Tanti saluti da… Gibellina

Il cretto di burri - gibellina SicilieVakantietip en foto’s van Elmera: Het in 1968 door een aardbeving verwoeste dorp Gibellina (Sicilië) is herrezen in de vorm van het gigantische landschapskunstwerk Il Cretto di Burri. Indrukwekkend!

Elmera: “Een zware aardbeving verwoest in 1968 het op een helling gelegen dorpje Gibellina. Het dorp werd een paar kilometer verderop opnieuw opgebouwd en kreeg de naam Gibellina nuova. Op de plaats van het verwoeste plaatsje realiseerde Alberto Burri een gigantisch kunstwerk, een vorm van landschapskunst. Het staat bekend als Il Cretto di Burri.

Het is een van de grootste kunstwerken ooit gemaakt en beslaat een oppervlakte van 85.000 vierkante meter. Op de plaats van de verwoeste huizen bouwde Burri grote, witte betonnen blokken van anderhalve meter hoog. Hij hield daarbij het stratenplan van het oude Gibellina aan, waardoor je nu kunt wandelen door de oude straten van het verwoeste Gibellina.

Wij bezochten il Cretto op een zonnige dag in mei en waren de enige bezoekers in dit gigantische kunstwerk. We wandelden door de oude straatjes en dachten aan het dorp voor de aardbeving, stelden ons oude Italiaanse nonna’s voor die de pasta maakten voor hun huizen terwijl de was boven hun hoofden te drogen hing.

Op een gegeven moment hoorden we belgerinkel, dat steeds dichterbij kwam. Het bleek een herder te zijn met zijn kudde schapen, die dwars door het kunstwerk trokken, de kortste weg naar huis.”

Tip van Elmera
Wat Bijzonder en groot kunstwerk
Waar In de provincie Trapani. In heb binnenland van Sicilië ten oosten van Marsala en ten zuiden van Alcamo
Regione Sicilia
Waarom Speciaal en niet toeristisch
Doe-tip Wandel door het kunstwerk en mijmer weg, maak foto’s of bekijk de foto’s van il Cretto op de website van Petra Noordkamp

Deel ook jouw ItalieTip!

Wil jij ook jouw ItalieTip delen en een eigen cartolina, ansichtkaart, op ItalieTips krijgen?
Mail dan jouw foto en korte toelichting!

Nog wat extra foto’s:

Il cretto di burri - gibellina Sicilie

Il cretto di burri - gibellina Sicilie

Permalink naar %s