Piemonte volgens Lonely Planet ‘Best of travel 2019’

Afgelopen dagen was ik in Piemonte; ik sta nog te stuiteren van wat ik er allemaal heb mogen ervaren. Ik snap wel dat Lonely Planet het de ‘nr 1 reason to visit for Best In Travel 2019’ noemt…

Ronduit indrukwekkend was het kijkje achter de schermen van een bijzondere laboratorio, restauratie-atelier, waar je struikelt over de Caravaggio’s, Rafaels en zelfs Nederlandse meesters. Tot de verbeelding sprak ook een bezoek aan twee oude wijnhuizen met hun door Unesco’s erkende ondergrondse wijnkathedralen; het levert bovendien bijzondere foto’s op.

Dat geldt ook voor de infernot, een eeuwenoude, metershoge door boeren uitgegraven kelder tbv opslag van wijn en etenswaren. Natuurlijk ook aandacht voor cultuur in eeuwenoude abdijen van o.a. Vezzolano. En, alsof het allemaal nog niet genoeg is, op pad met een trifolau met zijn hond die maar liefst drie knoeperds van een witte truffel vindt. De ontmoeting en gesprek zowel met hem als met andere trifolaus levert een bijzonder inkijkje op.

Lonely Planet heeft gelijk: wat is Piemonte mooi! En wat zijn de Piemontese specialiteiten squisiti… Tot aan dit bezoek kende ik de bijzonder verfijnde smaak van het Fassona-kalf nog niet, en ook niet van de Robiola-kaas. Truffels kende ik al wel, maar toen ik hoorde dat de gevonden truffels € 350 per ons deden, leken de flintertjes truffel haast extra goed te smaken.

In de tijd die ik ter beschikking had, heb ik maar een klein deel van Piemonte kunnen zien, maar dat kleine deel smaakt absoluut naar meer! Ik had het voorrecht op pad te zijn met o.a. Cinzia Rando, een van de auteurs van Lonely Planet Piemonte.
Ik kan een hele website vullen met alleen dat ene, kleine gebied Monferrato in Piemonte. Het wordt in elk geval een mooie special met unieke vakantie-ideeën, bijzondere verhalen en unieke foto’s; dat is zeker. 🙂

© Film: Lonely Planet, met dank aan de Regione Piemonte

© Foto’s: Claudia Zanin

Permalink naar %s