Suppen op het Lago di Caldonazzo

Suppen op het Caldonazzomeer Het Lago di Caldonazzo blijkt het grootste meer van Valsugana te zijn en bovendien het grootste meer dat helemaal in Trentino ligt. Ondanks dat het meer 450 meter boven zeeniveau ligt, is het een van de warmste meren van Zuid Europa. Gelukkig maar, want ik ben een koukleum! Het schijnt dat de watertemperatuur al vanaf begin mei lekker genoeg is om in te zwemmen. Dit blijft zo tot eind september.

Het wemelt van de watersport op het Lago di Caldonazzo. Nieuw voor ons is het suppen – een afkorting voor stand up paddle, een sport die uit Polynesië afkomstig blijkt te zijn, en die steeds populairder wordt in Europa. Tijd om het uit te proberen, we zijn er precies met een open dag, en dat komt mooi uit. Als eerste krijgen we een giubotto di salvataggio, reddingsvest, aan. Vervolgens pakken we een plank die opvallend licht blijkt te zijn, en de pagaia, peddel. De plank is langer en breder dan een surfplank en gevuld met lucht. Hup, het water in.

Suppen op het Caldonazzo meerWe doen wat oefeningen om onze balans te vinden op de plank en gaan van een liggende naar een knielende positie, om vervolgens op 1 knie te gaan zitten en een voet vlak op de plank daarna te gaan staan. Het lastigste is om je evenwicht te vinden. Je gebruikt alle spieren, ook die waarvan je niet wist dat je ze had. Het blijkt intensiever te zijn dan je vermoedt (zoonlief valt direct in slaap op de terugweg in de auto) maar het is vooral leuk. We lachen heel wat af om elkaars capriolen.

Suppen blijkt een perfecte sport te zijn voor kinderen die een aandoening hebben in het autistisch spectrum. Ze blijken rustig te worden op het water en hebben zelf de controle, iets waar autisten dol op zijn.

Een Italiaans jongetje laat zich doorlopend in het water vallen; de instructeur legt uit dat het onder water heerlijk rustig is omdat daar geen prikkels zijn. Het water werkt bovendien verkoelend wat ook als prettig wordt ervaren. Het reddingsvest zorgt voor veiligheid. Dit moet ik onthouden en doorvertellen, bedenk ik me. Er zijn in Nederland ongetwijfeld ook veel kinderen die hier baat bij hebben en de lol ervan kunnen ervaren! En die op die manier een individuele sport toch in een min- of meer teamverband kunnen beoefenen. Zeker als de begeleiding net als daar gebeurt door trainers die affiniteit en geduld hebben om die kinderen optimaal te begeleiden. Bij het Lago di Caldonazzo hebben ze er ervaring mee. Leuk om uit te proberen op vakantie. Enne… ook voor niet-autisten is het een heerlijke, best intensieve sport.

Meer informatie over Valsugana – Lagorai – Trentino Alto-Adige

Suppen op het Caldonazzo meer

Permalink naar %s