23 mei 1992: de dag dat Giovanni Falcone werd vermoord

Vandaag komen migliaia, duizenden, studenten bijeen in Palermo om de dood van Giovanni Falcone te herdenken. Op 23 mei 1992 kwam een einde aan het leven van il giudice, de rechter. Vermoord door de maffia. Nog steeds krijg ik de rillingen als ik eraan denk….

Als je vliegt op Palermo, zal je merken dat het aeroporto, vliegveld, twee namen heeft: Punta Raisi én Aeroporto Falcone e Borsellino; dit ter nagedachtenis aan de magistrati, rechters. Vlakbij het vliegveld is ook een monument opgericht, op de plek waar Falcone is vermoord. Als je het ziet, word je even teruggeworpen in de tijd. Je wordt er stil van…

Falcone was 23 mei teruggekomen uit Roma waar hij werkte. Vanuit het vliegtuig stapte hij in een klaarstaande auto en werd geëscorteerd door twee andere auto’s. Zijn vrouw zat naast hem. Bij de svincolo, afslag, Capaci, op 20 km van Palermo, werden explosieven onder de snelweg tot ontploffing gebracht. Doordat Falcone net ervoor iets zachter was gaan rijden omdat hij de huissleutels in het handschoenenkastje aan het zoeken was, werd niet zijn auto, maar juist de auto voor hem geraakt.

De auto van Falcone reed op een muur van beton. Hij en zijn vrouw hadden beide geen cinture allacciate, veiligheidsgordels aan, en ze werden uit de auto gelanceerd. Wonder boven wonder overleefde hij de aanslag. Gravemente ferito, zwaargewond, werd hij ricoverato, opgenomen, in het ziekenhuis, waar hij nog geen uur later alsnog overleed aan interne bloedingen die de klap hadden veroorzaakt.

Bekijk de uitzending van il telegiornale van 23 mei 1992 waarin het strage, bloedbad, de wereld in gaat en een uitgebreid interview dat Falcone eerder gaf.

 

Permalink naar %s