Met de elektrische auto op vakantie naar Italië

Electrisch laden, © Luca Bravo op UnsplashMet een elektrische auto weet je ongetwijfeld de beste plekken waar je kunt opladen. In de buurt, bij het werk of misschien heb je thuis een laadpaal. Maar hoe zit dat als je op vakantie gaat in Italië? Waar staan laadpalen, hoe vind je ze, welke aanbieders zijn er en welke apps werken het beste?

Vind een elektrische laadpaal in Italië

Google Maps is je beste vriend op vakantie. Daarop vind je la mappa, de plattegrond, met de meer dan 45.000 colonnine di ricarica pubblica, elektrische laadpalen. Het aantal is van de peildatum 7 juli 2023. Het aantal is snel groeiende, zo blijkt ook uit het elektrische laadpalen artikel op Italie.nl.

De grootste aanbieders van elektrische laadpalen in Italië zijn: Enel X Way, BeCharge, EvWay, Duferco, A2A, Acea, Ionity, Tesla Supercharger.

Een overzicht met laadpalen vind je met de apps van Tesla, Chargepoint, Chargemaster, Pod Point, SemaConnect, EVgo, Blink, Chargefox, Enel, A2A, Repower.

Electrisch laden, © Sophie Jonas op Unsplash

Waar staan de meeste laadpalen in Italië

Je kunt met een gerust hart op vakantie in Noord Italië. In juli 2023 stonden daar meer dan de helft van de laadpalen van Italië (56%). Reis je door naar midden Italië is de dichtheid al wat kleiner. Daar staan 1 op de 5 laadpalen van il belpaese. In het zuiden en de eilanden zijn het er 23% van het totaal. Maar de dichtheid is genoeg om met een gerust hart op vakantie te staan, zo lees je ook verderop.

Lombardia, waar o.a. Milaan ligt, is de regione met de meeste laadpalen (7.657). Daarna volgt Piemonte met 4.514 oplaadpunten, Veneto (4.420), Lazio (4.351) en Emilia Romagna (3.966). In 2023 laat Campania, in het zuiden van Italië, echter de grootste groei zien qua aantallen laadpalen.

De meest gebruikte laadpaal apps in Italië

Er zijn verschillende apps. Houd er rekening mee dat jouw laadpaal app mogelijk niet optimaal werkt in Italië. Je doet er daarom goed aan om de in Italië populaire apps te downloaden. Dat zijn:

  • Nextcharge
  • JuicePass van Enel X is populair omdat het niet alleen geschiedenis bijhoudt, maar ook laat zien waar een laadpaal vrij is.
  • Be Charge van Plenitude is handig voor het vinden van snelladers in de stad
  • Plugshare toont niet alleen laadpalen in Italië maar over de hele wereld. Je kunt punten verdienen door (info over) locaties toe te voegen
  • Chargemap bevat ook recensies plus een planningstool voor je reis.

Kosten van elektrisch laden in Italië

De kosten van elektrisch laden hangen af van de locatie en de leverancier; maar globaal variëren de laadkosten in Italië tussen de 0,38/Kw tot 0,72/Kw. Ter vergelijking: in Nederland ben je tussen de €0,30 en de €0,60 per kWh kwijt. Overschrijd je de laadtijd komt daar veelal een tariffa di occupazione, een bedrag bij voor het bezet houden van de plek.
Ook in Italië is snelladen duurder dan gewoon laden.

Gratis laadpalen in Italië

Op verschillende druk bezochte plekken is het mogelijk om je elektrische auto gratis op te laden. Dat is bij een centro commerciale, winkelcentrum, maar ook bij grote supermarkten, soms bij il cinema, de bioscoop, bij hotels met vier sterren plus. Soms lukt het alleen als je een klantenpas hebt.

Besparen met jouw EV

Wist je dat Nederland het grootste aantal laadpalen aan huis heeft? Wel zo prettig, want dan kan je jouw elektrische auto opladen wanneer jij maar wil. Zonder moeite en wellicht zelfs gebruik makend van de door jouw zonnepanelen opgewekte energie. Dat scheelt weer in de portemonnee. Een laadpaal thuis nemen is niet zo ingewikkeld, maar je moet je er wel even in verdiepen.

Wil je besparen, neem dan ook jouw autoverzekering onder de loep. Eens in de zoveel tijd je autoverzekering vergelijken loont de moeite. Zeker als je bedenkt dat de autoverzekering van een elektrische auto duurder is dan een gewone auto; vaak ook omdat je bij een elektrische auto kiest voor allrisk, WA en volledig casco dus.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Independer.

© Foto’s: Luca Bravo, Sophie Jonas, Roger Starnes op Unsplash en Claudia Zanin

Electrisch laden, © Roger Starnes op Unsplash

Permalink naar %s