Hoe is het nu in Emilia Romagna?

Emilia Romagna is qua oppervlakte ongeveer vergelijkbaar met 2/3e van Nederland. Heel wat vakantiegangers verblijven aan de geliefde Adriatische kust met bekende badplaatsen als Rimini en Cesenatico. De brede, vlakke lap land doorkruis je ook als je rijdt richting Toscane, Umbria of Le Marche. Jammer eigenlijk want dat achterland kent leuke steden die de moeite waard zijn. Denk aan Bologna, Parma, Ferrara en Modena.

Sytske besluit de kust te laten voor wat het is en op bezoek te gaan bij een 100-jarig wijnhuis in de Po-vlakte dat zich op dat moment klaarmaakt om weer gasten te ontvangen.

Gunstige cijfers voor Italië

Als je de cijfers overigens vergelijkt: op het moment van publiceren liggen in Nederland 63 mensen op de IC; in Italië zijn dat er 103 (cijfers van 25 juni 2020). Gunstige cijfers, zeker als je bedenkt dat Italië 7 keer groter is dan Nederland. In Emilia Romagna liggen er op dit moment 11 patiënten op de IC; dat is in verhouding 3/4 minder dan in Nederland.

Sytske gaat op bezoek en vertelt:

De Povlakte herinnert mij met diverse aspecten aan mijn geboortegrond in Nederland; de ruimte, de grasvelden rondom grote boerderijen met daarboven een blauw-witte wolkenlucht. Het is een vruchtbaar deel van Italie en de bakermat van de kaas Grana Padano, Lambrusco wijn en Aceto Balsamico. Mijn bestemming is Sorbara, een dorpje ca 15 km ten noorden van Modena.

Ik word er verwacht bij het door wijngaarden omgeven Cantina en Agriturismo Garuti, waar zowel Aceto Balsamico alsook Lambrusco wijn wordt gemaakt. Paola Garuti loopt mij met verhit hoofd tegemoet en verontschuldigt zich vele malen voor “il caos”. Ik vind het wel meevallen… meubels worden verplaatst en de muren worden opnieuw gewit; logische werkzaamheden als je weer gasten gaat ontvangen na een lockdown.

Garuti beschikt over 30 hectare wijngaarden en 30 hectare gewassen. Alles ligt er prachtig verzorgd bij. De cantina viert dit jaar haar honderdste verjaardag. Het beloofde een jaar te worden vol festiviteiten tot Covid roet in het eten gooide. Maar ze laten zich niet kisten: “Mijn grootouders Dante en Valentina zijn de fondatori, grondleggers, en die trouwden in 1923; dus we hebben tijd om te feesten tot in 2023” zegt Paola lachend.

Naar zolder

“Ben je bekend met de productie van Aceto Balsamico tradizionale?” vraagt Paola. Ik knik ontkennend. En dus neemt ze me mee naar de houten zolder. Mijn mond valt open bij binnenkomst…..een indrukwekkende hoeveelheid houten vaten liggen zij aan zij, per vijf gegroepeerd in een zogenaamde ‘batteria’. Bovenop het vat dekt een wit katoenen doek een gat af waardoor de aceto kan ademen.

Aceto Balsamico van meer dan 25 jaar oud

Dankzij de positie onder het dak zorgt de temperatuur voor het werk. ‘In de winterse koelte krijgt de balsamico rust; in de zomers warmte rijpt-ie. Continue wordt een deel van het grote (jongere) vat overgeheveld naar het naastgelegen vat. Sommige kleine vaten zijn zelfs meer dan 25 jaar oud: de balsamico is extra vecchio. De balsamico affinato is meer dan 12 jaar. De vaten zijn meestal eiken, maar er wordt ook gewerkt met kersenhout, kastanje e.d. om een unieke smaak te genereren.

Ik mag proeven. De smaak is niet te vergelijken met de supermarkt-balsamico. Het donkere vocht is zacht, vol en complex van smaak.

Naar de cantina

We wandelen vervolgens door de vigneto, wijngaard, naar het vlakbij gelegen wijnhuis en ik mag een kijkje nemen bij de enorme vaten Lambrusco. Hier neemt nichtje Antonella het over; zij vertelt met passie over de grootouders, haar vader en de vader van Paola. Ze laat me de etage zien met kamers ingericht met meubels, schilderijen en foto’s van de nonni, grootouders. Ik waan me even terug in de tijd.

In de wijnkelder valt mijn oog op de etiketten van drie prachtige flessen Lambrusco. Ze bevatten de namen van de grootouders en een zoon. Ik mag de heldere lichtrode Valentina proeven… een frisse pure smaak prikkelt mijn tong. Antonella: “Dit komt omdat de pluk ‘s nachts wordt gedaan als de temperatuur laag is. Zo krijgt deze Lambrusco die mooie lichte kleur en frisse smaak.”

Wat me naast de balsamico en Lambrusco zal bijblijven is de passie en trots van Antonella en Paola. Ik beloof ze terug te komen en dan een hapje te komen eten en te blijven slapen in de agriturismo zodat ik ten volle kan genieten van al het lekkers, moois en hartelijks

Tips in de omgeving

De omgeving leent zich goed om gevarieerd te genieten. Bezoek bijvoorbeeld het 15 km zuidwestwaarts gelegen fraaie Modena. Ten zuidoosten ligt op een uurtje rijden Bologna. Ferrara ligt op een uur rijden ten westen. En Parma op een uur rijden ten oosten. De vlakte leent zicht goed voor fietstochten. En liefhebbers van Ferrari, Lamborghini en Pagani kunnen hun lol op: de musea liggen vlakbij (30 minuten resp. 20 en 30 minuten met de auto).

Leestip: overzicht belangrijkste maatregelen Coronavirus

Meer informatie over Emilia Romagna

Bekijk meer informatie over Emilia Romagna

Permalink naar %s