Hoe is het nu in Umbria?

De afgelopen weken heeft het Corona-virus de wereld op zijn kop gezet. We belden met met Giorgio, campinghouder aan het Lago Trasimeno in de regione Umbria. Hoe is het met hem en hoe is de situatie ter plekke?

Giorgio Bacioccola, eigenaar van een camping aan het Lago Trasimeno, regione Umbria, heeft binnen zijn familie en vriendenkring per fortuna, gelukkig, niet te maken gehad met het virus. Sinds de versoepeling van de regels in Italië zijn entree heeft gedaan, is ook Giorgio druk bezig om zijn camping klaar te maken om gasten te ontvangen. Het spreekt voor zich dat hij zich, net als andere ondernemers, houdt aan de regole e leggi nazionali, landelijk ingestelde regels en wetten.

© Foto: Claudia Zanin

Er gloort hoop aan de horizon

“Ik ben zo blij dat er weer reserveringen binnen druppelen! Italianen zijn die lockdown zo zat! Het is weer een stap in de goede richting,” aldus Giorgio. Jaarlijks reserveren gasten weer hetzelfde plekje als het jaar ervoor. Het is afwachten hoe de zomer wordt; vooralsnog staan er toch nog steeds reserveringen voor de zomer vanuit Nederland en België.

De gevolgen van fakenews

“Voor Pasen en mei waren er wel disdette, annuleringen. Logisch, want we mochten nog niet open. Ik ben 57 maar ik heb in mijn leven niet eerder meegemaakt dat ik met Pasen vrij was. Dit jaar helaas wel. Misschien nog wel vervelender was dat er een belangrijke Nederlandse nieuwssite incorrecte informatie verspreidde over Umbria en Italië. Mijn vaste gasten lieten me dit weten en zijn op dat nieuwsportaal hun beklag gaan doen over de onjuiste informatie. Een dag later was het aangepast, maar het kwaad was al geschied. Mensen annuleerden voor zomer terwijl dat helemaal niet nodig was. Kun je nagaan wat fake-nieuws teweeg brengt! Echt vreselijk balen voor ons hier!”

Giorgio vertelt me dat de grootste paura, angst, van hotel-, restaurant- en bar-eigenaren op dit moment is dat ze geen gasten krijgen, ook al voldoen ze aan de door de overheid opgestelde regels. In eerste instantie zullen het vooral de Italianan zijn die op vakantie gaan in eigen land. Het is afwachten wanneer de grenzen weer open gaan en de regels worden versoepeld. Giorgio blijft hopen zijn trouwe gasten van buiten Italië deze zomer toch nog te mogen verwelkomen.

De website Nederlandwereldwijd.nl geeft actuele informatie of en wanneer dit mogelijk is.

Ondertussen in Umbria

Gedurende de corona-crisis hebben heel wat bedrijven aan het Trasimeno-meer ‘gewoon’ door kunnen werken. Uiteraard met inachtneming van de aangescherpte regels, aldus Giorgio. “Het virus was hier wel, maar eigenlijk maar heel beperkt.” Dat zie je ook terug in de onafhankelijke statistieken over het Corona-virus in Italië.

“Ken je trouwens de battuta, mop, die ze in het zuiden van Italië maken?” “Als het noorden geen deel had uitgemaakt van il belpaese, was er in het zuiden helemaal geen Corona-virus geweest!”
In Italië is er de eeuwige strijd tussen noord en zuid. Het rijke noorden moppert altijd over het armetierige, in hun ogen geldverslindende, zuiden. Nu kan het zuiden eens een keer mopperen op het noorden. De besmettingen in zuid Italië zijn namelijk vooral te wijten aan de Zuid-Italianen die massaal terugkeerden vanuit het noorden toen daar de bedrijven op slot gingen.

Kader

Umbria heeft een popolazione, bevolking van 870.000 abitanti, verspreid over 8.464 km2. Dus 104 bewoners per km2. Ter vergelijking: dat is 45% minder dan in de provincie Drenthe (187 bewoners/km2). Umbria is een van de zes regioni met het minst aantal contagi, besmettingen, van il belpaese.

Het vergelijken van corona-virus cijfers van Italië met Nederland is lastig aangezien er in Italië op een andere (lees pro-actieve) manier wordt getest. Feit is dat er op het moment van schrijven (13 mei 2020) in Umbria dat als gebied iets kleiner is dan de provincies Groningen en Friesland samen, slechts vier personen op de IC liggen. Hoopgevende berichten dus!
NB Een dag later, dus op 14 mei, is er nog slechts 1 persoon op de IC!!!

La #natura si riprende i suoi spazi! #trasimenolake 💛🧡

#Nature taking back its spaces! 💙💚

#umbria #italy…

Geplaatst door Camping Listro op Dinsdag 28 april 2020

Geruststellend

Als we Giorgio vragen welke boodschap hij vanuit Umbria wil overbrengen naar Nederland en België, zegt hij dat de umbri er, zoals gebruikelijk, fijn leven. En dat het virus tot op heden Umbria en het Lago Trasimeno niet hard heeft colpito, geraakt. Hij is er dankbaar voor.

Giorgio mist zijn gasten

“Ik mis de gasten! Tal van hen kennen we al jarenlang; sommigen zijn zelfs amici, vrienden, geworden. Dankzij de social media zijn we juist in deze tijd tutti più vicini, dichterbij elkaar. Zo houden we contact.” Er wordt dan ook flink gehoor gegeven aan zijn facebookoproep om foto’s te sturen van mooie herinneringen op zijn camping.

“De in Umbria gehanteerde regels zijn minder restrittive, beperkend, dan landelijk omdat deze regione minder is geraakt door het virus”, aldus Giorgio. Ze kijken ernaar uit dat de grenzen open gaan zodat ze de (vaste) gasten weer kunnen begroeten. Tot die tijd zal iedereen het moeten doen met de mooie beelden uit Umbria en met de eigen herinneringen.

Twee jaar geleden bezocht ik het Trasimeno-meer weer voor het eerst sinds meer dan 20 jaar. Het was een heerlijk weerzien. Je leest er meer over in Lago Trasimeno special.

Leestip:

#campinglistro #umbria #italy🇮🇹 #peace & #nature
📸: @peakdistrict_andy
.
.
.
#trasimenomeer
#lactrasimène…

Geplaatst door Camping Listro op Zondag 26 april 2020

Permalink naar %s