Tanti saluti da… Solferino

Tanti saluti da Solferino

“Solferino is maar een heel klein plaatsje tussen de wijngaarden van het Gardameer, maar wel belangrijk voor de Italiaanse eenwording en zelfs voor de gehele wereld…

Er is een klein knekelkerkje als gedenkplek ingericht voor de slag die hier in 1859 plaats vond. Hier overwon de koning Victor Emanuel II, de slag op de Oostenrijkse Keizer Franz Jozef (die getrouwd was met Sissi).

Nog belangrijker is dat aan de kant van Victor Emmanuel II, de Zwitser Henri Dunant meevocht. In reactie op deze bloederige veldslag richtte hij het Rode Kruis op.

Vergeet niet na of voor het bezoek een espresso te drinken op het terras van de zeer vriendelijke hotelier en groet hem dan namens il Professore dei Paesi Bassi. Ik kwam hier namelijk ieder jaar met mijn leerlingen tijdens onze Italiëreis. En trakteerde na het bezoek mijn ontstelde leerlingen op een drankje. Het is een omweggetje waard.”

Tip van Collin de Bruin
Wat Bezoek aan het knekelkerkje van Solferino
Waar ten zuiden van het Gardameer, op 15 autominuten van Peschiera del Garda
Regione Veneto
Waarom Er hebben belangrijke gebeurtenissen plaatsgevonden die de geschiedenis hebben veranderd
Doe-tip Een bezoek aan de vlakbij gelegen hotelbar
Niet overslaan Tip van de redactie: Als je de kans hebt, is de historische viering van de veldslag interessant. Deze vindt jaarlijks plaats op 24 juni. In juni is er ook altijd een Fiaccolata della pace, fakkeloptocht, over de acht kilometer die de feriti, gewonden, van het slagveld aflegden richting Castiglione di Stiviere

Leestip: Hoe de slag om Solferino in 1859 Henri Dunant inspireerde tot het oprichten van het Rode Kruis.

Deel ook jouw ItalieTip!

Wil jij ook jouw ItalieTip delen en een eigen cartolina, ansichtkaart, op ItalieTips krijgen?
Mail dan jouw foto en korte toelichting!

Permalink naar %s