Bloemenpracht in de Alpen


Waar het voorjaar al lang aan de gang is in midden en Zuid-Italië, lagen heel wat Noord-Italiaanse bergen eind mei nog bedolven onder meters sneeuw. Ook de Italianen wisten niet wat ze meemaakten. Normaliter zijn alpeggi, alpenweides, vanaf half juni een grote bloemenpracht. De enige foto’s van de bergen die je echter online voorbij zag komen, waren niet van alpenbloemen maar van meters hoge hopen sneeuw. De sneeuw is nu, begin juni, eindelijk aan sciogliere, smelten. De gemme, bloemknoppen, openen zich en je ziet alpenbloemen zover je kan kijken. En dan die profumo, heerlijke geur!

Flowering Dolomites

Het is hoe dan ook een aanrader om die bloemenpracht in de Alpen eens met eigen ogen te aanschouwen. Maar ja, waar moet je naartoe, wat is de mooiste plek, waar staan de meeste alpenbloemen? Val Gardena biedt dit jaar de mogelijkheid om een escursione, wandeltocht, in de bergen te maken onder leiding van een guida esperta, ervaren gids. Vanaf half mei tot half juli kun je er met een gids op pad om de meravigliosa flora alpina, wonderlijk mooie alpenflora, te zien en uitgelegd te krijgen.

Leestip:

Een bijzondere wandeling met alpenbloemen en -kruidenexpert Karin Planker.

Bloemen houden van mensen

Wist je dat die fiori alpini, alpenbloemen, in heel wat crèmes, parfums of grappa’s belanden? Wie kent bijvoorbeeld niet Arnica-zalf die wordt ingezet bij verstuikingen; deze bloem groeit in de Alpen. Genziana belandt daarentegen in cosmetica maar ook in grappa’s. Een bicchierino daarvan is fijn voor je spijsvertering en helpt dus als je te zwaar getafeld hebt. Je kunt dus eigenlijk wel stellen: bloemen houden van mensen 😉

Arnica © Claudia Zanin

Bloemen suf?

Vroeger vond ik het suf als mijn moeder thuis kwam met foto’s van bloemen uit de bergen. Maar sinds ik in de bergen op pad ben geweest met een guida, gids, snap ik mia mamma maar al te goed. De locals kennen en herkennen de bloemen. Ze weten waar bepaalde bloemen groeien, weten je er alles over te vertellen. Ze weten welke planten je kunt eten, vertellen je waarom je een bepaalde type bloem alleen hoog in de bergen vindt; ze wijzen je feilloos plekken aan waar de stella alpina, Edelweiss, kan groeien en nog veel meer.

Door met een gids op pad te gaan, leer je met andere ogen kijken, en ga je de bloemenpracht waarderen. Nee, ik vind bloemen kijjken (en fotograferen) niet meer suf, sterker nog ik ga er speciaal voor naar Italie! Ik kijk ernaar uit om weer een nieuwe kant van Val Gardena te leren kennen.

Leestips:

Stella alpina, Edelweiss

© Foto’s: Claudia Zanin

Permalink naar %s