Pizza Google Doodle – online spel

Ben je een liefhebber van pizza, Italië en/of van spelletjes? Duik dan eens in de Google Pizza Doodle.

Google lanceerde het spelletje op 6 december 2021.  Wie op die dag een zoekopdracht invoerde in de zoekmachine, zag een Google Doodle gewijd aan de pizza. Het was tegelijkertijd de lancering van een online pizza puzzel.

Pizzabakken Unesco Wereld Erfgoed

Aanleiding voor het spel is de opname van de l’arte culinaria del pizzaiuolo, de kunst van het pizzabakken, in la Lista Rappresentativa del Patrimonio Culturale Immateriale dell’Umanità, ofwel de Unesco lijst van immaterieel erfgoed. Dat was overigens al op 6 december 2017.

Unesco oordeelde indertijd dat het ook gaat om de gastronomische know how horend bij het maken van de pizza. Daartoe behoren ook de gesti, gebaren, maar ook liedjes, gergo locale, ‘slang’, liedjes, de kunst van het bewerken van het deeg en het breed uit tonen en delen.

La pizza a Napoli è vita!
Pizza in Napels is leven!

Vloeken in de kerk?

Voor écht Italiëliefhebbers is het ergens ook wel vloeken in de kerk… want, de 11 pizza’s op het pizza spelletjesmenu zijn, tja, wat moet je ervan zeggen… niet echt Italiaans. Niet wat betreft namen, maar ook niet wat betreft toppings. Volgens Google zijn het de meest geliefde condimenti, toppings. ter wereld.

Wereldwijde pizza consumptie

Naar verluid worden per jaar 5 miljard pizza’s verorberd. Dat zijn 350 pizzapunten per seconde alleen al in de Verenigde Staten, zo meldt Google. Wie had eind 1700 ooit kunnen vermoeden dat het in Napoli ontstane gerecht meer dan 400 jaar later zo populair zou zijn.

Wist je dat in Napoli alleen al zo’n 3.000 pizzaioli, pizzabakkers, leven?

Online spelletje

Het gioco, spel, gaat erom dat je de pizza, il piatto più buono del mondo, ’s werelds lekkerste gerecht, op de juiste manier snijd, en dat is anders dan in werkelijkheid. Er zijn in totaal 11 levels. Hoe beter je snijdt, des te meer sterren je verdient. Let daarbij op de ingrediënten en het aantal punten dat je moet snijden. Je moet je creativiteit erop loslaten om aan de steeds moeilijk worden opdrachten te voldoen.

De eerste paar pizza’s zijn vrij gemakkelijk virtueel te tagliare, snijden. Het wordt moeilijker en moeilijker omdat je wordt gevraagd een X aantal pizzapunten te snijden die bovendien ook nog eens zijn voorzien van de bepaalde ingrediënten. Afhankelijk van hoe goed je de pizza snijdt, krijg je 1-3 sterren van Google.

Speel het spel door op de Pizza Doodle afbeelding bovenaan de pagina te klikken.

Miskleun pizza’s

Als je als Italiaan de pizza’s en de toppings bekijkt, denk je maar een ding: hanno toppato, ze hebben misgekleund. Het begint nog okay met de Pizza Margherita, maar dan… en nee, het is geen (letterlijke) spelfout bij Mozzarella…  Kijk maar eens welke pizza’s de Google Doodle je voorschotelt:

 1. Margherita Pizza (Cheese, Tomatoes, Basil)
 2. Pepperoni Pizza (Cheese, Pepperoni)
 3. White Pizza (Cheese, White Sauce, Mushrooms, Broccoli)
 4. Calabresa Pizza (Cheese, Calabrese, Onion Rings, Whole Black Olives)
 5. Muzzarella Pizza (Cheese, Oregano, Whole Green Olives)
 6. Hawaiian Pizza (Cheese, Ham, Pineapple)
 7. Magyaros Pizza (Cheese, Salami, Bacon, Onion, Chili Pepper)
 8. Teriyaki Mayonnaise Pizza (Cheese, Teriyaki Chicken, Seaweed, Mayonnaise)
 9. Tom Yum Pizza (Cheese, Shrimp, Mushrooms, Chili Peppers, Lime Leaves)
 10. Paneer Tikka Pizza (Paneer, Capsicum, Onion, Paprika)
 11. Dessert Pizza (Endless possibilities)

Meer over Pizza

Permalink naar %s