Spaghetti westerns

Spaghetti western, de bijnaam voor de Italiaanse lowbudget-westernfilms, verschenen voor het eerst in de jaren zestig. Deze westerns werden in Italia en Spanje gefilmd. Ze zijn oorspronkelijk Italiaanstalig, dus mocht het je niet zijn opgevallen, de Engelse stemmen zijn nagesynchroniseerd. In deze films zijn de dialogen meestal schaars en overheersen vechtscènes met een hoog pats-boemgehalte.

Regisseur Sergio Leone maakte zichzelf, acteur Clint Eastwoord en componist Ennio Morricone wereldberoemd met de eerste spaghettiwestern Per un pugno di dollari, beter bekend als A fistfull of dollars. Onvergetelijk is natuurlijk ook het duo Bud Spencer en Terrence Hill dat in meerdere producties op het witte doek schitterde. De eerste, uit 1970, was Lo chiamavano Trinità, in het Engels My name is Trinity.

Wist je overigens dat de grosso ma buono Bud Spencer in het echt eigenlijk Carlo Pedersoli heet en afkomstig is uit Napoli, en dat de bello biondo Terrence Hill in het gewone leven doorgaat voor Mario Girotti? Bud Spencer was de domme van het stel en Terence Hill de charmante en slimme. Bud Spencer, ook wel bekend als il gigante buone, de lieve reus, overleed 27 juni op 86 jarige leeftijd.

Op de Nederlandse televisie zul je tegenwoordig niet gauw meer op het tweetal stuiten. De fans zullen dus over moeten gaan tot de aanschaf van verzamel-dvd’s of overschakelen naar de Duitse of Italiaanse zenders, waar die films nog regelmatig worden uitgezonden. Of uitwijken naar youtube 🙂

Bekijk de film “Lo chiamavano trinità’:

Het laatste gevecht uit ‘Per un pugno di dollari”

 

Permalink naar %s