Arte Sella – kunst boven op de berg

Artesella ValsuganaKunst en natuur – wat kan dat elkaar enorm versterken! Ik had als wel eens een tv-programma gezien van Ivo Niehe waarbij gigantische kunstwerken in een landschapstuin stonden. Maar sta je zelf tussen dat soort immense kunstwerken, dan is het nog véél imposanter. En ook al heb je normaliter niet echt veel met kunst, toch ervaar je de plek en kunstwerken in Borgo Valsugana (Val di Sella) als bijzonder indrukwekkend.

Artesella ValsuganaArte Sella in Valsugana (Trentino – Alto Adige) selecteert en nodigt kunstenaars uit die ter plekke een kunstwerk komen maken met het daar aanwezige materiaal zoals salice, wilg, en nocciolò, hazelaar. Er komen 5-6 opere, werken, per jaar bij, en sommige vergaan na verloop van tijd. Van april tot juli werkt de uitgekozen kunstenaar, op de plek die hij uitkiest, aan zijn werk. Hij krijgt daarvoor vitto e alloggio, kost en inwoning. Ook een Nederlandse artista, kunstenaar, heeft daar een werk mogen maken: Rinus Roelofs. Vanuit België zijn het o.a. Luc Schuiten, Rainer Gross, Bob Verschueren uitgenodigd.

La Cattedrale

Arte Sella is in 1986 ontstaan en is het hele jaar geopend, met uitzondering van Eerste Kerstdag. Er zijn sinds die tijd zo’n 200 kunstwerken gebouwd waarvan er nog zo’n 50 zichtbaar zijn. Het bekendste werk is La Cattedrale, een indrukwekkend kunstwerk dat er door de lichtinval, of bijvoorbeeld door sneeuw, elke keer weer anders uitziet. Het staat er al sinds 2001 en lijkt jaar op jaar sterker te worden in zijn constructie. Vergis je niet in het formaat, het is zo groot als de Notre Dame!

Wat voor dit kunstwerk geldt, geldt ook voor de andere werken: in elk jaargetijde zien ze er weer anders uit, of ziet de context waarin ze staan er anders uit. Dat maakt dat je hier meermalen kunt terugkomen zonder het gevoel te hebben in herhaling te vervallen. Een deel van de oorspronkelijke werken staan er overigens niet meer. De natuur geeft en de natuur neemt, is het devies.

ArtesellaEr zijn in Europa meer van dit soort parken – deze zijn verenigd in European Landart Network. Arte Sella krijgt jaarlijks zo’n 70.000 bezoekers. De energie die je er voelt, is ongekend. Ook kun je nog een mooie boswandeling maken waar je onderweg dit soort kunst tegenkomt – daarvoor hoef je geen toegang te betalen. Maar eerlijk is eerlijk: het is meer dan de moeite waard om de toegang te betalen voor het gedeelte bovenop de berg. Dat is echt een magische plek, en leuk voor zowel jong als oud!

Meer info

Artesella Valsugana

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Permalink naar %s