Petitie Rai 1 moet blijven op de kabel

raiunoEen groep Italianen voert actie om Ziggo te bewegen de Italiaanse publieke zender Rai 1 op de kabel te behouden. In plaats daarvan wil Ziggo namelijk de commerciële zender Mediaset Italia opnemen. Het is alsof de NPO wordt vervangen door SBS6. Dat kan toch niet de bedoeling zijn! Reden dus voor actie via een petitie.

Via internet is het nagenoeg onmogelijk om naar Rai 1 te kijken. De Rai blokkeert de ontvangstmogelijkheid via internet van haar tv-zenders Rai 1, Rai 2 en Rai 3 gedurende 24 uur per dag via geo-blocking. Alleen via illegale wegen kun je de tv-zenders hier bekijken. Je schaft dan een Italiaanse VPN-verbinding aan waarbij gefingeerd wordt dat je in Italië zit.

Rai 1 mag simpelweg niet ontbreken

Rai 1 is dè Italiaanse zender bij uitstek. Met een marktaandeel van circa 19,2 % in prime time (2014) is het de best bekeken Italiaanse zender. Op Rai 1 kun je kijken naar een gevarieerd aanbod van typisch Italiaanse programma’s waaronder nieuws (TG1), amusement, drama, films, talkshows, spelshows, het bekende San Remo-festival, culinaire programma’s, natuur, sport en (katholiek) religieuze programma’s.

Opvallend genoeg biedt Ziggo wel een soortgelijk aanbod van publieke omroepen van andere landen; Engeland (BBC), Duitsland (ARD/ZDF), Spanje (TVE), Frankrijk (TV5Monde). Italie ontbreekt dus, ook al is het het derde grootste-Euro-land. Overigens schrapt Ziggo opvallend genoeg ook France 2, de best bekeken publieke Franse zender.

Italiaans relevant!

Italiaans is een relevante taal in Europa. In Italië wonen 61,7 miljoen Italianen; maar ook in Nederland zijn de Italianen behoorlijk vertegenwoordigd. Een ruwe schatting duidt op meer dan 50.000 Italianen in Nederland. Daarnaast zijn er ook veel Nederlanders die de Italiaanse taal machtig zijn. Er zijn zelfs middelbare scholen die Italiaans als regulier eindexamenvak aanbieden. Italiaans is de taal van Dante, de taal van cultuur, romantiek en genieten van het leven! Rai 1 is een hulpmiddel bij het leren van Italiaans dankzij ondertiteling van vele programma’s in zowel Italiaans als Engels via teletekst (Rai Televideo).

Mediaset Italia geen alternatief

Los van het feit dat Rai 1 de best bekeken Italiaanse zender in prime time is, biedt Mediaset Italia alleen een selectie van programma’s van de Mediaset-zenders Rete 4, Canale 5 en Italia 1. De commerciële zender toont hoofdzakelijk soaps, entertainment, reality shows en het sterk gekleurde TG5-nieuws. Dat laatste bovendien met een uur vertraging. Mediaset Italia is wellicht interessant als aanvullende zender maar zeer zeker niet als vervangende zender.

Satelliet biedt meeste Italiaanse aanbod

Satellietontvangst biedt het meeste Italiaanse aanbod, met onder andere vrije ontvangst van Rai 1, Rai 2 en Rai 3. Helaas is het voor veel mensen niet mogelijk satellietontvangst te realiseren. Ondanks concurrentie tussen IPTV en kabel, heeft in Nederland nog steeds een overgrote meerderheid kabeltelevisie. Het nieuwe Ziggo bedient maar liefst 61,4 % aansluitingen in haar verzorgingsgebied. Het gaat daarbij om 4,29 miljoen abonnees.

IPTV-alternatieven?

De kleinere xDSL en glasvezelproviders als Stipte, Fiber, Solcon, Tweak/Sparql, Heldenvannu en Vodafone Thuis bieden wel blijvend Rai 1 aan. Nadeel is dat als ook internet en/of telefonie bij Ziggo wordt afgenomen, niet alleen het hele pakket moet worden overgezet, maar de genoemde providers bieden geen los televisie-abonnement, maar alleen in combinatie met op zijn minst internet.

Wil je dat Rai 1 blijft?

Wil je dat Rai 1 blijft, vul dan snel de petitie in!

Permalink naar %s