Wat is de mooiste rondreis van Italië?

Cultuur in Venetie © Claudia ZaninKortgeleden kregen we de vraag “Wat is de mooiste rondreis van Italië?”. Die vraag kan eigenlijk alleen met een aantal tegenvragen worden beantwoord. Wie ben je, wat vind je belangrijk, wat wil je, hoe lang wil je weg? Wie weet heb ook jij wat aan ons antwoord met tips voor een individuele fly drive als ook groepsrondreis.

Je reiskeuze wordt bepaald door wie je bent en wat je wilt

Op onze tegenvragen kregen we het volgende (samengevatte) antwoord:
“We gaan dit keer voor het eerst sinds tijden weer met z’n 2-en op vakantie. Eindelijk tijd om dat te doen wat we zelf leuk vinden, zonder rekening te hoeven houden met de kinderen. Die willen namelijk niet meer mee. We houden van cultuur, gaan regelmatig naar een museum of concert. Het is fijn als het allemaal goed is geregeld. En hoeven niet voor een dubbeltje op de eerste rang (i.v.m. bijbehorende publiek); maar het geld klotst nou ook weer niet over de plinten. Wat is jullie advies?”

Rondreistips voor deze cultuurliefhebbers

Aan cultuur geen gebrek in Italië. Je kunt met z’n 2-en een individuele fly-drive boeken óf je kunt er ook voor kiezen om met gelijkgestemden op reis te gaan, een groepsreis dus. Waarbij alles goed is geregeld. Het profiel van de vragensteller past bij de Italië rondreizen van SRC Reizen. Die bieden al 35 jaar culturele reizen aan, zowel op individuele basis als groepsreizen.

Cultuur in Città della Pieve © Claudia Zanin

Cultuur in Città della Pieve, Umbria

Zelf Italië ontdekken met een (individuele) culturele fly drive rondreis

Natuurlijk biedt heel Italië cultuur, maar vergelijk het met een buitenlander die naar Nederland komt; die gaat op zijn eerste bezoek ook niet naar Heusden, maar kiest voor b.v. Amsterdam. Elke regione van Italië heeft zijn eigen charme. Er zijn er een paar die bovengemiddeld scoren als het gaat om aanbod van cultuur en musea. Denk aan Lazio, Toscana, Umbria, Puglia en Sicilia. Je kunt er heerlijk rondrijden en genieten van uiteenlopende musea.

Lazio [Latium]

De in midden Italië gelegen regione Lazio is vooral geliefd vanwege Roma, Vaticaanstad en ook Ostia Antica. Roma is een groot openluchtmuseum; het binnenland en kust bieden een mooie afwisseling.

Toscana [Toscane]

Toscana spreekt natuurlijk ook tot de verbeelding voor een culturele rondreis. De glooiende heuvels van de Chianti, de musea, oude binnensteden en culturele highlights van Firenze [Florence], Siena, San Gimignano, Pisa, Lucca… het blijft, telkens weer, indrukwekkend mooi.

Umbria [Umbrië]

Umbria, iets zuidelijker dan Toscana, wordt ook wel het groene hart van Italië genoemd. Het is er rustiger en goedkoper dan in Toscana. Naast een prachtig en vooral heuvelachtig landschap, mag Assisi niet ontbreken; maar ook Gubbio, het Lago Trasimeno en Perugia meritano una visita, verdienen een bezoek.

Puglia [Apulië]

Puglia, de hak van de laars, is indrukwekkend omdat het juist compleet anders is dan de hiervoor genoemde regioni. Lecce is dé barokhoofstad van het Zuiden en kent geen gelijke. Tijdens een rondreis mogen de kust en ook de trulli echter niet ontbreken. Bij SRC Reizen combineren ze een rondreis Puglia overigens met een bezoek aan Matera in de aangrenzende regione Basilicata. Matera is de culturele hoofdstad van Europa 2019 en heeft al op menig bekende filmset gediend als locatie; de grotwoningen zijn in een woord: indrukwekkend.

Sicilia [Sicilië]

Sicilia heeft in de loop der eeuwen zoveel verschillende overheersers gehad dat dit terug te zien is in de uiteenlopende bouwstijlen, cultuur, maar ook in de keuken. Hoogtepunten zijn o.a. Piazza Armerina, de tempels van Agrigento, mozaïeken in Monreale en natuurlijk ook Palermo als smeltkroes van vroegere culturen…

Meer achtergrondinformatie over deze regioni en uitgebreide foto-albums van deze regioni vind je op Italie.nl.

Cultuur in Lecce © Claudia Zanin

Cultuur in Lecce

Groepsrondreizen

Culturele groepsreizen sluiten ook aan bij de wensen van de vragenstellers. De rondreizen door Italië van SRC zijn thematisch en bevatten onderdelen die je zelf wellicht minder snel zou boeken i.v.m. taaldrempels of het vele uitzoekwerk. Denk bijvoorbeeld aan Kerstreizen voor o.a. Roma, Venezia en Napoli. Dan is het fijn als alles is geregeld.

Muziekreizen

Houd je van opera, is het bijwonen van een openluchtopera in de arena van Verona onvergetelijk. Het kan alleen tussen half juni en begin september. Een concert of voorstelling bijwonen in de entourage van de Teatro alla Scala in Milano is ook impressionante, net als het Puccini festival. Je bent dan op pad met andere muziekliefhebbers i.p.v. met z’n tweetjes – wel zo leuk om na de voorstelling na te praten.

Groot voordeel van groepsrondreizen is dat je je nergens druk over hoeft te maken. Alles is geregeld; de reisleiders en -gidsen vertellen en laten je dingen zien die je niet in een reisgids terugleest.

Cultuur in Verona © Claudia Zanin

Cultuur en opera in Verona

Tips bij het vergelijken van het reisaanbod

Tip 1: Kijk goed wat bij de prijs is inbegrepen!

Je hebt verschillende aanbieders. Zoals dat ook bij bijv. huurauto´s het geval is, gaat het ook op bij reisorganisaties: niet altijd staat de laagste prijs garant voor de goedkoopste vakantie. Bij SRC Reizen is relatief veel inbegrepen, dus hoef je niet vaak je portemonnee te trekken. De kwaliteit van de excursies is goed; ze werken samen met de betere partners.

Tip 2: Het type persoon

Kijk in geval van een groepsrondreis of je happy wordt van het type persoon dat meegaat. Iemand die SRC Reizen boekt, is een ander type reiziger dan via bijv. Kras Reizen of Maaskant reizen.

Tip 3: Periode

De maanden mei, juni, september en oktober zijn heerlijke maanden om een rondreis te boeken; de temperatuur is aangenaam, de prijs ook. Een stedentrip is ook heerlijk in februari, maart, april, november, december en zelfs januari i.v.m. de uitverkoop. Bijkomend voordeel van een rondreis in het voorjaar is trouwens dat alles nog in groen is en in bloei staat.

Tip 4: Beoordelingen

Vergewis jezelf ervan of iedereen zo maar een beoordeling kan schrijven of dat je alleen een beoordeling kan plaatsen als je ook daadwerkelijk bij een accommodatie bent geweest. Kijk of je je in het profiel kunt vinden van degene die reageert. Een open beoordelingssysteem geldt vaak als minder betrouwbaar.

Cultuur in Friuli - Castello Ceconi © Claudia Zanin

Cultuur in Friuli – Castello Ceconi

© Foto’s: Claudia Zanin

Permalink naar %s