Drie Italiaanse romans over respectievelijk Milaan, Sicilia en Friuli

Wie herkent het niet. Je gaat opruimen en afstoffen en ziet tot je schrik en schaamte dat je nog steeds niet bent toegekomen aan dat ene boek, die ene roman. De boeken liggen per ongeluk en onterecht te verstoffen. Gelukkig zijn de boeken geduldig. Daarom drie tips van boeken van Italiaanse schrijvers die zich afspelen in resp. Milaan, Sicilie en Friuli.

Als ik terugkom – Marco Balzano

De internationale bestseller van Marco Balzano is alweer een tijd uit, maar het verhaal is nog steeds van alledag. Het is een door woede en schaamte gedreven roman over de Roemeense Daniela die als badante in Italië gaat werken. Over haar lot en de honderdduizenden anderen zoals zij die een ontwricht gezin in hun vaderland achterlaten. Een indringende, maatschappelijk geëngageerde roman over een wereld die dichtbij is maar ver van ons af staat.

Samenvatting ‘Als ik terugkom’

Omdat haar man werkloos is en ze een goede opleiding voor haar kinderen wil, besluit de Roemeense Daniela als badante in Milaan te gaan werken. Als inwonende ouderenverzorgster moet ze haar gezin achterlaten. Manuel lijdt erg onder zijn moeders afwezigheid en voert op school niets meer uit. Op een dag krijgt hij een brommerongeluk en raakt hij in coma. Dat ontwricht het uiteengeslagen gezin nog verder.

Bittere koffie – Simonetta Agnello Hornby

De in Palermo geboren Simonetta Agnello Hornby schrijft al sinds 2002 romans. Er zijn er miljoenen van verkocht, niet alleen in Italië maar ook internationaal. In 2018 wint ze premio Penna d’Oro.

Samenvatting Bittere koffie

Aan het begin van de twintigste eeuw groeit Maria op op Sicilië. Haar ouders zijn liberaal en voeden Maria op tot een onafhankelijke persoon. Maar als de rijke, 34 jaar oude Pietro Sala op haar 15e om haar hand vraagt, zegt ze ja – uit een mengeling van nieuwsgierigheid en rede.

Pietro is een bon vivant die houdt van reizen maar ook van gioco d’azzardo, gokken. Als hij in een gokverslaving vervalt, realiseert Maria dat haar hart bij Giosuè ligt, die ze al jaren kent. Het is het begin van twintig jaar storia d’amore, een geheime liefde, die steeds gevaarlijker wordt. In een turbulente politieke tijd en een wereld vol armoede, opkomend fascisme, opkomende Tweede Wereldoorlog, maffia en corrupte elite, probeert Maria zichzelf moedig van de slaafse ondergeschiktheid te bevrijden waarmee Siciliaanse vrouwen in die tijd te maken hadden.

‘Aan ons vooraf’ – Giorgio Fontana

De roman ‘Aan ons vooraf’ (‘Prima di noi‘) is letterlijk en figuurlijk een dikke bestseller in Italië maar wordt ook internationaal bejubeld.

In deze roman komt de hedendaagse cultuur, geschiedenis, politiek van Italië prachtig in beeld. Liefde, oorlog, macht, verlossing, het zit er allemaal in. Auteur Giorgio Fontana baseert het verhaal op de geschiedenis van zijn eigen familie. Via hun lotgevallen lezen we over de meest cruciale episodes uit de Italiaanse geschiedenis, van de partizanengevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog tot de economische hoogtijdagen van Milaan, van de demonstraties en het terrorisme in de jaren zeventig tot de op drift geraakte Erasmusstudenten in de eenentwintigste eeuw.

Samenvatting ‘Aan ons vooraf’

Deze zinderende Italiaanse familiesaga begint met Maurizio, een jonge soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog. Simpelweg omdat hij bang is, deserteert hij van het front bij Caporetto, in het uiterste noordoosten van Italië. Hij zoekt zijn toevlucht op een boerderij in Friuli en leert daar Nadia kennen. Als zij zwanger van hem raakt, wordt de rusteloze Maurizio door haar vader gedwongen voor het gezin te zorgen. Het is de aanloop naar een meeslepend verhaal over vier generaties Sartori.

Outlet

Neem ook een kijkje in de outlet-store met o.a. boeken en meer leuks uit Italië

Permalink naar %s