Een oud Italiaans gezegde luidt: Paese che vai usanza che trovi, elk land heeft zijn eigen gebruiken. Dat geldt ook voor de slaapkamer. Beland je in een Italiaanse slaapkamer, dan ervaar je het verschil.
Laken
Een van de grootste verschillen is dat een Italiaan nog gebruik maakt van lenzuola, lakens. We hebben het dan niet over hoeslakens maar echt over lakens. Die leg je dus bovenop een hoeslaken en klap je vervolgens terug over de daarbovenop liggende laag. Dat kan een coperta, deken, zijn, maar ook een piumino, dekbed.
Bedden waarbij je alleen onder een dekbed slaapt, noemen Italianen een letto alla tedesca, ‘Duits bed’. Dit zul je dan ook niet vaak aantreffen, en als het al het geval is dan voornamelijk in Noord-Italië of daar waar veel Duitsers te gast zijn.
Meer lakens dan dekbedovertrekken in de linnenkast
Het gevolg is dat je in een Italiaanse armadio per la biancheria, linnenkast, eerder stapels lakens zult aantreffen dan copripiumini, dekbedovertrekken. Die hoeven, doordat je slaapt onder een laken, minder vaak gewassen te worden omdat het dekbedovertrek nou eenmaal niet in contact komt met de huid.
En dan is er nog een verschil dat Italianen maar strano, vreemd vinden. Niet alleen dat Nederlanders gewend zijn om te slapen onder een piumone alla tedesca. Maar ook dat op een letto matrimoniale, tweepersoonsbed, twéé in plaats van een dekbed liggen. Ieder zijn eigen dekbed dus.
Materiaal lakens en dekbedovertrekken
De lakens en dekbedovertrekken die Italianen gebruiken zijn net als in Nederland van katoen, satijn of cotone percale, perkal katoen. ’s Winters kiezen ze soms ook voor flanella, flanel. Dat maakt een bed caldo e avvolgente, warm en aantrekkelijk.
Italianen houden van zachte matrassen
Italianen liggen graag zacht, of beter: materassi fermi ma non duri, stevige matrassen maar niet hard. Materassi in latice, met rubbervulling, zul je er niet snel aantreffen. Italianen vinden de matrassen van de Duitsers, of meer in algemene zin van de Noord Europeanen te rigidi, hard. Ze noemen het zelfs letti da spartani, bedden voor Spartanen. Overigens geven meer Zuid Europeanen de voorkeur aan een zachter matras.
Maten Italiaanse matrassen
Ongetwijfeld heb je het gemerkt in de Italiaanse hotels: de maten van de Italiaanse matrassen wijken af van de in Nederlandse matrasmaten. Een standaard letto matrimoniale, tweepersoonsbed is 160 cm breed en 190 cm lang. Leuk als je ervan houdt dicht bij elkaar te kruipen. Maar wel wennen als je 180×200 cm gewend bent… De Nederlandse standaard van 180×200 cm noemen ze in Italië zelfs een king size bed.
Hebben de Italianen het over een letto matrimoniale lungo, dan is de breedte nog steeds 160 cm, maar de lengte 200 cm. Enne… bij een matrimoniale francese, bedoelen de Italianen een twijfelaar, oftewel 140×190 cm. Al kan de lengte ook 200cm zijn…
Beddengoed met een Italiaans tintje
Ondanks dat Italianen er dus andere abitudini, gewoontes, op nahouden, kun je toch een beetje Italië in je slaapkamer halen. De kleurrijke dekbedovertrekken van het Nederlandse Pip Studio hebben verschillende Italiaanse dessins. En bij sommige dekbedovertrekken trouwens ook een bijpassend copriletto, bedsprei.
De Pip Studio dekbedovertrekken zijn gemaakt van hoogwaardig perkal katoen. Dat voelt zacht en soepel aan. Dat komt omdat perkal katoen losser is geweven. Het is hierdoor dunner en lichter, ziet er matter en steviger uit, voelt koeler aan en ademt beter. Perkal katoen heeft als extra eigenschap dat het sterk ventilerend en vochtregulerend is. ’s Zomers zorgt dat voor verkoeling in bed. ’s Winters voor behaaglijk comfort.
Perkal heeft wel een keerzijde: het kreukt wel meer. Als je dat vervelend vindt, kies je beter een ander materiaal voor je dekbedovertrekken. Dat is gelukkig geen probleem bij Smulderstextiel; naar eigen zeggen bieden ze online het grootste aanbod beddengoed van verschillende soorten materiaal waaronder dus ook katoenen dekbedovertrekken. Er staat bovendien duidelijk uitgelegd wat de kenmerken per materiaal zijn.
Dit bericht op Instagram bekijken
Dit bericht op Instagram bekijken
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Smulderstextiel.