Het Etna treintje

circumetnea Ga je naar Sicilië, dan mag een bezoek aan de Etna eigenlijk niet ontbreken. Je kunt er op verschillende manieren naartoe, bijvoorbeeld met de trein!

De Ferrovia Circumetnea ontstond net als de ferrovia, spoorweg, eind 19e eeuw. Doel was de haven van Catania te verbinden met de stad en de belangrijkste stadjes rondom de Etna. Het eerste deel van dit bijzondere spoor werd in 1895 geopend. Het was het traject Catania Borgo-Adernò, tegenwoordig Adrano. De overige trajecten tot aan Riposto, werden kort daarna opgeleverd.

De totstandkoming van deze lijn ging in sneltreinvaart, zeker voor die tijd. Er moesten tal van gallerie, tunnels, worden gemaakt, tientallen bruggen en viaducten, maar natuurlijk ook stationsgebouwtjes, treinremises etc. De treno a vapore, stoomtrein, vervoerde zowel goederen als passagiers. Twee van die stoomlocomotieven zijn nog te zien; een ervan, nr 14 met de naam Meusa, staat vlakbij het stationsplein van Borgo.

De snelheid indertijd was ongeveer 20km per uur. Slow travel dus! In de jaren 30 van de vorige eeuw kreeg Fiat de opdracht om motoren te maken voor de trein. Hierdoor kon de trein opeens 70km per uur. Voor toeristische ritten werd dat 40 km/uur. Een van die wagons is nog in gebruik, puur voor toerisme. Inmiddels rijden er nieuwere treinen met elektrische dieselaandrijving.

Een aantal vulkaanuitbarstingen heeft gezorgd voor wijzigingen in het spoornet. De laatste was die van 1981 – bij Randazzo.

cicrumetna_op_vulkaangrondJe kunt zowel met de dieseltrein naar de Etna, maar ook met de bus en metro. De Circumetnea heeft een totale lengte van 110 km en beschikt over 32 haltes. Er gaan gemiddeld zo’n 40 treinen per dag. De metro heeft slechts 6 stations, maar gaat vaker. En daarnaast zijn er nog zo’n 69 bussen die op maar liefst 359 plaatsen stoppen.

Tickets voor de Circumetnea

Kaartjes kun je kopen bij het biglietteria, loket, op het station, maar ook bij een aantal geautoriseerde verkooppunten. Ook zijn er kaartjesautomaten. De prijs van het treinkaartje is afhankelijk van het aantal kilometers dat je reist. Stel je reist 70 km, moet je op ongeveer € 6 rekenen. Vergeet voor vertrek niet je kaartje af te stempelen in een van de automaten! Bekijk ook de (Italiaanse) PDF-brochure van de Circumetnea. Of kijk op de website voor de laatste berichtgeving over de dienstregeling van de Circumetnea zodat je niet voor verrassingen komt te staan dat de trein helemaal niet gaat. Er is namelijk zowel een winter- als zomerdienstregeling…

Heb je leuke foto’s van je bezoek aan de Etna (of aan Sicilia), stuur deze dan naar Italie.nl. Wie weet worden jouw foto’s opgenomen in het Sicilië-fotoalbum!

cicrumetna_plattegrond

Copyright beeldmateriaal: Circumetnea

Permalink naar %s