Fototips voor de zomer

Foto’s maken op vakantie – we doen het allemaal. Il belpaese is wat dat betreft ook bijzonder fotogeniek, dus ongetwijfeld schiet je heel wat mooie platen. Al is dat ’s zomers niet altijd even makkelijk door het hoge aantal zonuren en ook omdat de zon hoog staat wat soms resulteert in harde of zelfs overbelichte foto’s. Fotografie-docent Mischa de Muynck van HeelHollandFotografeert geeft je daarom wat extra tips. Zodat je nog betere foto’s maakt, die je vervolgens weer kunt inleveren voor de fotowedstrijd die Italie.nl organiseert i.s.m. HeelHollandFotografeert.

6 Fototips voor de zomer

De zon is vaak de vriend van de fotograaf, maar kan soms ook wat tegenwerken. Als de zon vol aan de Italiaanse hemel staat krijg je grote verschillen tussen de gedeeltes waar de zon op schijnt en de schaduwen. Je krijgt dan snel (te veel) contrast in je foto. Mischa geeft je 6 tips om beter om te gaan met de Italiaanse zon en voorziet ze gelijk van een voorbeeld.

Tip 1: Zoek de schaduw op. Zeker in de stad kan je voldoende schaduwrijke plekjes vinden om een mooi portret van je Italiaanse vakantieliefde te maken.

Tip 1: zoek de schaduw op!


Tip 2:
Gebruik je flitser. Als jij tegen de zon in fotografeert, wordt je onderwerp een donkere schaduw. Je kan dan je flitser gebruiken om die schaduw lichter te maken. Let wel op, een flits kun je makkelijk gebruiken om de schaduwen in een persoon op te lichten;  het Colosseum gaat je echter niet lukken
Gebruik je flitser!


Tip 3: Gebruik het tegenlicht
juist om een mooie foto te maken. Vormen worden belangrijk als je met tegenlicht werkt.
Tip 3: gebruik tegenlicht


Tip 4: Maak gebruik van een polarisatiefilter
, je krijgt dan mooie blauwe luchten. Lees ook het artikel van Mischa de Muynck over het gebruik van een polarisatiefilter.
Tip 4: gebruik een polarisatiefilter

Tip 5: Fotografeer aan het begin en het einde van de dag. Het licht is dan op z’n mooist.
Tip5: fotografeer aan het eind van de dag

Tip 6: Bekijk het eens zwart wit. Heb je toch veel contrast in je foto, kijk dan eens hoe de foto in zwart-wit is.
Tip 6: bekijk het eens zwart-wit

 

Wil je nog meer tips over het maken van een betere vakantiefoto, bekijk dan de 14 andere tips die ervoor zorgen dat je foto’s nog beter worden.

Overigens is techniek maar een klein deel bij het maken van een goede foto. Het kijken en zien is veel belangrijker. Met het gratis fotoproject FotoDoen ga je in 7 dagen anders kijken naar de wereld om je heen.

Mischa de Muynck is fotograaf maar vooral fotografie ambassadeur. Op de website van HeelHollandFotografeert kan je zijn cursussen en workshops vinden. Wat HeelHollandFotografeert uniek maakt, zijn de verschillende fotografieprojecten waar je een heel jaar door gratis aan mee kan doen.

Permalink naar %s