corona-virusbesmetting

Op 3 juni toont de tabel de volgende resultaten gebaseerd op 31.845 diagnoses op een totaal van 234.119 coronavirus-besmettingen. De tabel toont dat wie besmet wordt in 18,4% ernstige tot kritische klachten krijgt. Dat is een op de vijf. Niet onaanzienlijk dus. Maar vier op de vijf kent milde of amper klachten. En als je de cijfers elders op de Italiaanse pagina met statistische cijfers over het Corona-virus bekijkt, zie je dat ook in Italie dat het virus vooral funest is voor de kwetsbare 80+ doelgroep.

2,2% kritisch
16,2% ernstig
34,8% mild
5,8% symptomatisch (ongespecificeerd)
12,4% amper symptomen
28,6% Asymptomatisch

Even voor de duidelijkheid

Het is niet mijn intentie om iemand te overtuigen om op vakantie naar Italie te gaan. Ieder moet dat voor zich afwegen, op basis van zijn fysieke en mentale gestel, of op basis van familie-samenstelling. We hebben allemaal direct of indirect te maken gehad met het Corona-virus. De gevolgen ervan zijn heftig, zo heb ook ik persoonlijk ervaren. Mijn Italiaanse moeder behoorde tot de kwetsbare doelgroep en ook zij is helaas aan het Corona-virus overleden. Gewoon in Nederland.

Waar ik moeite mee heb zijn de ongenuanceerde opmerkingen dat wie op vakantie naar Italie gaat, het virus mee terugneemt. Als ik naar de cijfers kijk van voornoemde pagina met statistische gegevens bekruipt me regelmatig het gevoel dat ik daar minder kans op besmetting loop dan hier. In ons (noord-Italiaanse) dorp en in de omgeving waren er geen Corona-virus gevallen. Ik realiseer me dat wat niet is, nog kan gaan komen. Maar dat is ook hier, in Nederland.

Een ding staat buiten kijf: in welk land je ook vakantie viert: het zal anders zijn dan andere jaren. Het is aan jou of je het vervelend vindt of je wel of geen mondkapje op moet als je naar de supermarkt gaat. Afstand houden moeten we hier en moeten we daar net zo goed. Doe wat goed voelt en doe het vooral verantwoord. Houd je aan de maatregelen. Meer kun je niet doen. Niet hier en niet daar.

Lees ook:

Vanaf 15 juni reizen naar Italie officieel toegestaan

Permalink naar %s