Hoe is het nu, ten zuiden van het Gardameer

Vlakbij de grens van de regione Lombardia en Veneto ligt het kleine dorpje Ponti sul Mincio. Beide streken zijn in de eerste maanden van 2020 bekend geworden. Lombardia is zo groot als 2/3e van Nederland; de regione Veneto is ongeveer de helft zo groot als Nederland.

Ponti sul Mincio zit ver weg van (130 resp. 92 km) van de plaatsjes die als eerste op slot gingen en die wereldnieuws werden. Oftewel de afstand tussen ‘s-Hertogenbosch en Maastricht respectievelijk Amsterdam. Ik rijd er dan ook vol vertrouwen naartoe.

Colline Moreniche

Iets ten zuiden van Peschiera del Garda verandert de omgeving direct in een zacht en groen heuvelland. Veel mooie grasvelden, wijngaarden en de rivier Mincio die kabbelend door het landschap stroomt. Een fijne uitvalsbasis voor wie de bij het Gardameer horende drukte wil ontlopen. Je verblijft er in alle rust in de heuvels en geniet van al het lekkers wat de agrirurismo maakt en verbouwt.

Ponti sul Mincio

Ik rijd op een vroege ochtend naar Agritur La Montina in Ponti sul Mincio (MN) om te zien hoe het hen vergaat en hoe zij zich voorbereiden op het openen na de lockdown. Direct voor de Agritur start het fietspad dat je noordwaarts naar Peschiera (ca 9 km) brengt en zuidwaarts naar Mantova (ca 45 km) brengt.

Deze vlakke route langs de rivier Mincio heb ik ooit gefietst en is schitterend. Zie je niet op tegen een klimmetje, of heb je een e-bike, dan zijn de vele routes door de omringende heuvels ook prachtig. Elk dorpje heeft wel een kasteel en je zit bovendien vlakbij het Gardameer en Verona.

Ik loop over de mooie oprit naar de Agritur en een geitje huppelt voor mij uit. Met dit tafereel kan mijn dag al niet meer stuk. Vanuit de keuken deelt mevrouw Paola haar bevelen uit; het is duidelijk dat ze weet hoe ze het hebben wil.

Boenen en opruimen

Overal waar ik kijk wordt geboend en opgeruimd. “We willen deze dagen opengaan dus het is flink doorwerken, alles komt nu tegelijk”. Op mijn vraag hoe de afgelopen maanden waren, zegt ze “voor ons gaat het dagelijkse werk op het land natuurlijk door. De dieren moeten eten, de wijngaarden moeten bewerkt worden…maar het restaurant en kamers, tja die bleven leeg”.

Familiebedijf

Ze vertelt dat de keuken wel heeft doorgewerkt om maaltijden te bezorgen. Ook de levering van wijn ging gewoon door. Immers ze leven met 3 families van dit bedrijf; stilzitten is dus niet mogelijk. Circa 40 jaar geleden is ze met haar man dit bedrijf gestart en inmiddels werken ze samen met zoon Nicolo’ en dochter Chiara.

Niet ongerust

Naast de biologische wijn produceren ze ook worsten, jam, ‘mostarde’ (fruit mosterd) en diverse

sauzen die ze niet alleen gebruiken voor hun gerechten maar ook los verkopen. Paola is niet ongerust over de regels: “ zoals je ziet hebben we een enorm terras dus we kunnen iedereen voldoende afstand garanderen om hier te eten. En hygiene maatregelen bestaan al langer dan vandaag dus die paar aanpassingen nemen we daar gewoon in mee”. Ze beschrijft hoe ze met handschoenen en mondkapje zal serveren en dat de gasten er op moeten vertrouwen dat er een glimlach onder zit.

Lekker

Lekker op vakantie heeft hier een driedubbele betekenis: lekker eten, lekker drink, lekker slapen. Dat zal tot een volgende keer moeten wachten. Ik maak alvast een inspecterend rondje over het terrein. In een separaat gebouw beschikken ze over 4 kamers en een appartement voor 4 personen. Op het terrein ligt ook nog een romantisch huisje voor 2 personen. De kat loopt gezellig met mij mee en ik kom verder kippen, geiten, paarden, konijnen, honden en een paar tevreden varkens tegen. Wat er van de laatste 2 zal worden, heb ik in de kelder al kunnen zien… puur en biologisch.

Wat mij betreft een leuke ItaliëTip, zo vlakbij het gezellige, mooie Gardameer maar dan zonder de bijbehorende drukte.

Overnachtingstips

Meer informatie over de meren:

Permalink naar %s