Vakantie aan het Levico meer

Lago di Caldonazzo op links, Lago di Levico op rechtsHet Lago di Levico ligt vlakbij het drukkere, en bij veel Nederlanders populaire Lago di Caldonazzo (regione Trentino-Alto Adige, Noord Italië). Omdat we juist graag vakantie vieren tussen de Italianen, kiezen we Levico als uitvalsbasis. Een uitstekende keuze, want in Valsugana-Lagorai kun je heerlijk (berg)wandelen en fietsen, maar ook in de natuur genieten van kunst en cultuur zoals bij Artesella. Topper voor onze zoon van 13 blijkt echter het project Adotta una mucca, adopteer een koe, te zijn. Én het Suppen op het Lago di Caldonazzo – een ons op dat moment nog onbekende watersport.

Tijdens ons verblijf in Valsugana – Lagorai (Trentino) merken we dat er keuze te over is in de activiteiten die je kunt ondernemen; je kunt er genieten van de meren en de bergen zoals wij doen, maar je kunt ook een bezoek aan de thermen brengen, gewoon fietsen maar ook een pittige mountainbike-tocht ondernemen, paardrijden, zwemmen, (water)skiën, golfen en nog veel meer! Het is een uitstekende plek voor met z’n tweetjes maar of met het hele gezin. Je kunt er kamperen, maar ook een hotel, appartement of vakantiehuis als uitvalsbasis nemen voor je actieve vakantie aan een van de Noord-Italiaanse meren.

 

slingerend riviertje LevicoLevico Terme

Vanuit ons hotel lopen we via een slingerend beekje naar het stadje Levico. Het is tussen de middag, dus alle winkels zijn dicht – maar de gelateria is gelukkig open. We genieten van een gelato en koelen ondertussen onze voeten in een stroompje dat de hele stad doorkruist en dat ervoor gemaakt lijkt – de bankjes zijn zo geplaatst dat ze uitnodigen om lekker te poedelen. Het stadje blijkt keurig, schoon en verzorgd te zijn en doet daardoor haast Duits aan.

Als we ’s avonds een rondje lopen om het meer, zien we de beroemde dragonboten. Het blijkt een bijzonder populaire sport te zijn en teams afkomstig van de verschillende meren, strijden regelmatig tegen elkaar. Het ziet er stoer en ruig uit – de stuurman slaat op een grote trom en bepaalt hoe en wie wanneer mag peddelen om de krachten zo optimaal mogelijk in te zetten. Mooi contrast om te zien: de rust die het meer normaliter uitstraalt en de intensiteit van deze sport.

Fietsen langs de BrentaFietsen over een 80km lang fietspad!

Ondanks dat het dal wordt omgeven door bergen, loopt er een 80 km lang fietspad door het vlakke gedeelte. Heerlijk om met je gezin een deel ervan te fietsen langs de rivier Brenta, bijvoorbeeld tussen Levico en Borgo. Je kunt vervolgens, als je geen zin meer hebt om te fietsen, gewoon de trein terug nemen naar het beginpunt Levico! Op de fietsroute onderweg kun je stoppen bij een Bici-grill, inderdaad: de variant op de bekende Autogrill langs de snelweg.

Je huurt een fiets bij een van de twee bikesharingpoints en geeft de fiets desgewenst af bij een verderop gelegen vestiging. Zij zorgen ervoor dat de fietsen terugkomen en je pakt zelf de trein. Hoe relaxed is dat!

Er worden overigens ook elektrische fietsen verhuurd. Wij doen er wat lacherig over. Maar als je besluit ongetraind te willen fietsen in de bergen, dan is zo’n elektrische fiets echt wel heel fijn als ondersteuning bergop… 🙂 .

Neem je zelf de fietsen mee, dan zijn er ook bikehotels die beschikken over faciliteiten waar je als fietser blij mee bent. Je kunt je stalen ros achter slot en grendel plaatsen, je kunt onderhoud plegen aan je fiets, en in sommige gevallen zelfs je fietskleding (laten) wassen. Vaak beschikken dit soort hotels ook over uitgebreid routemateriaal dat je thuis niet zult aantreffen.

kasteel_eerste_wereldoorlogBergwandelen naar Pizzo di Levico

Vanuit onze hotelkamer zagen we het hoogste puntje van de berg al liggen. We besluiten ernaartoe te lopen. Het eerste stuk doen we met de auto, waarbij we onderweg een prachtig panorama-uitzicht hebben op het Lago di Levico en het Lago di Caldonazzo. Maf om deze grote meren vanaf de berg in het klein te zien liggen.

We zetten onze auto bij een restaurant en beginnen met de heerlijke maar soms ook pittige wandeltocht. We lopen over bergweides, door bossen, zien een fort uit de tijd van de Grande Guerra, Eerste Wereldoorlog, maar willen verder, naar het volgende fort dat boven op de Piz di Levico ligt. Wat een prachtige natuur, we zijn blij dat we de uitdaging zijn aangegaan! Haarspeldbocht na haarspeldbocht volgt en telkens denken we er bijna bij de top te zijn. Eenmaal boven wacht ons een van de verdedigingswerken van de Eerste Wereldoorlog. Ondanks dat het bewolkt is, genieten van wen het uitzicht we voelen ons voldaan door de geleverde prestatie. Petje af voor onszelf!

Meer over Levico Terme en omgeving

 

Permalink naar %s