10 tips voor het huren van een scooter in Italië

Op de scooter je vakantie omgeving verkennenEen wellicht nieuwe dimensie voor een dagtrip tijdens of invulling van je vakantie in Italië, is het huren van een scooter. Je voelt de warme zon op je huid, de wind langs je lijf, je geniet van de langzaam aan je voorbijtrekkende natuur… Je meandert op je Vespa of Piaggio over splendide stradine, prachtige weggetjes, door paesaggi mozzafiati, adembenemend mooie landschappen, pittoreske dorpjes en langs mooie palazzi, gebouwen. Maar ook in de andere jaargetijden is het huren van een scooter op vakantie een leuke manier om dagtrips te maken en de omgeving te verkennen.

Casco, helm, op en gaan! Lijkt het je wat? Bekijk dan de tips voor het huren van een scooter in Italië en approffitane, doe er je voordeel mee!
Realiseer je voordat je besluit een scooter te huren, dat het geen gioco, spielerei, is.

  1. Een snorscooter (50 cc) is een fijn vervoersmiddel om te huren; deze zijn met name geschikt voor kortere afstanden. Ze zijn niet geschikt om over de snelweg te rijden. Scooters met meer cc (bijvoorbeeld 125) hebben meer vermogen en zijn geschikter voor lange afstanden. Tot aan 125CC kun je volstaan met een una patente di guida B, B-rijbewijs. Voor scooters van 250/300cc, dien je een A-rijbewijs te hebben. Check voordat je een scooter gaat huren goed of het kan in Italie met jouw rijbewijs.
  2. De minimum leeftijd voor scooterhuur is vaak rond de 14 jaar, mits er een persoon van boven de 18 bij is om deze persoon te begeleiden.
  3. In Italië verhuurde scooters zijn veelal van Vespa of Piaggio. Er zijn natuurlijk ook andere merken, maar dat zijn vaak sportievere scooters en daarmee minder haalbaar voor de gemiddelde toerist. Reken qua kosten op circa € 30 per dag, maar op toeristische plekken kan dit al snel oplopen. De scooterhuur is nagenoeg altijd inclusief de verplichte casco, helm, lucchetto, slot, en assicurazione, Bijzonder prijzige scooters kosten uiteraard meer; ook kan de verhuurder je vragen 2 creditcards als borg af te staan. Houd hier rekening mee. Ook kan een geldbedrag als borg worden gevraagd. Kijk ook even goed of er sprake is van chilometraggio illimitato, een onbeperkt aantal kilometers, om verrassingen achteraf te voorkomen.
  4. Als je met het vliegtuig naar Italië reist en je de hele vakantie op de scooter wilt reizen, laat deze dan bij het vliegveld bezorgen. Bagage mee, opstappen en genieten!
  5. Als je een langere tocht per scooter wilt maken, kun je op veel locaties ook voor zeven dagen een scooter huren. Je hebt zo alle vrijheid van de wereld, en kunt er een echte toertocht van maken.
  6. Google op noleggio scooter, noleggio vespa of motonoleggio en samen met de naam van het vliegveld of een stad dichtbij waar je verblijft en je vindt resultaat. Je kunt de accommodatie waar je verblijft natuurlijk ook vragen om een tip en/of naar de betrouwbaarheid van de scooterverhuurder
  7. Eenmaal in Italië hoef je nooit lang te zoeken voor een scooterverhuur. De prijzen verschillen echter aanzienlijk. Soms loont het om een scooter niet midden in een populaire wijk te huren maar iets verder op; goed opletten dus!
  8. Check even bij je accommodatie of bij de scooterverhuurder of de plekken waar je met je scooter heen wilt, ook bereikbaar zijn per scooter.
  9. Het dragen van een helm is, net zoals in Nederland, verplicht voor scooters die harder gaan dan 25 km per uur. Voor snorfietsen/snorscooters tot 25 km per uur is het niet verplicht om een helm te dragen. Wel is het advies om met het oog op bescherming altijd een scooterhelm te dragen. In Italië is het rijgedrag toch anders in vergelijking met Nederland.
  10. De belangrijkste tip: let goed op! Niet altijd worden officiële regels gevolgd in het verkeer. Anticipeer hierop en geef je ogen en oren goed de kost! Let ook op de borden Zona traffico limitato daar mag slechts beperkt gemotoriseerd verkeer in. En op de zona pedonale, het voetgangersgebied, mag je ook niet rijden. Let goed op want de multa, boete, is toch echt voor jou en niet voor de verhuurder. Je vindt overigens overal gratis parcheggi, parkeerplekken, speciaal voor scooters.

Als je haar maar goed zit

Overal vind je speciale parkeerplekken voor je scooterBaal je dat je capelli sono in disordine, haar in de war zit, na het afdoen van je helm? Bij heren helpt vooraf aangebrachte la cera, wax, of lacca, haarspray. In Italië worden ook huis-tuin-en-keukenmiddelen ingezet om een warrige haardos te voorkomen. Citroensap, suiker en water zijn de ingrediënten. Maar om dat nou op vakantie te doen?! Dames kunnen trecce basse, lage vlechtjes, maken of gaan voor een finto disordinato, hier ook wel bekend als messy hair… Wat je ook doet, zorg wel dat al die middeltjes opgedroogd zijn voordat je een helm opzet, anders is het binnenwerk van de helm gelijk vies.

Er is overigens ook een sotto casco in seta, binnenvoering in satijn, verkrijgbaar om zweten te voorkomen.

Helm op en gaan!

Al met al kun je dus op een scooter senza sforzo, zonder inspanning, heel veel zien. Niet alleen op vakantie in Italië, maar natuurlijk ook in Nederland. De Vespa scooter is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Ook in Nederland geldt de helmplicht voor scooters met een maximumsnelheid van boven de 25 km per uur.

Permalink naar %s