Hoe krijg je 8 vrouwen stil?

Het meisje met de parel van Vermeer in terrazzoHoe krijg je 8 vrouwen stil? Of moeten we ons afvragen óf je 8 vrouwen stil krijgt?
Het antwoord is: een workshop mozaìek-terrazzoblad maken. Tenminste… als ze zwaar geconcentreerd bezig zijn dan…

Lily van Nunen, waar we al eerder over schreven, is telg uit een natuursteenhandel-gezin (mooi woord voor Scrabble). Lily is jaren geleden naar Italia verhuisd en ik zoek haar en haar man Wil elk jaar op. Elk jaar weer sta ik versteld van haar nieuwste werken. Ze is een allrounder en lijkt alle mozaïek-stijlen te beheersen. Hoog tijd dus om workshops te geven. Dat doet ze zowel in Italia als ook af en toe in Nederland.
En die 8 vrouwen… als ze zo geconcentreerd werken, zijn ze wel stil. En zo niet? Ook goed voor Lily. 🙂

Tik tik tik

terrazzo_juffrouwZo vertelde ze me tijdens onze afgelopen ontmoeting dat je zou verwachten dat er druk gekwebbeld zou worden tijdens een cursus. Maar, zo vertelde ze, niets was minder waar bij een van de afgelopen workshops. Alleen in de pauze werd gepraat. Eenieder ging op in zijn eigen terrazzo-blad in wording. En het enige wat je hoorde, was tik – tik – tik…

Het lijkt zo simpel, mozaïeksteentjes hakken met een hamer en aambeeld, maar niets is minder waar. Los van de techniek lijkt het soms ook een cursus mindfulness, zo vertelde Lily me. Soms weten de cursisten al wel wat ze willen maken, soms niet. Soms lopen ze klem en zitten ze er helemaal doorheen. Het lijkt het gewone leven wel!

Het mozaïek komt tot stand door middel van verschillende technieken waarbij bijvoorbeeld kan worden gewerkt met marmer, kiezels, smalti of een combinatie van die materialen. Lily adviseert hoe het er uiteindelijk strak en professioneel kan uitzien. Ze leert hoe je moet hakken, hoe je het beste kleur en vorm kunt inzetten. Het oog van de meester dus. Tot slot wordt het terrazzo gestort en zorgt Wil ervoor dat het alle nog benodigde behandelingen ondergaat zoals polijsten en schuren. Het resultaat: een uniek tafelblad voor in je huis of tuin.

Bloed, zweet en tranen

Het tafelblad met het Meisje met de parel van Johannes Vermeer is van de hand van Lily en een mooi voorbeeld van wat je kunt maken met terrazzo. Onderstaande voorbeelden van de koffie en de duif zijn gemaakt door cursisten. Het lijkt zo gemakkelijk, maar het is uiteindelijk flink werken om het mooiste resultaat te krijgen. Bloed, zweet en tranen is dan misschien wel wat overdreven, maar de een gaat zoiets nou eenmaal gemakkelijker af dan de ander. Een creatief proces zoals iets maken van mozaïek en terrazzo is vooral leuk en gezellig, zeker ook omdat je daarna van je eigen, unieke ontwerp mag genieten. Zelfs wie geen mozaïek ervaring heeft, komt thuis met een bijzondere ervaring en een uniek terrazzo tafelblad.

Workshopdata Mozaïek Terrazzo tafelblad maken

Lily is eind maart 2015 weer in Nederland. Geïnteresseerd? Schrijf je dan snel in voor een van de beide 3-daagse workshops! Vol=vol!

  • 20-3-15 tot 22-3-15, 10-16 uur in Vught. Kosten: € 250
  • 27-3-15 tot 29-3-15, 10-16 uur in Amsterdam. Kosten: € 275

terrazzo bladen van workshop cursisten

de totstandkoming van het Melkmeisje van Vermeer

Permalink naar %s