Twaalf jaar geleden maak ik in de bergen van Valle d’Aosta een indrukwekkende wandeling. Bijna bij de rifugio aan het voet van de gletsjer kom ik erachter dat de zool van mijn bergschoenen is losgelaten. Al klepperend, mijn voet extra hoog optrekkend om niet over de losgelaten zool te struikelen, kom ik aan bij die berghut. De terugtocht neemt nog minstens drie uur in beslag, en op deze manier gaat dat niet goedkomen.
Vergognata, met schaamrood op mijn kaken, loop ik naar binnen. “Hebben jullie ook scotch?” Scotch is het Italiaanse woord voor plakband; gelukkig blijken ze ducktape te hebben. Ik wikkel meerdere lagen om de schoen; het ziet er niet uit en het is bovendien ook niet bevorderlijk voor de grip. Gelukkig bereik ik er wel ons vakantiehuisje mee.

De bewuste berghut aan de voet van de gletsjer

Uitzicht vanuit de berghut
2008, in een klein winkeltje in Valle d’Aosta
We zitten op dat moment in Gressoney, helemaal op het eind van een dal, ver weg van winkels. In een of ander dorp, vraag me niet meer welk, zien we een oud winkeltje met in de etalage bergschoenen. Zo’n winkeltje waar de tijd heeft stilgestaan. Zo’n winkeltje waar de eigenaar je vraagt wat je zoekt en duikt in de metershoog opgestapelde dozen.
Aku? Nog nooit van gehoord…
Hij komt terug met een aantal scarponi, bergschoenen. De keuze is beperkt, maar gelukkig zit er een paar goed. Maar ja, ze zijn wel wat saai qua uitstraling: bruin. De andere zijn mooier, maar zitten minder lekker. De beste man weet me te overtuigen dat je meer hebt aan goed zittend schoeisel boven uiterlijk vertoon. Bovendien is Aku echt een goed merk, zegt ie. Aku? Nog nooit van gehoord! Ik geloof de beste man en heb vervolgens twaalf(!) jaar lang veel plezier van mijn bergschoenen. Flarden van dit gesprek komen begin dit jaar plots weer binnenzeilen, daarover straks meer.
Het leven van mijn bergschoenen
De bergschoenen overleven menig (berg)wandeling, sneeuw, modder, ondiepe beekjes en, twaalf jaar lang carnaval. Wie mij kent, weet dat ik dat van de eerste tot de laatste minuut vier. In Oeteldonk, nergens anders. En wie ooit carnaval heeft gevierd, weet hoe belangrijk goede schoenen dan zijn. En die weet ook hoe gehavend je schoenen er na de carnaval uitzien. Topsport, zullen we maar zeggen.

Wel zo fijn als bergschoenen waterdicht zijn zodat je met een gerust hart een bergbeek kunt oversteken!
Check voor vertrek
Inmiddels is het januari 2020. Ik neem het programma door van de volgende reportage en check nog even de staat van mijn bergschoenen. Daarvan had ik in het najaar de zool een paar keer met 3-secondenlijm vastgezet. De bergschoenen lopen zo fijn dat ik dat liever doe, dan naar nieuwe kijken. Niet zo slim natuurlijk, maar het zegt wat over hoe fijn de schoenen zijn. Ik zie dat ik er echt niet slim aan doe met die bergschoenen op reportage te gaan. Er staat namelijk de eerste dag een sneeuwschoenwandeling op het programma. En als ik dan natte voeten krijg, ben ik de sjaak de rest van de week.
Oriëntatie online tbv passen offline
Ik oriënteer me in eerste instantie online zodat ik goed voorbereid naar de winkel kan gaan om te passen. Ter plekke bij Bever zie ik bekende merken als Lowa en Meindl. Ik schrik eigenlijk wel van de prijzen van de uitgestalde schoenen, vooral omdat je bergschoenen maar beperkt draagt.
Ik vind de uitgestalde bergschoenen niet mooi en soms zelfs wat lomp. De bergschoenen die ik pas, zitten niet echt lekker. Ze zijn bovendien flink boven budget. Ik moet onwillekeurig denken aan de bergschoenen van mijn moeder. Zij had hetzelfde merk dat ik daar aan mijn voeten heb; na nog geen 3-4 seizoenen laat één zool los, ondanks goed en correct opbergen en schoonmaken zoals alleen moeders-van-de-oude-stempel dat kunnen doen. Het antwoord vanuit de fabriek: “Nee mevrouw, daar is niets aan te doen.” Je zou een ander antwoord verwachten voor zulke dure schoenen. Zuur. Heel zuur. Het beïnvloedt mijn keuze om verder te zoeken. Bij andere outdoorspecialisten bij ons in de buurt zie ik echter meer van hetzelfde…

Val Gardena, zomer 2019, nog op mijn vorige Aku Slopes
Aku Slopes
Vraag me niet waarom, maar ik bedenk me plots dat ik ook op zoek kan gaan naar het merk dat ik nu heb. Waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht? Aku staat er op de schoenen. Ik toets Aku.it en zie daar mijn eigen bergschoenen staan! Huh?! Ze worden nog steeds verkocht! Ze heten Slopes.
Mijn Aku Slopes bergschoenen blijken al dertig jaar een klassieker te zijn, zo hoor ik later ook van Italianen die ik tijdens een bergwandeling spreek. Vreemd maar waar: langzaam bij beetje komen flarden van het gesprek van twaalf jaar geleden weer binnen zeilen. Zei die beste man dat toen ook niet? Waarschijnlijk wel en waarschijnlijk dacht ik “ja ja, het zal wel.”
Het blijkt dus dat ik al twaalf jaar lang een beroemde klassieker aan mijn poezelige voetjes draag! Ik zie dat er nu ook kleurrijkere varianten zijn van mijn Slopes bergschoenen. Mijn bergschoenen (A-B) zijn niet zwaar in gewicht, maar zijn nu ook in nog lichtere versie beschikbaar: de zogenaamde Micro GTX. Oh, die zijn leuk! En mooi. Er blijkt ook een Ultra Light Micro GTX te zijn. Die zijn nóg lichter! Een bergschoen weegt nog maar 440 gram – dat komt mooi uit, zowel voor mijn gewrichten alsook voor mijn koffer.

De klassieker: Aku Slopes, 11 jaar oud op deze foto
Getailleerde bergschoenen
Wat WS achter de naam betekent weet ik op dat moment nog niet. Maar het staat dus voor Women Shoes, oftewel wat getailleerdere schoenen met een smallere leest. De Women Shoes zijn lichter dan de mannelijke variant en iets lager uitgesneden aan de achterzijde van de hiel/scheenbeen. De schoen heeft (net als mijn huidige bergschoenen) nog steeds een Vibram zool, is voorzien van Goretex die de schoen waterdicht maakt, en de tornaia, buitenzijde, is scamosciata, van suède. Dus de enige verandering is het hippere uiterlijk en het gewicht, zo lijkt het. En dus de WS.

Lastig kiezen uit deze mooie kleurcombinaties!
Importeur Ideavelop
Ik besluit contact op te nemen met de Nederlandse importeur Ideavelop. Ik vind de vijf kleurvarianten immers bijna allemaal mooi. Misschien moet ik mijn keuze laten afhangen van wat er op voorraad is – ik heb ze immers heel snel nodig. Er zijn een aantal winkels in Nederland waar AKU wordt verkocht, maar geen ervan blijkt de Slopes bergschoenen te voeren.
Ik snap er niets van. “Hoe kan dat nou? De bergschoenen hebben een prachtig design en zijn zo onderscheidend van het aanbod dat er nu op de markt is, ze zijn vriendelijk geprijsd én ze gaan lang mee?!” zeg ik tegen de importeur. Deze vertelt me dat de outdoorwinkels vasthouden aan datgeen waarmee ze 25 jaar geleden zijn opgevoed. Om je daar als nieuw merk tussen te worstelen is niet gemakkelijk…

Het werden uiteindelijk deze!
Mountain-inspired schoenen
De Nederlandse importeur importeert vooralsnog alleen de mountain-inspired schoenen. Die zien er tof uit en lenen zich voor een mix van urban, outdoor en travel. Maar voor de (berg)wandelingen zoals ik ga doen, heb ik toch een iets stuggere schoen nodig. De importeur is zo lief mij te willen helpen en zo ben ik dus aan mijn nieuwe AKU’s gekomen. Spannend is het wel. Niet alleen of de kleur in het echt net zo aanspreekt als op het beeldscherm, maar vooral ook of ze passen…
De schoenen arriveren vanuit Italie, ik doe ze aan en… ze zitten als gegoten! Sterker nog, ze geven veel meer steun dan mijn 12 jaar oude AKU’s waarvan ik maar geen afscheid wilde nemen. En als er iets belangrijk is in de bergen, dan is het wel steun! Ik ben zó blij!
Meest duurzame schoen in de outdoormarkt
Terug naar waar de importeur nu op inzet, de mountain-inspired shoes. “Aku heeft binnen de mountain-inspired schoenen een Plus-line waarbij verduurzaming van schoenen centraal staat. Dat is minder makkelijk dan het lijkt; een schoen bestaat uit zoveel onderdelen: lijm, tussenzool, onderzoek, leer… Binnen het Zero Impact programma wordt alles in Europa gemaakt. Uitgangspunt: geen footprint achterlaten en CO2-neutraal produceren. Het looien van het leer gebeurt op een natuurlijke manier; het voetbed is van bamboe en latex. Ze doen het al sinds 2016; ze zijn echt vooruitstrevend,” aldus de enthousiaste productmanager Rutger van Ideavelop.
Kenmerk van Aku bergschoenen
De Aku Slopes bergschoenen blijken custom fit te zijn; de schoen vormt zich naar de voet. De website leert me dat dit zowel op het gebied van comfort is als qua bescherming, stabiliteit en het op de plaats houden van de voet.
Het bijgeleverde boekje verklapt me ook wat het labeltje Air 8000 inhoudt dat zowel op mijn oude als nieuwe AKU’s staan. Het staat voor hoe respirabile, ademend, de schoen is en hoe transpiratie eruit kan. Nog geen week later in de praktijk bij temperaturen onder nul, blijkt bovendien dat ik geen moment koude voeten heb – een redelijk unicum voor mij.
De zool van mijn oude bergschoenen is na twaalf jaar natuurlijk aardig versleten. Bij de nieuwe schoenen voel ik dankzij de ammortizzazione, demping, helemaal niets meer van een ongelijke ondergrond. De zool geeft me goede grip. Blaren had ik toen en ook nu niet.

Links mijn 12 kaar oude, rechts mijn nieuwe Aku Slopes
AKU: gespecialiseerd in bergschoenen
AKU is gespecialiseerd in calzatura da escursionismo di alta qualità, kwalitatief goed wandelschoeisel voor in de bergen. AKU is van origine artigianale, ambachtelijk, maar doordat ze inmiddels wereldwijd leveren is het un’impresa industriale, industrieel bedrijf, geworden. De schoenen worden nog steeds deels in Montebelluna gemaakt, dat ligt in de provincia van Treviso, van oudsher een gebied waar veel calzatura sportiva, sportief schoeisel wordt geproduceerd.
Ook heeft AKU een tweede productielijn in Roemenië. De keuze voor dit land heeft te maken met de ambachtslieden die elders lastig te vinden zijn. Sterker nog; schoenmakers onder de 45 zijn op een hand te tellen, zo weet de importeur me te vertellen.
Type wandelschoenen: klasse A – E
Ga je wandelen, heb je keuze uit verschillende type wandelschoenen; deze zijn ingedeeld in de klasses A t/m E. Dit duidt o.a. op de stugheid van de zool. De letters maken deel uit van een Duits systeem; in Italie is deze normering niet heel erg gangbaar.
De mountain-inspired collectie van Aku is klasse A: soepel. Ze zijn laag en lopen comfortabel. Mijn Aku Slopes zijn klasse A-B, ze hebben een dempende, flexibele zool en zijn geschikt voor de gewone, licht pittige bergwandelingen en hiking. Je kunt er goed mee lopen over ongelijke ondergrond; je voet voelt daar niets van. De schoenen zijn halfhoog; dit geeft meer stabiliteit dan scarpe da trail, lage wandelschoenen.
Ga je meerdere dagen bergwandelen waarbij je met bepakking van hut naar hut wandelt, dan heb je het over trekking. Veelal kiest men dan voor een iets stuggere schoen die nog schokdemperder werkt: B. Hoe dan ook: als je in een winkel gaat passen, adviseren ze je hierover.
Waar koop je bergschoenen
Bergschoenen koop je bij voorkeur in een outdoorwinkel. Je kunt voelen hoe een bepaalde schoen zit; de outdoorspecialist kent de verschillen tussen de verschillende merken en kan je dus aan een passende schoen helpen. Ga je nieuwe bergschoenen kopen, pas ze dan in de middag; ’s ochtends zijn je schoenen namelijk dunner.
Ben je, net als ik, verliefd geworden op de Aku-bergschoenen, kijk dan welke winkel bij jou in de buurt zit. Heeft deze de schoenen van de Aku-website niet op voorraad, dan kun je deze via de importeur bestellen. Ze zijn dan vrij rap in Nederland.
Mijn tip: heb je, net als ik, een voorliefde voor meer kleur, meer taillering en meer (sportieve) elegantie, kijk dan eens naar de AKU-bergschoenen.
Kleurrijke outdoor-uitrusting bij de Italianen
Wist je dat kleur de Italiaanse outdoormerken onderscheidt van Duitse, Amerikaanse en Scandinavische? Italianen durven meer dan één kleur te gebruiken in een product. Het resulteert in een sprankelende, frisse en sportieve uitstraling. De complimenten die ik van Italianen kreeg voor mijn Aku bergschoenen, zeggen mij voldoende 🙂
Leestip:

Ik hoop nog veel mooie bergwandelingen te maken