Leuke boeken en spellen voor vakantie in Italië

taalboeken en spellen voor op vakantieOp vakantie in Italië word je telkens weer geconfronteerd met hoe het met jouw Italiaans is gesteld. Je zult niet de eerste zijn die verzucht nu toch écht eens meer te willen leren van de Italiaanse taal en gebruiken. Deze Italiëtip bevat vijf suggesties om spelenderwijs te leren over il Belpaese. Giocando si impara!

Acqua in bocca

Het taalboek ‘Acqua in bocca’ is een aanrader als je de basis Italiaans kunt patroneggiare, onder de knie hebt. En nieuwsgierig bent naar zegswijzen en veel gebruikte uitdrukkingen. Italiaans als een Italiaan dus.

Acqua in bocca betekent letterlijk vertaald water in de mond. Maar wordt in overdrachtelijke zin gebruikt om te zeggen: ‘Mondje dicht, geheim, niet doorvertellen’. Wat ons betreft, mag je dit boek juist wel doorvertellen, want het is leerzaam en vermakelijk tegelijkertijd.

Uitdrukkingen zijn namelijk la ciliegina sulla torta, de kers op de taart, als je Italiaans leert. Zelden kun je uitdrukkingen letterlijk vertalen. Een uitdrukking zegt bovendien ook veel over de cultuur en herkomst. Waar je in Nederland zegt: ‘het is glashelder’, reppen ze in Italië over ‘È chiaro come l’olio’, zo helder als olijfolie. Alleen al daarom is het leuk om dit boek door te bladeren en nieuwe uitdrukkingen te leren.

Die uitdrukkingen helpen je je vlotter, treffender en natuurlijker uitdrukken. Ze onder de knie krijgen, is nog niet zo makkelijk om ze onder te knie te krijgen. Natuurlijk kun je rijtjes stampen. Maar het is toch veel leuker om te leren over de herkomst van de uitdrukking? Of om de uitdrukking in de juiste context te lezen? Dat maakt dat je een uitdrukking beter begrijpt en gemakkelijker onthoudt. Een aanrader!

Italiaanse taalpuzzels

Een taal leren doe je door te doen. En door taal op verschillende manieren toe te passen. Dat kan natuurlijk ook met taalpuzzels. In dit boek staan maar liefst 250 verschillende puzzels, verdeeld over 3 moeilijkheidsgraden. Er is heel wat afwisseling: er 11 verschillende soorten puzzels, zoals woordzoekers en kruiswoordpuzzels. De onderwerpen van de puzzels laten je werken aan je woordenschat, uitspraak en kennis van land en volk. Je leert van alles zoals uitspraak, grammatica, kennis van il belpaese en zijn bewoners. De woordenlijst Italiaans-Nederlands achterin helpt je je woordenschat te vergroten.

Taalkwartet Italiaans

Het taalkwartet bestaat al heel wat jaar, maar blijft leuk. Je leert spelenderwijs Italiaanse woordjes en zinnetjes. Elk woord staat in de context van een hele zin, met uitspraakaanwijzingen en de Nederlandse vertaling.

Woordzoeker Italiaans

Meer dan 100 woordzoekers helpen je je woordenschat op te frissen. Óf te vergroten als je net begonnen bent met Italiaans leren. De woordzoekers bevatten Italiaanse woorden en zinnen met daarnaast de Nederlandse betekenis. Elke puzzel heeft zijn eigen onderwerp. Denk aan groeten, de weg vinden, accommodaties, uit eten gaan, winkelen, cultuur etc. Leuk en leerzaam.

Mamma mia kaartspel

Je leert geen woord Italiaans, maar het is wel een spelletje dat je met het gezin kan spelen. In dit kaartspel ben je pizzaiolo, pizzabakker, in een restaurant. Je krijgt bestellingen van de cameriere, ober, en ingrediënten van de leverancier. Deze voeg je samen voordat je ze in de oven stopt. Als alle ingrediënten verwerkt zijn, wordt de oven leeggehaald om te kijken welke pizza’s zijn gelukt. Deze gaan naar de klanten in het restaurant. De mislukte pizza’s zullen opnieuw moeten worden gemaakt. Wie na 3 rondes de meeste geslaagde pizza’s heeft afgeleverd, is de beste pizzabakker!

Kun je niet genoeg krijgen van Italiaans, check dan de uitgebreide Italiaanse taalspecial van Italie.nl

Permalink naar %s