Afdruktips voor foto’s

fotoafdruk_mischaDruk jij je foto’s wel eens af?

Weet je nog? Je kwam terug van vakantie en leverde je fotorolletjes in. Het moment dat je de foto’s ophaalde en voor het eerst zag, was meestal een klein feestje – of soms helaas ook een grote teleurstelling… Eigenlijk is dat niet eens zo gek lang geleden. Ongetwijfeld maakte je toen heel wat minder foto’s dan nu. Omdat je het resultaat nu digitaal kunt bekijken, druk je de foto’s waarschijnlijk ook niet (altijd) meer af.

Eeuwig zonde eigenlijk, want hoe leuk was het om na je vakantie op een regenachtige dag foto’s in te plakken? En, nog leuker, om het fotoboek (of die mapjes in een schoenendoos) later weer door te bladeren! Een afgedrukte foto bekijk je zoveel intensiever dan die digitale opslagmedia – die foto spreekt nou eenmaal meer dan een opgeslagen foto. In dit artikel tref je daarvoor een aantal handige tips.

Backup je foto’s!

Het gevolg van dit digitale tijdperk is dat je herinneringen staan op harde schijven, USB-sticks, geheugenkaarten en niet te vergeten je mobiele telefoon. Dat is niet alleen jammer, dat is ook nog eens gevaarlijk. Je mobiele telefoon die kapot gaat, harde schijf die crasht, die kleine usb-sticks die kwijt raken. Weg zijn dan je foto’s…. Tenzij je natuurlijk een backup hebt gemaakt – Fotografiedocent Mischa de Muynck (de man achter o.a. HeelHollandFotografeert.nl) heeft een aantal tips over backups voor je op een rij gezet.

Er is een nog mooiere manier van het maken van een ‘backup’. Dat is het afdrukken van je foto’s. Niet alle foto’s, wel een beetje selecteren. Het hoeven er echt geen duizenden per jaar te zijn. Maar ga eens een middagje zitten en selecteer de 100 beste foto’s van een jaar. Al voor een paar cent kan je afdrukken laten maken bij de diverse online afdrukcentrales of die leuke winkel in de stad. Geen geld als je weet dat je hier de komende jaren extra van gaat genieten. Ook kan je op deze manier voor een prikkie je eigen ansichtkaarten, kerstkaarten of uitnodigingen maken.

Waar moet je op letten bij het afdrukken van foto’s?

De randen van de foto vallen snel van de foto af als je hem laat afdrukken. Dat is zo omdat de afdrukcentrale automatisch werkt en (soms een beetje te) ruim de foto’s afsnijdt. Zorg dus dat er voldoende ruimte zit aan de randen van je foto. Als je tekst in je foto zet, zorg dat deze zeker niet aan de rand staat. Soms heeft je foto een andere verhouding dan de afdruk. Een vierkante foto die je op het formaat 10×15 af wilt laten drukken gaat dan een probleem opleveren. Je hebt de kans dat er aan beide kanten een witte rand op je foto komt, maar het kan ook zijn dat er expres een stuk van de foto wordt afgesneden. Gelukkig kan je vaak kiezen wat je wilt en hoe het er uit gaat zien, maar let op!

Het formaat van de afdruk

Het formaat is ook een keuze. Een jaar of 20 geleden was het formaat 10×15 het ‘standaard’ formaat. Nu ligt dat een beetje aan je camera, maar ongeveer dit formaat is nog steeds een leuk formaat voor de ‘schoenendoos vol foto’s. Wil je wat meer indruk maken met je foto’s, zorg dan voor een iets groter formaat zoals 13×19. Dat is een perfect formaat om een ansichtkaart van te maken. Wil je meer imponeren dan is het formaat 20×30 prachtig. Of je gaat naar het posterformaat. Maar om er daar nu 100 per jaar van af te laten drukken is misschien een beetje veel.

De kwaliteit en grootte van de foto-bestanden

De kwaliteit en grootte van de foto-bestanden is ook van belang. Een te klein bestand of te veel compressie ga je terug zien op de foto en dat is zonde. Zorg dus dat je camera op de juiste stand staat. Je camera stellen is niet ingewikkeld; Mischa de Muynck (ook de man van Heelhollandfotografeert.nl) schreef een helder artikel over het instellen van je camera waar je ongetwijfeld iets aan hebt.


shoot_hang_233
Wil je een foto aan de muur?

Voor een fotoafdruk aan de muur zijn er diverse mogelijkheden. Uiteraard kun je zelf je foto printen, een fotolijstje kopen en daar je foto in doen, maar je kunt ook een foto laten afdrukken op canvas, hout of tal andere materialen. Maar wellicht is nog het allermooiste om de foto professioneel op fotopapier te laten afdrukken om deze vervolgens te laten inlijsten. Dit is het werk van Shoot and Hang. Shoot and Hang is niet zo maar de eerste de beste. We kwamen ermee in contact via fotografiedocent en jurylid Mischa de Muynck – hij had het uitgeprobeerd en als een fotografiedocent, was onder de indruk en schreef er een artikel over. Dan weet je dat het goed is, toch?

Heb je nu nog redenen om je foto’s niet af te laten drukken?

Maak kans op je ingelijste foto aan de muur!

Doe mee met de Italie.nl fotowedstrijd ‘Wat is jouw Italiaanse zomermoment’ en maak kans op zo’n prachtige vergroting en inlijsting van je foto door Shoot and Hang!


fotowedstrijd_233

Permalink naar %s