Schade aan je auto in het buitenland verzekerd?

auto ongelukGa je met de auto op vakantie naar Italië, dan doe je er goed aan je verzekeringen op orde te hebben. Niet alleen je reisverzekering maar ook je autoverzekering. Een ongeluk zit immers altijd in een klein hoekje. Je bent namelijk al snel 1000 km onderweg. En dan heb je ter plekke nog geen meter gereden. Én je moet ook nog eens een keer terug…

Natuurlijk is de insteek om schadevrij naar en op je vakantieadres te rijden. Wat daarbij helpt is om je vooraf te verdiepen in de afwijkende verkeersregels in Italië of de afwijkende regels in de doorreislanden.

Europees schadeformulier

Heb je tóch de pech te worden aangereden, of zelf een auto aan te rijden, dan wacht natuurlijk het invullen van een schadeformulier. Voor schade in het buitenland is er een speciaal Europees schadeformulier. Elk land hanteert hetzelfde formulier, alleen de taal is anders. Het formulier heb je ontvangen bij het afsluiten van je autoverzekering. Stel dat is héél lang geleden en je hebt geen idee meer waar het ligt, dan is het fijn om te weten dat je het Je kunt de schade aan je auto ook digitaal, via een app, invullen. Voordeel is dat je dan ook gelijk foto’s kunt uploaden van de schade.

Non fermarsi dopo un incidente, doorrijden na een aanrijding, is strafbaar. Heb je de pech dat dit je toch overkomt, dan kun je in sommige gevallen aanspraak maken op het fondo di garanzia, waarborgfonds. Daar kun je ook op rekenen als de dader onverzekerd is.

Schade aan je auto

De schade aan je auto wordt vergoed op basis van je assicurazione autoveicoli, autoverzekering. De hoogte van de uitkering is afhankelijk of je een WA, WA + beperkt casco of WA + volledig casco (=allrisk) hebt afgesloten. Heb je macchina vecchiotta, oud barrel, van tien jaar of ouder, heb je veelal voldoende aan WA.

  • Bij WA wordt schade aan anderen gedekt.
  • Ga je voor WA + beperkt casco is diefstal en inbraak ook verzekerd, net als schade door brand, storm en ruitschade.
  • De keuze voor de assicurazione contro tutti i rischi, allrisk autoverzekering, wordt vaak gemaakt als de auto niet ouder dan 5 jaar oud is. Deze heeft als extra dat ook vandalisme wordt rimborsato, vergoed, net als schade aan de eigen auto.

Onderstaande visual is verhelderend:

Vergelijken autoverzekering

Heb je eenmaal een assicurazione, verzekering, afgesloten en rijd je nog steeds in dezelfde auto, kan het de moeite lonen om te kijken of je niet oververzekerd bent. Dat is zelden zinvol; de verzekeraar kijkt immers naar de dagwaarde van de auto. Je krijgt niet meer dan dat vergoed.

Maar ook als je autoverzekering wel op orde is, is het zinvol je autoverzekering te vergelijken. Leeftijd, adres, aantal jaarlijkse kilometers en aantal schadevrije jaren zijn van invloed op de hoogte van de premie. Dat vergelijken van de polizza assicurativa, verzekeringspolis, gaat simpel en snel. Je bespaart ongetwijfeld een leuk bedrag dat je weer kunt steken in je vakantie in Italië.

Je kunt je autoverzekering verder uitbreiden met aanvullende verzekeringen zodat alle passeggeri, inzittenden, verzekerd zijn. Of zodat je ook bij un auto in panne, autopech, hulp krijgt onderweg. Of zodat je gebruik kunt maken van assistenza legale, rechtsbijstand.

Extra tips

Vind je het autorijden naar en in Italië spannend, dan kan het ook de moeite lonen om naar Italië te vliegen en te kiezen voor een huurauto. Dat valt buiten je eigen autoverzekering; huur je een auto, dan sluit je een aparte verzekering af op de huurauto via de autoverhuurder. Als je prijzen vergelijkt, zit het verschil vaak juist daarin. Pas bij het afronden van de boeking, komen ze met extra autoverzekeringskosten op de proppen. Attenzione dus!

Goedkoop is vaak duurkoop. Check dus even goed hoe het zit: zijn krassen en deuken ook verzekerd, is het eigen risico afgekocht etc. Uomo avvisato, mezzo salavto! Een gewaarschuwd man telt voor twee.

En tot slot: ben je onverhoopt betrokken bij un incidente stradale, verkeersongeval, is het nuttig om te weten dat er een bijbehorende Italie.nl auto-ongeluk woordenlijst is. Hopelijk hoef je die alleen te gebruiken om woordjes te leren.

© Foto: Boston Public Library op Unsplash

Permalink naar %s